Як зволожити повітря: 5 лайфхаків від EVA Blog

Не за горами опалювальний сезон, а це означає, що настав час подбати не тільки про те, щоб у квартирі чи в приватному будинку було тепло, а й не забути про створення оптимального мікроклімату. Як ви вже здогадалися, мова в цій статті йтиме про вологість повітря.

Час читання: 3 хвилин та чашка гарячого какао ☕

статья доступна на русском языке

Комфортна вологість повітря

Це питання актуальне не лише взимку, а й улітку. Саме в ці періоди показники вологості повітря падають до критичних позначок. Але хто про це замислюється? Проте вперше зіткнувшись з цією проблемою і зрозумівши, наскільки це важливо, ми починаємо оперативно шукати вихід із ситуації, що склалася.

Як сухе повітря впливає на здоров’я і як його зволожити – про все розповімо в цій статті.

EVA y Viber

Чому важливо стежити за вологістю повітря

Занадто сухе повітря може негативно позначитися на вашому здоров’ї, особливо якщо ви проводите багато часу вдома. Розберімося, до чого може призвести порушення мікроклімату в приміщенні.

  1. Підвищення ризику респіраторних захворювань. Вся річ у тому, що, перебуваючи в середовищі з низькою вологістю, ваша слизова оболонка пересихає й організм стає вразливим перед вірусами та бактеріями. Нагадаємо, що слиз, який природним чином синтезується в нашому тілі, має захисні властивості. Його густота перешкоджає проникненню інфекції. Сухе повітря призводить до подразнення дихальних шляхів, особливо це небезпечно для людей, які страждають на астму. Також збільшується ризик виникнення бронхітів та синуситів. У деяких випадках можуть спостерігатися носові кровотечі.Підвищення ризику респіраторних захворювань
  2. Біль в горлі. Чи бувало так, що ні з того ні з цього ви прокидаєтеся з відчуттям сухості та подразнення у горлі? Так-так, у цьому знову ж таки може бути винне надмірно сухе повітря.
  3. Сухість в очах. Можливо, вам це здасться дивним, але перебування в офісі чи оселі, де рівень вологості бажає кращого, може призвести до пересихання очей. Це дуже неприємне відчуття, яке особливо загострюється, коли ви ще працюєте за комп’ютером чи серфите інтернетом, використовуючи гаджети. Ви рідше моргаєте і максимально концентруєте увагу на тому, що зараз робите, а сухе повітря в цей момент ще більше пересушує слізну плівку – зволожувальний, захисний шар на поверхні рогівки.Сухість в очах
  4. Сухість шкіри. Ну, тільки не це, скажете ви. Деякі дослідження доводять, що мікроклімат з низькою вологістю впливає на стан шкірного покриву. В результаті він стає сухішим, втрачає еластичність і свої захисні функції, а за наявності деяких дерматологічних захворювань (наприклад, екземи, дерматиту) може спостерігатися погіршення ситуації.
  5. Зневоднення організму. Порушення гідробалансу – ще одна проблема, яка виникає внаслідок тривалого перебування у приміщенні із наднизькою вологістю. Все це відбувається в результаті спроб організму самостійно зволожити повітря, що вдихається.

Зневоднення організму

Спираючись на все вищевикладене, можна зробити висновок, що дійсно важливо стежити за рівнем вологості повітря не лише вдома, а й на робочому місці.

Як перевірити рівень вологості повітря

Найлегший і найдоступніший спосіб це зробити – скористатися гідрометром. Але якщо у вас цього приладу нема – не біда. Є один простий тест, який допоможе перевірити рівень вологості у кімнаті.

Для експерименту нам знадобиться кілька кубиків льоду, склянка та вода.

Наповніть склянку водою кімнатної температури та покладіть у неї 2-3 кубики льоду. Чекаємо приблизно 4 хвилини.

Якщо на склі утворився конденсат, то рівень вологості може бути підвищеним. Відсутність конденсату говорить про те, що повітря сухе.

Примітка: не проводьте подібний експеримент на кухні або у ванній кімнаті. Результат буде хибним.

