Хто такий аб’юзер та як його розпізнати

Здорові стосунки у парі є двостороннім процесом. Вони будуються на довірі, взаємній повазі та компромісних рішеннях. З аб’юзером так не працює. Він мешкає у токсичній атмосфері та відчуває себе у ній найкомфортніше. Ним керують не кохання та взаєморозуміння. Його пріоритетом є бажання домінувати та маніпулювати. То хто такий аб’юзер: людина, що приховує власні комплекси за жорстокістю або кривдник, який усе робить свідомо? Далі розберемося у цьому непростому питанні.

Час читання: 2 хвилини та бейгл 🥯

статья доступна на русском языке

«Великі» маніпулятори

«Великі» маніпулятори

Трохи термінології: abuse (англ.) — означає жорстоке поводження з людиною або твариною. Думаю, не варто пояснювати, що аб’юзер, це той, хто вміло застосовує цю навичку. Частіше, аб’юзерами є чоловіки, які використовують свою природну силу для фізичного і психологічного тиску. Жінки рідше виступають у цій ролі, проте таке теж трапляється. Вони проявляють емоційне насильство, в якому чоловіки зазнають образ, невиправданої критики, ігнорування в побуті та сексі.

Дізнайся: Що таке жіноче лібідо та як його підвищити

Як це проявляється в чоловіків? Тут усе дещо складніше, бо вони мають певний підхід. Існує стереотип, що аб’юзери обирають слабких і невпевнених у собі, над якими простіше відчувати свою перевагу. На практиці все навпаки: їхніми партнерами набагато частіше стають успішні та цікаві жінки. Чому так? Їм подобається суперництво, вони бажають зламати, залякати й підпорядкувати собі сильну й успішну людину.

Ще одна важлива умова: жертва має бути емпатом. Чутливій людині, сприйнятливій до емоцій оточення, легко нав’язати почуття провини та скинути на неї тягар відповідальності. Наприклад, коли аб’юзер чимось незадоволений або засмучений, він робить винуватою свою дівчину. Якщо вона схильна до самокопання, то навіть не помітить, як візьме все на свій рахунок і буде болісно думати, що ж зробила не так. Страх втратити стосунки або образити коханого змусить її старанно догоджати йому, жертвувати власною свободою, бажаннями та життєвими пріоритетами. У підсумку аб’юзер буде задоволений, а бідна дівчина продовжить мучитися, ні про що не підозрюючи.

Аб’юзери

Дізнайся: Як зрозуміти, що ти недовірлива?

Головні ознаки аб’юзера

Аб’юзери обмежують своїх жертв, заганяють їх в емоційні рамки, впливаючи психологічно і навіть фізично. Вони роблять це повільно та обачливо, щоб не злякати, але поступово розкривають свою сутність. На початку стосунків такий чоловік може бути неймовірним романтиком. Але з часом у ньому дедалі частіше проявляється грубість, жорстокість і байдужість. Що відбувається далі: нормою стають сварки з криками, звинувачення, контроль у спілкуванні з сім’єю, друзями, газлайтинг (психологічний вплив, під час якого ставиться під сумнів адекватне сприйняття реальності того, що відбувається, через глузування і звинувачення). Неважко здогадатися, до чого це призводить.

Головні ознаки аб’юзера

Дізнайся: 5 порад, як перестати заздрити іншим людям

Чим можна виправдовувати подібне психологічне насильство? Нічим. Дехто вважає, що це відбувається від невпевненості в собі та намагання приховати свої комплекси. Аб’юзери — нарциси, вони надто високої думки про себе, тож про жодні комплекси мови бути не може. Кожна зломлена особистість ще сильніше підіймає їхню самооцінку і підтверджує перевагу над іншими. Їм начхати на всіх, крім себе, і це не виправити. Не зустрічалося випадків, коли токсичний хлопець, чоловік чи начальник приходили до психолога з проханням допомогти їм змінитися. Тому дівчина чи дружина продовжуватимуть страждати доти, доки не вирішать щось змінити саме зі свого боку.

Дізнайся: Що таке гештальт і як його закрити

Як позбутися аб’юзивних стосунків

Розпізнати токсичну людину неважко. Якщо вона намагається маніпулювати тобою, шантажувати, контролювати або сталкерити, то ти перебуваєш в аб’юзивних стосунках. Погодься, що коханням, радістю і довірою тут не пахне. Коли за всіма ознаками ти розумієш, що стала жертвою аб’юзера, то найкраще, що ти можеш зробити, це піти якомога швидше. Якщо тобі з якихось невідомих причин шкода його кинути, то зрозумій одне — щастя з ним ти не дочекаєшся. Таких людей не виправити, тому що їм приносить задоволення отруювати чуже життя.

Як позбутися аб’юзивних стосунків

Важливо пам’ятати наступне:

  • не витрачай свій час на того, хто тебе ображає і не цінує як особистість;
  • він свідомо викликає в тебе хибні почуття провини, обов’язку перед ним, тож перестань мучитися і будь рішучою;
  • себе потрібно любити та поважати, не піддаючись жалюгідним маніпуляціям іншої людини;
  • якщо відчуваєш небезпеку, то одразу звернися по допомогу до батьків, кризового центру або правоохоронних органів.

Уміння розпізнати аб’юзера стане в пригоді, щоб надалі триматися від них якомога далі. Але якщо ти відчуваєш із цим труднощі, звернися до фахівця, який допоможе розібратися в ситуації та прийняти правильне рішення.

Більше цікавого:

3 Травня / 2023 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *