Насіння льону: 6 корисних властивостей, про які ви не знали

Суперфуди вже давно зайняли впевнену позицію у раціоні людей, які дотримуються здорового харчування. Ці продукти містять велику кількість поживних речовин: вітамінів, мінералів, жирних кислот та інших унікальних рослинних сполук. Було б дивно, якби насіння льону не потрапило до категорії суперфудів. Це маленьке насіння здатне підтримати роботу організму, попередити ряд захворювань і поліпшити загальне самопочуття. Ви зможете його легко включити до свого раціону. Завдяки ніжному горіховому смаку лляне насіння доповнить будь-яку страву. Його сміливо можна додавати у випічку, вівсяну кашу, смузі, салати й не тільки. Чим же таке корисне насіння льону і чи є протипоказання для його прийому? Саме про це ми й поговоримо.

Час читання: 10 хвилин та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Що в собі містить насіння льону

Що в собі містить насіння льону

Сьогодні насіння льону можна придбати у вигляді цільного насіння (коричневого або жовтого), олії, борошна та спеціальних біодобавок. Приймати цей суперфуд можна у будь-якому зручному вигляді та отримувати максимум користі.

Але якщо ми говоримо саме про цільне насіння, розглянемо основні поживні речовини, якими воно багате.

Вуглеводи та клітковина

Лляне насіння містить лише 29% вуглеводів, а також є цінним джерелом розчинної та нерозчинної клітковини. Ці два види клітковини підтримують кишкову флору та покращують роботу кишківника. Тільки уявіть, у порції із двох столових ложок (20 г) насіння льону міститься 6 г клітковини, а це 15-25% від рекомендованої добової норми споживання як для жінок, так і для чоловіків.

Вуглеводи та клітковина в насінні льону

Білки

Насіння льону містить 22% білка з досить непоганим амінокислотним профілем. У ньому знаходяться аргінін та глутамін, які сприятливо впливають на здоров’я серця та імунної системи в цілому.

Цікаво по темі: Білки, жири, вуглеводи: як досягти ідеального балансу

Жири

Льон належить до масляних культур, тому в його насінні знаходиться велика кількість жирів:

  • 73% поліненасичених жирних кислот омега-3 та омега-6;
  • 18% мононенасичених та 9% насичених жирних кислот.

Не дарма ж насіння льону вважається одним із найкращих рослинних джерел жирних кислот.

Шукай EVA Blog в Instagram

Вітаміни та мінерали

Лляне насіння – це справжній вітамінно-мінеральний коктейль, який включає:

  • мідь;
  • марганець;
  • магній;
  • фосфор;
  • селен;
  • цинк;
  • залізо;
  • калій;
  • кальцій;
  • біотин;
  • ніацин;
  • вітамін А;
  • вітамін Е;
  • вітамін В1 (тіамін);
  • вітамін В5;
  • вітамін В6;
  • вітамін В9 (фолієву кислоту).

Цікаво по темі: 7 українських суперфудів, яким позаздрять ягоди годжі й спіруліна

Рослинні сполуки

Переважна кількість рослинних сполук у насінні льону є антиоксидантами. Ці речовини виводять токсини, захищають організм від негативного впливу вільних радикалів і тим самим стоять на захисті вашого здоров’я.

Рослинні сполуки у насінні льону

6 корисних властивостей насіння льону

Спираючись на великий перелік поживних речовин, що міститься в лляному насінні, можна відразу зрозуміти, що воно дуже корисне для здоров’я та його прийом дозволяє запобігти розвитку безлічі захворювань, підтримати та налагодити найважливіші процеси, що протікають в організмі. Ну що ж, подивимося, в яких випадках доцільно приймати насіння льону.

Зниження ваги

Насіння багате клітковиною, яка відмінно усуває почуття голоду і дозволяє вам довше залишатися ситими. Крім цього важливо відзначити, що поліненасичені кислоти омега-3 та омега-6 підтримують обмін речовин, що також позитивно впливає на динаміку зниження ваги. Тому, додаючи до свого раціону продукти для схуднення, не забудьте про насіння льону. Воно стане чудовими помічником на шляху до стрункої фігури.

Насіння льону та зниження ваги

Цікаво по темі: Метаболізм схуднення: як успішно знижувати вагу?