Як перевірити рівень вологості повітря

Норми вологості повітря

Такого поняття, як ідеальний рівень вологості для вашого будинку, немає. Адже для кожної сім’ї цей параметр може відрізнятися і залежатиме від пори року.

Деякі дослідження свідчать, що оптимальним діапазоном вологості повітря вважається 40-60%. Але тут є один нюанс: щоб запобігти розвитку цвілі, краще дотримуватися рівня вологості близько 50%.

Норми вологості повітря

Нижче розповімо про те, який відсоток вологості вважається нормальним залежно від пори року:

  • Влітку. У спеку, коли сонечко своїми променями активно нагріває повітря, вологість у вашій оселі повинна становити 40-50%. При вологості понад 60% буде занадто душно та некомфортно.
  • Взимку. У холоднішу пору року рекомендовано дотримуватися 30-40%.

Оптимальною серединою вважається вологість на рівні 45% як узимку, так і влітку.

Цікаво по темі: ТОП-20 лайфхаків, які допоможуть зігрітися холодною зимою при проблемах з опаленням

Що важливо знати про мікроклімат у дитячій кімнаті

Якщо повітря в дитячій кімнаті сухе, організм дитини втрачає велику кількість рідини, намагаючись його зволожити природним чином. На цьому тлі з’являється сильна спрага. Також зростає ризик пересихання слизових оболонок, знижується опір до захворювань і не тільки. Про все це ми вже говорили вище, не повторюватимемося.

Для дитячої кімнати оптимальною вологістю за всіма санітарно-гігієнічними нормами вважається показник 40-60%.

Якщо в будинку є маленька дитина, рекомендуємо все ж таки озброїтися гігрометром. Це дозволить підтримати імунітет та здоров’я малюка.

Вологість повітря в дитячій кімнаті

5 перевірених способів зволожити повітря

Щоб оптимізувати мікроклімат у спальні чи будь-якій іншій кімнаті, зовсім не обов’язково вдома мати зволожувач повітря. Ми підготували для вас 6 способів, які допоможуть підвищити вологість у приміщенні.

  1. Сушіть випрані речі в кімнаті. Тільки обов’язково простежте, щоб на білизні не залишилося порошку. Оскільки в міру висихання речей, частинки миючих засобів почнуть випаровуватись і потрапляти у повітря. Щоб не дихати “хімією” добре прополощіть білизну. Якщо найближчим часом прання не передбачається, можете покласти на батарею мокрий рушник.Сушіть випрані речі в кімнаті
  2. Поставте акваріум чи відкриту місткість з водою. Давно мріяли завести рибок? Чому б і ні. Поєднуйте приємне з корисним. Акваріум не лише прикрасить інтер’єр, а ще й зволожить повітря. Як альтернативу можна просто поставити на поличку місткість з водою.
  3. Кип’ятіть воду. Процес нагрівання води супроводжується утворенням пари, яка і слугуватиме вам зволожувачем. Закип’ятіть воду і поставте її в кімнаті в недоступному для дітей місці.Кип'ятіть воду
  4. Вологе прибирання та регулярне провітрювання. Це також один зі способів вплинути на вологість повітря.
  5. Придбайте рослини, які зволожують повітря. Крім функції зволоження вони ще й очищатимуть повітря, що теж важливо. Придивіться до нефролепису (домашньої папороті), гібіскусу, драцені, фікусу, аглаонеми та інших рослин.

Цікаво по темі: 8 ідеальних рослин для вашої ванної кімнати

Рослини, які зволожують повітря

Також можна зробити зволожувач повітря в домашніх умовах із пластикової пляшки. Інструкцій в інтернеті достатньо, але якщо у вас вдома є маленькі діти та тварини, то краще не ризикувати. Такий пристрій точно приверне їхню увагу. Краще скористатися кількома способами, описаними вище, вони також непогано працюють.

Розкажіть, а ви стежите за вологістю повітря вдома? Напишіть у коментарях.

 

Читайте також:

5 Жовтня / 2022 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *