365 успішних днів: Ставимо цілі на рік ефективно

Початок нового року — гарний час для складання планів та постановки цілей. Таке планування дозволить вам краще розібратися в собі та в тому, чого ви дійсно прагнете, а ще визначити власні бажання так, щоб вони реалізувалися з максимальною вірогідністю. Тож як поставити цілі на наступний рік, щоб вони справдилися? Про це і поговоримо у EVA Blog.

Налаштуйтесь

Передсвяткова метушня лишилася позаду, тож саме час приділити увагу собі та трохи помріяти. Оберіть час, у який вас ніхто та ніщо не турбуватиме, приготуйте свій улюблений напій, увімкніть приємну музику (або ж просто влаштуйте повну тишу — як вам зручно) та налаштуйтеся слухати себе та свої внутрішні бажання.

Напишіть свої бажання

Візьміть блокнот і ручку або відкрийте текстовий редактор на комп’ютері та дайте відповіді на такі питання:

  1. Чого я бажаю навчитися?
  2. Що я бажаю зробити?
  3. Що я бажаю спробувати?
  4. Що я бажаю змінити?

Не намагайтеся слідувати загальноприйнятим шаблонам — просто відповідайте так, як самі відчуваєте. На деякі з питань вистачить одного речення, а на інші, можливо, ваша відповідь складатиметься з багатьох пунктів. Не бійтеся писати смішні або неважливі, на перший погляд, речі — додавайте все, що спаде на думку та відкиньте убік всі стереотипи про моду або чужі бажання.

Щоб вам було простіше відповідати, спробуйте сформулювати цілі для таких сфер:

  • Родинні стосунки
  • Відносини з протилежною статтю
  • Краса та здоров’я
  • Робота
  • Особистісний розвиток, навчання
  • Відпочинок, подорожі
  • Фінансова сфера
  • Духовність
  • Суспільна сфера (відносини з оточенням, роль у суспільстві, благодійність тощо)

Знову ж таки, для кожної з них може бути кілька відповідей, а для деяких — жодної. Не обмежуйте себе! Пишіть усе, чого хочеться, адже щирість – запорука ефективних цілей.

Список готовий! Але це лише бажання — тепер їх потрібно перетворити в цілі.

 

Визначте головне та відкиньте другорядне

Далі вам потрібно розставити пріоритети, визначитися з тим, що для вас головне, а що — другорядне. Навпроти кожного бажання поставте позначку від 1 до 10 за ступенем важливості, де «10» означатиме «дуже важливо», а «1» — «не надто важливо, але хочеться».

Наприклад, навпроти бажання «купити останню модель айфона» краще поставити «1», адже новий гаджет не зробить вас щасливішою, а враховуючи частоту випуску нових моделей, цілком вірогідно, що зовсім скоро ваша перестане бути останньою. А от біля пункту «почати вивчення іноземної мови» можна поставити «10», адже реалізація цього бажання відкриє перед вами безліч інших можливостей: вільно подорожувати світом, отримати цікаву посаду, підвищити самооцінку тощо.

А тепер перепишіть усі ваші бажання з найвищим ступенем важливості в окремий список — це і є ваш вішлист, котрий ви трансформуватимете в цілі.

Як формулювати цілі, щоб вони реалізувалися

Ціль відрізняється від бажання своєю конкретикою. Наприклад, «Налагодити відносини зі свекрухою» — це бажання, оскільки воно не містить жодної деталізації. Поряд з ним вам потрібно докладно розписати шляхи втілення, наприклад, зателефонувати та привітати зі святами, запросити на каву, запитати поради у чомусь не надто важливому тощо.

Визначивши свої бажання та конкретизувавши шляхи їхньої реалізації, ви отримаєте готовий план на рік — лишилося лише вказати часові проміжки, у які ви виконуватимете ці кроки. Не забудьте також додати до свого річного плану регулярні цілі, наприклад, відвідувати косметолога/спортзалу/лікаря, не забувати телефонувати рідним. Якщо у вас лишилося вільне місце, це означає, що можна додати ще кілька бажань, а якщо часу на реалізацію всіх ваших цілей не вистачає, спробуйте ще раз відфільтрувати їх та відкинути найменш важливі.

Звичайно, готових списків бажань та цілей бути не може, адже ви самі повинні визначитися з тим, що дійсно важливо у вашому житті. Протягом року ваш вішлист може багаторазово змінюватися — і це теж добре, адже ви продовжуєте позбавлятися непотрібних бажань та концентруватися на найголовнішому. А ми бажаємо вам успішного нового року і нехай ваші мрії збуваються!

4 Січня / 2019 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *