Боротьба з сухістю триває! Як зволожити шкіру зсередини

Краса починається зсередини. І це не розхожий вислів, а беззаперечний факт. Наша зовнішність – це відображення внутрішнього стану нашого організму і один з наочних показників загального здоров`я. Найкрасномовніше про наш вік, явні і скриті захворювання, виснаження, недостатній відпочинок, вплив стресу і несприятливих факторів зовнішнього середовища говорять наша шкіра, волосся і нігті. Найрозповсюдженішою естетичною проблемою, яка починається зсередини, залишається надмірна втрата вологи. І загострюється ця проблема, як завжди, з приходом осінніх холодів. Для її вирішення недостатньо зовнішнього догляду, оскільки він виконує скоріше корегуючу функцію, усуваючи наслідки, а не причину.

Бажаєте дізнатися, як зволожувати організм зсередини, аби шкіра виглядала доглянутою і сяяла здоров’ям за будь-яких зовнішніх умов? Тоді читайте нашу чергову статтю для Eva Blog.

Харчування

Рідина

Коли ми говоримо про зволоження зсередини, то маємо на увазі у першу чергу вживання продуктів, які цьому сприяють. І почнемо ми, звичайно ж, з рідини.

Чиста вода

Вода – неодмінний учасник усіх біохімічних процесів, які відбуваються у нашому організмі, включаючи обмін речовин і регенерацію. Навіть за відсутності повномасштабних наукових досліджень залежності стану шкіри від кількості вживаної рідини, очевидним залишається те, що при зневодненні шкіра страждає чи не в першу чергу. Існує навіть медичний метод первинного діагностування зневоднення, коли шкіру на зовнішній стороні долоні затискають на кілька секунд пальцями, ніби щіпаючи, і спостерігають за тим, як швидко складка, що утворилася, разгладиться і шкіра повернеться до початкового стану. При зневодненні складка тримає форму довше, тож можемо зробити висновок, що насиченість організму вологою все ж таки має вплив на стан епідермісу. Інше питання – як пити воду?

Напевне ви знайомі з популярною рекомендацією випивати не менше 1,5-2 літрів води протягом доби. Насправді ця цифра дуже відносна, жодних досліджень на цю тему, знову ж таки, немає. Головне, що треба пам’ятати – ранок має починатися зі склянки води і так само склянку води слід випивати за півгодини до кожного прийому їжі. В спеку і перебуваючи у приміщенні з сухим повітрям об’єм рідини необхідно збільшити. І звичайно, вода має бути чистою і не надто холодною.

Зелений чай

Замініть, нарешті, каву, яка виводить вологу з організму, на значно корисніший зелений чай. Так ви отримаєте додаткове джерело антиоксидантів і поліфенолів, які нейтралізують вільні радикали кисню. Ці агресивні частки пошкоджують ліпідний бар’єр епідермісу, що призводить до дефіциту вологи. Окиснення, спричинене вільними радикалами, руйнує волокна колагену та еластану, інгібуючи їхній синтез. Як наслідок отримуємо вікове зниження пружності і еластичності шкіри.

Продукти

Жири

Суха шкіра взимку та в міжсезоння потерпає найбільше через недостатню кількість власного жиру, який би утримував вологу. Тож такій шкірі конче необхідні правильні жири, які можна отримати з продуктами харчування. Під правильними жирами розуміємо такі, які містять омега-3 та омега-6 жирні кислоти. Для їх засвоєння також необхідні вітаміни групи В, вітамін С, магній та цинк. З цієї точки зору ідеальними жировмісними продуктами є горіхи, насіння льону та гарбуза, червона риба, морепродукти, авокадо та яєчні жовтки.

Фрукти та овочі

Огірки самі по собі багаті на вологу. А ще вони містять кремній, який підвищує пружність шкіри.

Салат і листові овочі є цінним джерелом вітамінів А та С.

Овочі та фрукти з бета-каротином: помідори, морква, гарбуз, хурма, а також екзотичні папайя та манго допомагають синтезувати вітамін А.

Цитрусові також містять вдосталь вітаміну С, який підвищує бар’єрну функцію шкіри і вона краще утримує вологу. Він же захищає шкіру від ультрафіолету і агресивного зовнішнього середовища.

Ягоди – універсальне природне джерело вітамінів, мікроелементів та антиоксидантів.

Бобові, зокрема червона квасоля і соя, а також інші крохмалисті овочі – це так звані «гіалуронові продукти», тобто продукти зі значним вмістом тієї самої гіалуронової кислоти, без якої наша шкіра втрачає пружність, еластичність і здатність до природного зволоження.

З продуктів тваринного походження гіалуронової кислоти найбільше у желатині, тому корисним буде час від часу побалувати себе фруктовим желе, приготувати заливне або бульон.

Антиейдж-терапія

Якщо ж вам важко слідкувати за режимом харчування, або ж ви бажаєте отримати терміновий результат, тоді можна спробувати більш радикальний метод внутрішнього зволоження шкіри за допомогою ін’єкцій.

Ця галузь косметології постійно розвивається, крім знайомих мезотерапії та біоревіталізації з’являються препарати нового покоління на основі фітоестрогенів, комбінації сукцинату та гіалуронової кислоти, інших складових і їхніх поєднань. Ефект від таких процедур буде помітним, але не тривалим, тому через певний час вам, скоріш за все, доведеться проходити повторний курс антивікової терапії.

Значно ефективнішим буде поєднання щоденного зволожуючого догляду з періодичними антивіковими процедурами і дотриманням правил харчування. І не забувайте прислухатися до свого тіла! Пам’ятайте, що будь-які зовнішні проблеми є наслідком не тільки зовнішнього впливу, а й більш глобальних вікових або патологічних змін в середині організму.

Любіть себе, піклуйтеся про себе, і ваше тіло відповість вам взаємністю!

4 Вересня / 2018 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті