Як не зриватись на дитині під час капризів та істерик?

Сьогодні у EVA Blog ми поговоримо про те, як не зриватись на дитині під час капризів та істерик. Розібратися у цьому питанні нам допоможе Світлана Єфременкова – психологиня-психоаналітик та авторка книг Видавництва «4Mamas».

Час читання: 2 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Світлана понад 10 років працює з дітьми та батьками, є авторкою й ведучою психологічних семінарів та курсів для вагітних і батьків уже 13 років, також нею написані такі книжки, як:

У цій статті Світлана Єфременкова дасть поради стосовно того, як батькам контролювати свої емоції, зрозуміти, чому саме дитина так себе поводить та як її заспокоїти.   

Істерика як спосіб впоратися з емоціями

Істерика у дитини

У стресовій ситуації людині дуже важко впоратись з власними емоціями, а з емоціями дитини впоратись і поготів. Але це не означає, що це неможливо.

Ну ж бо для початку з’ясуймо, чому діти влаштовують істерики та капризують. Навіть у мирний час це спосіб привернути до себе увагу і показати батькам, що дитину щось непокоїть.

Під час стресової ситуації, особливо такої сильної, як війна, поведінка дитини буде ще складнішою та інтенсивнішою, ніж у мирний час. Так відбувається тому, що вона відчуває багато різних емоцій і почуттів, зокрема страх, смуток, злість, відчай, але не може дати цьому раду.

Не забуваймо, що мозок готовий до керування емоціями повною мірою аж до двадцяти одного року. До 6–7 років дитина взагалі ніяк не може регулювати свої емоції. Вона відчуває їх багато, а керувати ними не може. Це знання може допомогти батькам легше сприймати поведінку дитини.

EVA y Viber

ТОП-5 прийомів, які варто знати батькам при дитячій істериці

Що робити батькам при дитячій істериці

Для того, щоб не зриватись на дитині, потрібно усвідомлювати певні речі:

  • Дитина влаштовує істерики ненавмисне і не на зло вам. Просто вона намагається отримати вашу увагу, спрямовану зараз на розв’язання важливих питань.

Цікаво по темі: Що робити, якщо дитина зводить з розуму: ТОП книг для батьків

  • Дитяча істерика минатиме швидше, якщо ви зможете дати дитині відчуття безпеки, навіть якщо загроза лишається, але з вами поруч їй спокійніше. Фрази «Тут ми в безпеці», «Я тебе захищу» або «Зараз нас захищає багато наших бійців, ми під їх захистом» можуть допомогти.
  • Звичайні обійми замість з’ясування стосунків дадуть змогу дитині впоратись зі своїми емоціями. Саме так, тоді коли дитина істерить, замість злості на дитячу поведінку, просто міцно її обіймайте. «Їжачка» обіймати іноді важко, але це так необхідно.

Як поводитись батькам під час істерики у дитини

  • Коли ви відчуваєте в собі сили, багато розмовляйте з дитиною, обговорюйте тему війни.
  • Якщо є можливість, придбайте маленьку іграшку «Допомагайка» (візьміть з наявних або зробіть з підручних матеріалів, наприклад, зі шкарпетки). Це не просто іграшка. Поясніть дитині, що іграшку звуть Допомагайко. Коли дитині лячно чи сумно, а ви в цей час зайняті, то Допомагайко буде поруч із дитиною, її підтримуватиме, бо він дуже сильний і добрий. Можна навіть для дитини казочку придумати про нього. Якщо вона погано спить, то Допомагайка можна брати із собою у ліжко.

Іграшка Допомогайка

Цікаво на тему: Як вибрати дитяче харчування?

Фокус уваги на власний емоційний стан

Звісно, що найважливішим у питанні зривів на дитину буде ваш особистий стан. Чим спокійнішими ви будете, тим спокійнішою буде і дитина. Тому якщо маєте таку можливість, то відпочиньте. По можливості спробуйте виспатись. Смійтеся, робіть щось для себе, жартуйте, прийміть ванну, розслабтеся.

Фокус уваги на власний емоційний стан

Багато хто починає собі забороняти радіти, оскільки інші люди довкола страждають. Якщо є можливість зараз чомусь радіти (навіть найдрібнішим речам), то робіть це без почуття провини. Саме це дасть змогу вам спокійно виховувати своїх дітей, які є наступним поколінням українців.

Цікаво по темі: Анти-ТОП порад для батьків: чого не можна робити, якщо хочете виховати щасливу дитину

Пам’ятайте про те, що навіть коли ви вважаєте, що сил бракує, насправді вони ще є. Зазвичай ми значно сильніші, ніж думаємо про себе.

Дозволяйте себе обіймати й обіймайте свою дитину.

Читайте також:

4 Квітня / 2022 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *