Боляче, дорого, назавжди… Що треба знати, перш ніж зробити тату

Заголовок нашої статті – це такий собі професійний жарт, в якому трьома словами сформульовано вичерпну відповідь на шаблонні питання пересічних громадян стосовно татуювань. Жарти жартами, та в реальності усе виглядає саме так: процедура потребуватиме від вас терпіння, коштуватиме це задоволення недешево, а результат залишиться з вами назавжди, або ж вам доведеться звертатися вже до іншого спеціаліста, щоб позбутися невдалого витвору мистецтва на власному тілі. Обізнаність допоможе вам уникнути останнього, тому ми заздалегідь підготували відповіді на всі запитання, які можуть або мали б постати перед вами, якщо ви вирішили зробити собі тату.

Яке татювання зробити?

Проблема більшості новачків у тому, що вони стереотипно орієнтовані, тобто мають дуже вузьке уявлення про мистецтво татуювання взагалі. До категорії татушних кліше відносимо різноманітні ієрогліфи, штрих-коди, символи знаків зодіаку, трайбли на попереку, вовків, кішечок, метеликів та іншу маячню, яку не надто поважають ані поціновувачі, ані самі майстри. Зрозуміло, що будь-який творчий процес потребує натхнення, а робота, яка не надихає, не може бути виконана бездоганно. Тому подумайте двічі, перш ніж робити щось пересічне. Рекомендуємо підійти до цього питання з усією серйозністю і попередньо ознайомитися з існуючими стилями тату-мистецтва, такими як Олд Скул (Old School) або Традішнл (Traditional), Нью Скул (New School), Реалізм, Трайбл, Блек-ворк, Дотворк (Dotwork), Треш-полька, Полінезія, Орієнтальний, Кельтський, Біомеханіка, Мінімалізм, Акварель, Леттерінг.

На якому місці робити тату?

Мало хто вперше приходить до тату-салону з метою «забити» цілий рукав або півспини. Жінки взагалі дуже обережні у цьому питанні, тому до тату-майстра вони найчастіше звертаються зі стандартним проханням: «Можете зробити щось маленьке на непомітному місці?». Під «непомітним місцем» зазвичай розуміють якусь із ділянок тулуба. А тепер уявіть, як здалеку виглядатиме єдиноріг розміром 4х4 сантиметри на лопатці, розташованій на тулубі 48-го розміру… А виглядає це як екзема або злоякісна родимка. Бажаєте мати невеличке але охайне татуювання – доведеться пожертвувати більш помітними місцями. Це може бути щиколотка або зап’ясток, шия або зона за вухом (якщо ви маєте середнє або довге волосся таке тату буде зовсім непомітним), ступні, пальці ніг або низ живота коло клубового гребеня (тазові кістки, якими люблять хизуватися худорляві дівчата).

Для більших за розміром тату підійде внутрішня сторона передпліччя, біцепс, ребра зона між лопатками. Сміливіші і зухваліші варіанти – тату на грудях, на плечі, на стегні або на литці. Ціі місця помітніші і на них краще виглядатиме великий малюнок.

Також можна зробити два невеликі симетричні татуювання під ключицями, на задній частині стегна під сідницями, знову ж таки на зап’ястках або на задній частині гомілок.

Як обрати майстра?

Як вже було зазначено, в тату-мистецтві, як і у будь-якому іншому виді мистецтва, є свої жанри і стилі. І кожен, навіть дуже універсальний майстер, воліє працювати у тому стилістичному напрямку, який особисто йому ближчий за інші. Розпіарений художник, який чудово зарекомендовав себе у чорно-білому реалізмі, може виявитись зовсім не таким майстерним у кольоровому нью-скулі, а прихильник старої школи з традиційними сюжетами і типовими для цього жанру елементами може геть не розумітися на сучасних прогресивних стилях на кшталт мінімалізму або дотворку. Тому орієнтуйтеся в першу чергу на портфоліо і роботи, викладені у соцмережах, а не на загальні відгуки, визначтесь зі стилем тату і шукайте майстра, який працює переважно у цьому стилі.

 

Наскільки це безпечно?

Для справжнього професіонала безпека клієнта понад усе, тож якщо ви робите тату у салоні з позитивною репутацією, то будь-які небажані наслідки малоймовірні.

Обов’язкові гігієнічні вимоги:

  • Загальна чистота у приміщенні
  • Одноразові гумові рукавички для майстра
  • Одноразові витратні матеріали: голки, накінечники для голок, ковпачки для фарби, серветки, тощо
  • Кушетка або інші поверхні, з якими контактуватиме та ділянка тіла, на якій вам робитимуть татуювання, має бути оброблена антисептиком та огорнута плівкою

Також бажано, щоб майстер використовував одноразовий медичний одяг (бахіли, шапочку, халат, нарукавники). Але далеко не всі дотримуються цієї вимоги, і це не завжди пов’язано з рівнем професіоналізму. Просто багато хто з відомих нині майстрів починали у ті далекі темні часи, коли татуювання робилися саморобною машинкою зі струною на кухонному столі, застеленому газетою з-під тараньки. Зрозуміло, що подібні міри безпеки викликають у таких старообрядців хіба що посмішку.

Інша категорія «художників по тілу» – це так звані «зірки», які, наприклад, не надто переймаються з того, щоб розпечатати одноразову голку у вашій присутності і, задля економії свого дорогоцінного часу, заряджають машинку заздалегідь. На прохання зробити усе при вас зірковий майстер скоріш за все відреагує обуренням, як і на будь-які інші питання стосовно безпеки і якості його роботи. Окрім загального неприємного враження, така невдала комунікація може позначитися і на кінцевому результаті, адже людський фактор ніхто не відміняв. Тому, якщо з перших хвилин спілкування ви відчули бодай найменший дискомфорт, то найкращим рішенням буде відмовитися від послуг цього спеціаліста.

І звичайно жодних тату «на квартирі» або зовсім диких варіантів, типу «у мене є приятель, в нього машинка завжди з собою». Місце для даної процедури має бути відповідно обладнаним і призначеним спеціально для цього. Так само вас має насторожити занизька вартість послуги. Якісна робота у професійного майстра коштуватиме від 100 доларів за сеанс. Така ціна зумовлена високою вартістю витратних матеріалів, оренди і утримання салону. Решта вартості – це плата за роботу майстра. Якщо вам пропонують тату за 500 гривень, то це означає, що майстер дуже низько оцінює власну працю, що скоріш за все є ознакою недостатнього професіоналізму і низької майстерності.

Це боляче?

Так, це боляче. Якщо хтось каже вам, що зовсім не відчував болю під час нанесення татуювання, то ця людина або має дуже високий больовий поріг, або говорить неправду. Гарна новина – цей біль цілком терпимий. А ще він має свою природу і фази. Перші півгодини ви відчуватимете гострий біль середньої інтенсивності – так організм сигналізує про пошкодження. Якщо протягом цього часу подразник не було усунуто, вмикаються природні механізми знеболення, які притупляють больові відчуття. Але цей резерв вичерпний – через 3-4 години фізіологічне знеболення «вимкнеться» і біль повернеться з подвійною силою. Тому зазвичай один тату-сеанс триває не більше трьох годин.

Гострота больових відчуттів також залежить від місця нанесення тату. Найчутливішими є ділянки з ніжнішою шкірою (наприклад, внутрішня частина передпліччя, шия, груди, живіт) та місця, де м’язовий прошарок між шкірою і кісткою тонкий або відсутній (ребра, пальці, лікті, коліна, хребет, ключиці).

Ще одним чинником є ваш фізичний стан на момент здійснення процедури. Хворобливість, втома та голод негативно впливають на здатність терпіти біль. Тому не забудьте виспатися і перекусити перш ніж йти до тату-салону.

У крайньому випадку можна використовувати місцеві анестетики, такі як лідокаїн у спреї або крем Емла. А от від гангстерського методу знеболення спиртним доведеться відмовитися. Алкоголь посилює кровотечу і негативно впливає на здатність організму до регенерації.

І на останок ще кілька загальних рекомендацій.

Лазерне видалення тату – процедура ще болючіша, ще триваліша і зазвичай ще дорожча, ніж його нанесення. Натомість помилку молодості можна просто перекрити іншим татуюванням. Майстерний кавер-ап (cover up) може повністю замаскувати невдалий оригінал.

Якщо вам ну дуже хочеться закарбувати на власному тілі чиєсь ім’я, то нехай це буде ім’я вашої дитини, батьків або на крайній випадок домашнього улюбленця. Любовні ж відносини – надто ненадійний привід для такої самопожертви.

Не йдіть на поводі у мінливої моди! Згадайте, як кілька років тому полігональна графіка вирвалася за межі графічного дизайну і розповсюдилася на різні напрямки образотворчого мистецтва, включаючи татуювання, і як швидко вщухла цікавість до цього стилю. Натомість Олд Скул не виходить з моди вже понад 100 років!

31 Серпня / 2018 Краса

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *