Бовтанка від прищів: рецепти та поради щодо застосування

Консилер, тональний крем, пудра… Скільки ще коригувальних засобів використовують дівчата, щоб приховати проблемну шкіру? Але давайте будемо чесними, з висипаннями необхідно боротися, а не ховати під косметикою, сподіваючись, що вони залишаться непоміченими.

Час читання: 9 хвилин та чашка чаю ☕

статья доступна на русском языке

Коригувальні засоби для приховання акне

Хтось активно займається лікуванням акне у дерматолога, відвідує косметолога, а хтось намагається боротися з висипаннями в домашніх умовах. Однак у будь-якому випадку завжди має бути під рукою sos-засіб, який допоможе швидко підсушити прищик, зняти запалення та загалом прискорити загоєння шкіри. Такою чарівною паличкою можна вважати спеціальні бовтанки. Їх рекомендують використовувати багато дерматологів, як допоміжний засіб під час лікування акне. Ну хто як не EVA Blog розповість вам детально про бовтанки, рецепти їх приготування в домашніх умовах та подальше застосування? Тому сідайте зручніше, розбиратимемося що до чого.

Шукай EVA Blog в Instagram

Причини появи прищів

Висипання на шкірі – проблема, яка непокоїть не лише підлітків, а й дорослих людей. Акне вважається восьмим за поширеністю захворювання шкіри в усьому світі, близько 9,4% людей страждає від нього. Причин виникнення вугрового висипу насправді багато, розглянемо деякі з них:

  • генетична схильність;
  • побічні ефекти на фоні прийому лікарських засобів;
  • гормональний дисбаланс;
  • сильне потовиділення;
  • стрес;
  • гіперактивність сальних залоз;
  • неправильне харчування та шкідливі звички;
  • активне розмноження бактерій, що живуть на поверхні шкірного покриву.

Незалежно від причини, прищі можуть з’являтися не тільки на обличчі, часто їх можна зустріти на спині, руках і грудній клітці. Висипання на тілі додають невпевненості в собі та змушують ховати улюблену сукню або відкриту майку вглиб гардеробу.

Висипання на тілі

Щоб раз і назавжди попрощатися з ненависними прищами, слід звернутися до дерматолога, здати аналізи, пройти обстеження та виявити причину виникнення проблеми. Але якщо з тих чи інших причин потрапити до лікаря ви не можете, на допомогу приходить бовтанка. Це перевірений засіб, який зможе допомогти в будь-який момент.

Цікаво по темі: Користь вітаміну А для твоєї краси

Бовтанка від прищів як sos-засіб для проблемної шкіри

Почнемо з того, що бовтанки бувають різними, і їхня формула багато в чому залежить від причини появи прищів. Як правило, дерматолог, спираючись на результати досліджень, призначає ту чи іншу бовтанку. До складу таких засобів найчастіше входять антибіотики та протизапальні препарати. Принцип дії дуже простий: запобігти росту патогенної флори, знизити активність сальних залоз, усунути роздратування та запальний процес на шкірі. Через те що будь-яка бовтанка має підсушувальний ефект, її рекомендують наносити точково у вечірній час. Якщо склад засобу не дуже агресивний, дерматолог може рекомендувати протирати розчином всю площу ураження. Зазначимо, бовтанку можна використовувати як для обличчя, так і для всього тіла, де локалізуються висипання.

Засоби з підсушувальним ефектом можуть ще більше активізувати роботу сальних залоз, що призведе до надмірного синтезу себуму та до закупорювання пір. Щоб уникнути такого результату, не забувайте зволожувати шкіру кремом.

Рецепти бовтанки від прищів

EVA Blog зібрав для вас рецепти трьох найпопулярніших і справді ефективних бовтанок від вугрів, які ви зможете зробити в домашніх умовах своїми руками.

Бовтанка з календулою

Усім добре відомо про цілющі властивості календули. Вона має загоювальні, протизапальні, дезінфікуючі та антисептичні властивості. Тому її часто використовують як засіб боротьби з висипаннями. Бовтанки на її основі не менш ефективні.

Що необхідно для приготування:

  • настій календули – 40 мл;
  • левоміцетин – 3-5 таблеток;
  • аспірин або ацетилсаліцилова кислота – 3-5 таблеток.

