Режим дня дитини — як поєднати зі звичним ритмом життя сім'ї

Сучасний погляд на режим дня дитини кардинально відрізняється від «радянського регламенту». Його головний принцип: режим дня малюка повинен вписуватися у звичний ритм життя сім’ї, який існував до його народження, а не навпаки. Ось деякі рекомендації, дотримуючись яких ви зможете скласти індивідуальний дитячий режим.

Сон

Єдиний період у житті людини, коли вона їсть і спить без дотримання будь-якого графіка, — до 6-8 тижнів після народження. У цей час життя всіх членів сім’ї дійсно підпорядковане бажанням немовляти. Але далі дитина має звикнути, що вона не його центр. В іншому разі малюк може вирости егоїстом, що принесе вам чимало проблем.

Складаючи добовий графік «сон — неспання», враховуйте біологічні потреби дитини у відпочинку та кількість його часових відрізків:

  • до 12-13 тижнів — 16-20 годин (6 разів);
  • 4-6 місяців — 14,5 години (5 разів);
  • 7-12 місяців — 13,5 години (4 рази);
  • 1-2 роки — 13 годин (2 рази: 3 г + 10 г);
  • 3-4 роки — 11 годин (2 рази: 2 г + 9 г);
  • 5-6 років — 10 годин (2 рази: 1 г + 9 г);
  • 7-11 років — 9-9,5 годин (1 раз).

Остаточно цикл нічного сну формується у дітей до 3-4 років, а переходити на його оптимальну дорослу тривалість — 8 год — рекомендується в 12 років.

А тепер про нюанси режиму сімейного нічного сну:

  1. Один із важливих принципів збереження сім’ї — спільний нічний відпочинок тата й мами. Необхідні 8 годин обов’язково повинні захоплювати проміжок з 00:00 до 04:00. Саме в цей час відбувається вироблення гормонів, які допомагають відпочити, відновити сили та підтримувати нормальну масу тіла. Це стосується й дитячого організму, який під час сну ще й росте.
  2. Побудуйте дитячий режим укладання та пробудження так, щоб вам було зручно. Наприклад, ви з чоловіком лягаєте в ліжко о 23:00, а прокидаєтеся о 6:00. Можете вкладати 3-річного малюка о 22:00. Пів години піде на казку та засипання. Тоді будити малюка доведеться о 7:30, і у вас з чоловіком буде 1,5 години для ранкових справ.
  3. Зараз стало модно спати в одному ліжку разом із маленькою дитиною. Якщо тато не проти, то чому б і ні? Але краще, щоб до 1 року (максимум 3 років) дитина спала в ліжечку, що стоїть у спальні батьків, а після року — в окремій кімнаті.
  4. Якщо малюк солодко заснув вдень і спить довше відведеного часу, не піддавайтеся спокусі «нехай ще поспить, а я в цей час …» і розбудіть малюка. Денне пересипання обов’язково призведе до проблем із тривалістю нічного сну, аж до розвитку хвороби перевернутого режиму.

І, звичайно, дотримуйтесь інших рекомендацій для здорового та міцного дитячого сну: свіже повітря в спальні, ортопедичний матрац, зручна піжама, ковдра за сезоном, чистий підгузок, доступність нічного горщика. А от процедуру оздоровчого купання, яке часто поєднують із вечірніми гігієнічними процедурами, можна перенести на інший час.

Читайте також: «Як спілкуватися з дитиною і заодно розвивати її». 

Харчування

Не робіть з їжі культу! Цей крилатий вислів цілком підходить і для харчування маленької дитини. Недоотриману впродовж дня їжу немовля «забере» перед відходом до нічного сну, що піде йому тільки на користь.

У малюків і дошкільнят їжа та її кількість теж не повинні бути примусовими. Дитина не з’їла сніданок за відведені 15 хвилин? Нічого страшного! Якщо мама проявить силу волі й позбавить її ранкового перекусу, сказавши «ой, продукти скінчилися», то обід буде з’їдений без вередувань. А якщо й це не допоможе, то, отримавши на полуденок не більше ніж стакан компоту й одне вівсяне печиво, малюк точно з’їсть вечерю повністю. Не вийшло в перший день? Через 3-4 дні дитина звикне до такого режиму харчування.

Якщо малюк не може з’їсти запропоновану порцію, не змушуйте його доїдати все та не пропонуйте за це нагороду. Можливо, він просто не голодний. А якщо запідозрите, що дитина намагається вами маніпулювати, щоб отримати улюблену їжу або солодощі, не піддавайтеся. Правила в родині, у тому числі й харчові звички, встановлюють дорослі.

Система 5 або 6-разового харчування сьогодні поставлена під сумніви. Як альтернатива популяризується два чи навіть одне приймання їжі у «світловому вікні». Для дитячого харчування такий режим однозначно не підходить. Але якщо в сім’ї заведено їсти 3 рази на день, нічого страшного не відбудеться, якщо дитина харчуватиметься так само. Якщо батьки ще й дотримуються правил здорового харчування, то з 2,5-3 років малюка вже можна садити за спільний стіл. Мамі цілком під силу готувати страви так, щоб вони були смачними й підходили всім членам родини.

І наостанок ще одна рекомендація: дитячий режим дня повинен бути регулярним, але в міру гнучким. «Святкові» відхилення допустимі як для дорослих, так і для дітей, але вони повинні бути винятком, а не правилом.

24 Жовтня / 2019 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

КЩМ знижки