Захист серцево-судинної системи

Хто б міг подумати, що це маленьке насіння може бути настільки корисним для здоров’я серця і судин. Серед корисних властивостей такі:

  • Зниження рівня поганого холестерину, який і є фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Одне з досліджень показало, що додавання до раціону насіння льону може знизити рівень поганого холестерину на 9-15%;
  • Підтримка серця. Незамінні жирні кислоти омега-3 – це відомий профілактичний засіб від серцевих захворювань, що знижує ризик серцевих нападів та інсульту;
  • Стабілізація артеріального тиску. У це важко віриться, проте насіння льону дійсно здатне знижувати тиск. Такі корисні властивості продукту будуть особливо важливі для людей, які страждають на гіпертонію. Однак не варто забувати, що насіння не може стати заміною терапії, призначеної лікарем.

Регулювання рівня цукру в крові

Лляне насіння допомагає контролювати рівень цукру в крові та регулювати резистентність до інсуліну. Все це досягається завдяки наявності розчинної клітковини у складі насіння. Звернемося до одного дослідження, в якому брали участь люди, які страждають на діабет другого типу. Вони приймали щодня по 10 г меленого насіння льону протягом місяця. Отримані результати були наступними: добавка насіння льону знижувала рівень глюкози в крові натще на 19,7% та глікованого гемоглобіну на 15,6%. Зверніть увагу, в раціон включалися подрібнене цільне насіння, а не лляна олія.

Насіння льону регуює рівень глюкози в крові

Підтримка роботи травної системи

Насіння льону досить часто використовують при запорах. Це поширена проблема, про яку мало хто хоче говорити, але на пошуки ефективного засобу для покращення перистальтики кишківника та налагодження випорожнення йде багато часу. Додавання до раціону насіння льону допоможе збільшити об’єм травних відходів, здійснюючи м’який проносний вплив.

Покращення стану шкіри, волосся та нігтів

Вітаміни, мінерали, а також поліненасичені жирні кислоти, що містяться в насінні льону, сприятливо впливають на здоров’я шкірного покриву, волосся та нігтів. Це відмінне рослинне джерело поживних речовин, яке слід додати до свого раціону.

Насіння льону покращує стан шкіри

Захист організму від вільних радикалів

В основі насіння льону містяться рослинні сполуки, які якраз і є антиоксидантами. Ці речовини допомагають організму протистояти негативному впливу вільних радикалів. Частину оксидантів організм виробляє самостійно у процесі обміну речовин, і це цілком нормально. Однак кількість вільних радикалів може збільшуватися та накопичуватися, що призводить до пошкодження клітин, появи деяких захворювань, прискорення процесів старіння. Антиоксиданти добре допомагають побудувати природний захист для підтримки здоров’я. Тому лляне насіння можна сміливо вважати відмінним джерелом антиоксидантів.

Як правильно приймати

Фахівці рекомендують приймати від 1 до 4 столових ложок меленого насіння льону на день. Краще обмежитися однією столовою ложкою та подивитися на реакцію організму на новий продукт у раціоні.

Чому саме мелене насіння краще? Річ у тому, що подрібнене лляне насіння краще засвоюється. Наш кишківник не здатний зруйнувати його жорстку оболонку.

Подрібнене лляне насіння

Вводити насіння льону у свій раціон можна будь-яким способом:

  • додати столову ложку насіння в кашу;
  • зробити заправку для салату чи намазку для тостів;
  • змішати з йогуртом чи кефіром;
  • зробити смузі та коктейлі на основі насіння льону;
  • додати у випічку;
  • посипати зверху готові страви.

Досить часто насіння льону приймають не тільки у свіжому вигляді, з них роблять відвар, заварюючи в окропі, або їдять пророщеним.

Важливо: під час прийому лляного насіння необхідно випивати велику кількість води, щоб уникнути запорів.

Чи є протипоказання?

Зазвичай насіння льону добре переноситься організмом і не викликає жодних проблем. Якщо вживати суперфуд правильно і не дуже їм захоплюватися, то ви отримаєте виключно користь для здоров’я.

Протипоказання до прийому насіння льону

Кому точно не варто приймати насіння льону без попередньої консультації з лікарем:

  • людям, які приймають препарати для розрідження крові;
  • під час прийому препаратів для зниження рівня холестерину;
  • при порушеннях згортання крові;
  • жінкам під час вагітності та грудного вигодовування (в насінні містяться фітоестрогени, від прийому яких краще на певний час відмовитися);
  • при наявності алергії на насіння.

Продукти-суперфуди – це чудовий спосіб наповнити організм важливими поживними речовинами, підтримати здоров’я та покращити своє самопочуття. Але все має бути в міру та з дотриманням правил прийому.

Розкажіть у коментарях, як ви ставитеся до суперфудів? Які з них уже включили до свого раціону?

 

Читайте також:

23 Травня / 2022 Здоров'я

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Валентина

    Дуже цікаві статті. Багато нового дізналась для себе.
    Вдячна всім, хто працював над ними.