Приготування:

  • подрібніть пігулки в порошок і додайте в настоянку;
  • залиште засіб на ніч у холодильнику;
  • перед використанням добре струсніть флакон.

Застосування:

Бовтанка з календулою призначена для точкового нанесення на уражені ділянки шкіри. Якщо необхідно нанести на велику область, розбавте окремо необхідну кількість засобу з водою в пропорції 1:1. Це потрібно для того, щоб не пересушити шкіру.

Бовтанка з календулою

Бовтанка з саліциловою кислотою

Саліцилова кислота є одним із найпопулярніших засобів для проблемної шкіри. Вона має антисептичні, загоювальні, протизапальні, відновлювальні, відлущувальні та себорегулюючі властивості. Крім цього саліцилова кислота запобігає появі гіперпігментації та допомагає вирівняти тон обличчя. Не дивно, що бовтанки на її основі такі популярні.

Що необхідно для приготування:

  • саліцилова кислота 2% – 30 мл;
  • левоміцетин – 4 таблетки;
  • борна кислота – 50 мл.

Приготування:

  • подрібніть пігулки у порошок;
  • у невелику ємність додайте борну та саліцилову кислоти;
  • з’єднайте всі компоненти бовтанки;
  • залиште засіб у холодильнику на один день (мінімум на 4 години);
  • перед використанням добре струсніть флакон.

Застосування:

Оскільки засіб досить сильний, рекомендується наносити точково на прищики. Використовувати бовтанку краще не довше тижня, щоб уникнути пересушування шкіри.

Бовтанка з саліциловою кислотою

Цікаво по темі: Проблемна шкіра? Подивимося, що треба їсти

Бовтанка з левоміцетином

Левоміцетин – антибіотик широкого спектра дії, який здатний знищувати велику кількість мікроорганізмів, що викликають появу акне та запальних процесів на шкірному покриві. Бовтанки на основі цього антибіотика теж добре зарекомендували себе, тому ловіть ще один рецепт.

Що необхідно для приготування:

  • левоміцетин – 2-3 таблетки;
  • сірка – 2,5 г;
  • борна кислота – 50 мл;
  • етиловий спирт – 50 мл.

Приготування:

  • подрібніть пігулки в порошок;
  • з’єднайте борну кислоту та спирт в одному флаконі;
  • додайте левоміцетин;
  • приготовлену суспензію залиште на добу у холодильнику.

Застосування:

Сірка, борна кислота і спирт, що входять до складу бовтанки, добре підсушують шкіру, тому наносити засіб краще тільки на пошкоджені ділянки шкіри у вечірній час.

Бовтанка з левоміцетином

Ці бовтанки стануть справжньою знахідкою і для підлітків, і для людей, які ніяк не можуть позбутися висипань на шкірі.

А якщо ви вже користувалися бовтанками та можете поділитися досвідом використання, обов’язково напишіть про це у коментарях. Можливо, саме ваш відгук допоможе комусь впоратися з проблемою появи прищів.

 

Читайте також:

5 Травня / 2022 Догляд за обличчям

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Анастасія

    Досі науковцями не доведено прямий вплив харчування на утворення акне. Просто воно має бути збалансованим для загального здоров’я.

    Спиртові розчини чи настоянки календули, саліцилової кислоти, бороної (останньою, до речі, тарганів труять!), а тим більше, етидовий спирт – зло для будь-якої шкіри. Результат від них – пересушена шкіра, що лущиться, порушення шкірного бар’єру. Звідси ще більше висипів, ще й чутливість шкіри.

    Обирайте для “присушення” прищиків або засоби БЕЗ СПИРТУ в основні, добре буде з екстрактом чайного дерева. Супер-бюджет: аптечна саліцилово-цинкова мазь.

  2. Хельга

    Безконтрольне використання антибіотиків веде до резистентності та значної шкоди для організму людини!!!

Рекомендовані статті
Особливості кислотного догляду
11 Грудня / 2019 Догляд за обличчям
5 ідей для spa-вечірки з подругами
4 Квітня / 2024 Догляд за обличчям
Гелі для вмивання: must-have від EVA Blog
23 Січня / 2023 Догляд за обличчям