Коли дитина починає тримати голову?

Маленькі дітки ростуть та розвиваються дуже швидко. Здавалося б, тільки нещодавно ж приїхали з пологового будинку, а вже сьогодні малюк вже намагається пізнавати світ. Батьки завжди радіють перемогам своєї дитини й перша з них настане у той день, коли малюк почне тримати свою голову самостійно. У когось дитина цю навичку опановує раніше, у когось – трохи пізніше. У зв’язку з цим у батьків виникає цілком закономірне питання: то коли ж дитина починає тримати голову?

Час читання: 3 хвилини та смачне яблучко 🍎

статья доступна на русском языке

EVA Blog зібрав всю корисну інформацію для батьків новонароджених діток: у скільки місяців малюк сам буде тримати голівку, як йому допомогти опанувати цю навичку і в яких випадках слід відвідати лікаря.

Коли дитина починає тримати голову?

Етапи розвитку малюка: вік та норми

Складно дати однозначну відповідь на питання, коли ж немовля починає намагатися тримати голову самостійно. Батьки повинні розуміти, що це все суто індивідуально, адже розвиваються дітки у всіх по-різному. Тому терміни можуть змінюватись. Існують загальноприйняті етапи розвитку, згідно з якими повинні розвиватися діти.

ВікОпис
1 місяцьНемовля тільки починає намагатися підняти голову. Зусилля утримувати голівку тривають близько кількох секунд.
2 місяціДитина може тримати голову і повертати її у різні боки.
3 місяціПочинаючи з тримісячного віку, малюк тримає голівку, лежачи на животі та перебуваючи у вертикальному положенні.
4 місяціУ цей період дитина впевнено тримає голову, спираючись на передпліччя.
5 місяцівПочинаючи з п'яти місяців, малюк вже на повну вивчає навколишній світ, вільно обертає головою і готується до наступного етапу – вчитися повзати і намагатися стати на ніжки.

Цікаво по темі: Розвиток мовлення дитини протягом першого року життя: поради логопеда

Як навчити дитину тримати голову

Зміцнити шийні м’язи немовляти допоможуть деякі вправи, але перед їх виконанням порадьтеся з педіатром.

  • Кладіть дитину на животик. Маля намагатиметься піднімати голівку, повертати її. Нехай навіть ці спроби будуть нетривалими, натомість згодом вони стануть сміливішими та успішнішими.
  • Покладіть малюка на спинку. Показуйте йому іграшки. Коли погляд сфокусується на предметі, відводьте його повільно спочатку в один бік, потім в інший. Крихітка повертатиме голову, тим самим тренуючи м’язи шиї.
  • Старшим дітям буде цікаво розглядати строкаті іграшки. Покладіть предмет перед дитиною, вона з цікавістю його вивчатиме і намагатиметься повертати голову.

Як навчити дитину тримати голову

Цікаво по темі: Ігри з дитиною до трьох місяців

Також можна відвідувати басейн для немовлят. Плавання відмінно розвиває та зміцнює м’язи дитини, загартовує організм і загалом сприятливо впливає на здоров’я.

Поки ваша дитина тільки вчиться тримати голову, необхідно їй у цьому допомагати та підтримувати. Важливо брати на руки немовля правильно, підтримуючи голівку. Докладно про це ми писали у статті “Як брати новонародженого на руки”.

Клуб Щаслива мама инстаграм

Чому дитина не тримає голову і коли варто звернутися до лікаря

Вже до чотирьох місяців діти впевнено тримають голову. Але якщо дитина не змогла опанувати цю навичку, батькам слід невідкладно відвідати педіатра. Як правило, серед причин, що заважають малюку навчитися тримати голову такі:

  • тяжкі пологи;
  • травми під час пологів;
  • гіпотонус м’язів;
  • надто маленька вага дитини при пологах/недоношеність;
  • неврологічні захворювання;
  • гіперопіка батьків (постійна підтримка голови дитини, яка перешкоджає самостійному розвитку та зміцненню м’язів шиї).

Іноді діти починають надто рано тримати голову. Це також є приводом для занепокоєння. Такий стан часто говорить про наявність гіпертонусу м’язів або може свідчити про деякі порушення нервової системи. Тому в цьому випадку теж не завадить консультація лікаря.

Чому дитина не тримає голову

Вміння самостійно утримувати голову – один із найважливіших етапів розвитку дитини. Батькам необхідно уважно стежити за своїм малюком, допомагати йому розвивати м’язи, долати складнощі. У цьому вам допоможе виконання простих вправ та дитячий масаж. Якщо вас щось насторожує у розвитку малюка, не соромтеся зайвий раз поставити запитання дитячому лікарю. Адже нічого немає важливішого для батьків, ніж здорова та щаслива дитина.

 

Читайте також:

29 Червня / 2022 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *