EVA-словник: Яке осіннє взуття обрати

Цьогорічна осінь, як завжди, постала раптово і одразу з усіма своїми принадами у вигляді дощів, вітру і мряки. Маємо підозру, що багато хто з наших читачок не був готовий до такого стрімкого вторгнення осені у їхню сонячну реальність і не встиг вчасно оновити свій взуттєвий арсенал, а дехто й досі не визначився з власними уподобаннями. У такій ситуації шопінг зазвичай стає сумбурним і хаотичним, тож ми вирішили спростити вам завдання вибору за допомогою цієї статті. У ній ми розберемо тему осіннього взуття у формі лікбезу по найбільш актуальним класичним моделям, а також розглянемо деякі з найцікавіших осінніх трендів.

Невмируща класика

Веллінгтони

Авторство цієї моделі чоботів належить британському полководцю Артурові Велслі, першому герцогові Веллінгтону. Спочатку вони виготовлялися з м’якої шкіри, але у середині XIX століття технологія вулканізації каучуку прийшла у взуттєву промисловість і веллінгтони почали відливати з гуми.

Впродовж наступних ста років класичний дизайн постійно видозмінювався, доки у 1956 році компанія Hunter Boot Ltd. не представила свої культові гумові чоботи Green Hunter. Саме цю модель нині ми називаємо веллінгтонами.

Рідінги

Свого часу рідінги були обов’язковим атрибутом західноєвропейських аристократів як взуття для верхової їзди. Шили їх зі щільної м’якої шкіри, яка добре тримала форму і вирізнялася зносостійкістю. Жінки отримали право носити рідінги разом з правом їздити у чоловічому сідлі. З тих часів ця модель надійно і надовго закріпилася у жіночому гардеробі.

Про минуле цих черевиків красномовно свідчить їхній дизайн у жокейському стилі з вузькою халявою, яка щільно облягає ногу.

Ботфорти

Першими чоботи з високими халявами, які повністю закривали коліно, почали носити іспанські військові ще у середині XVII століття.

Відшиті з твердої негнучкої шкіри, ботфорти якнайкраще підходили для тривалого перебування у сідлі і керування конем, завдяки чому прийшлися до смаку кавалеристам і представникам знаті багатьох європейських країн.

У сучасних дизайнерських колекціях ботфорти також з’являються регулярно. Так два роки тому подіуми підкорили революційно високі ботфорти. Цього року без них також не обійшлося, а на додачу ми отримали ботфорти-панчохи, ботфорти з прозорого вінілу, ботфорти з тисненням та аплікацією і ще багато цікавих моделей.

Джекбути

Ще одні чоботи для їзди верхи, але вже не цивільного, а військового призначення. Вони, на відміну від рідінгів, мали жорсткішу форму, були доповнені ременем зі шпорою і додатково посилені металевими пластинами-вставками, які мали захищати ноги кавалериста.

Сучасні жіночі джекбути зберегли свій мілітаристичний характер. Вони виглядають значно грубішими за елегантні рідінги, і цю їхню якість активно експлуатують дизайнери, зокрема пропонуючи одягати агресивні джекбути з сукнями або спідницями і разом із пальто або тренчем.

Челсі та педдоки

Черевики челсі мають одну дуже впізнавану рису – це еластичні вставки з двох боків, які, за відсутності шнурків та застібок, слугують зручнішому вдяганню. Аналогічні вставки з вулканізованої гуми вперше з’явилися на жіночих черевиках для верхової їзди ще у вікторіанську епоху. І тільки у 60-х роках минулого століття челсі отримали свою теперішню назву і постали у знайомому нам вигляді. Своїй популярності у чоловічої статі челсі завдячують ліверпульській четвірці і їхнім споконвічним суперникам The Rolling Stones.

Класичні челсі повністю закривають щиколотку, мають низький каблук, скруглений мисок та тонку підошву.

У сучасному жіночому гардеробі ця модель отримала багато різних інтерпретацій. Змінювалась форма миска, висота та форма каблука. Незмінною залишається тільки вищезгадана родова деталь – еластичні вставки з обох боків черевика. Їх можна зустріти зокрема на ботільйонах та на черевиках у ковбойському стилі. Взуття з такими вставками матиме у назві приставку «челсі» (наприклад: ботільйони-челсі та козаки-челсі).

Прообразом челсі вважається інша класична модель черевиків, призначена для вигулу коней, яка має назву паддоки. За формою ці дві моделі майже ідентичні, за винятком еластичних вставок, які у паддоків відсутні – замість них черевики мають шнурівку.

Джодпури

Дизайн цих черевиків англійці запозичили у індусів наприкінці XIX століття і назвали їх на честь міста Джайпур. Там у 1897 році відбулися скачки на честь королеви Вікторії, на яких індійські вершники виступали у національних костюмах та зручних невисоких (навідміну від англійських рідінгів) черевиках. Англійці вподобали новинку і дуже скоро джодпури отримали своє місце у джентельменському гардеробі.

Зовні англійські джодпури були подібні до челсі, вони мали той самий скруглений мисок, таку ж висоту і невеликий каблук, але на нозі черевики фіксувалися за допомогою ременів, обернутих навколо щиколотки. Саме ця деталь видає справжні джодпури, хоча нині вона виконує суто декоративну функцію.

Дезерти та чакка

Своєю появою дезерти мають завдячувати, знову ж таки, британським військовим – учасникам Північно-Африканської кампанії. Для них на каїрському ринку замовили оптову партію черевиків, які чудово підходили для пустельних умов і згодом отримала відповідну назву.

Ідея масового виробництва дезертів у післявоєнні часи належить Натану Кларку – тодішньому керівникові компанії C & J Clark. Тривалий час дезерти випускались виключно під брендом Clarks. Оригінальні дезерти можна впізнати за трьома ознаками: вони виготовляються тільки з замші, мають крепову підошву і лише дві пари отворів для шнурків.

Натомість часто можна зустріти черевики, які мають той самий крій, що й дезерти, але виготовлені зі шкіри або нубуку, мають шкіряну або гумову підошву та більшу кількість отворів для шнурків. Такі черевики називаються чакка або чукка, і ця назва походить від спортивного терміну «чаккер» – періоду гри у поло.

Дезерти доволі вибагливі у догляді і не дуже пристосовані до сльотливої української осені.

Шкіряні чакка у цьому відношенні будуть більш практичними. Про те, як доглядати за взуттям з різних матеріалів, читайте тут.

Осінні тренди

Sock boots

Якщо ваші ніжки – це предмет вашої гордості і ви хотіли б продемонструвати їх у найкращому вигляді, тоді sock boots – це те, що вам необхідно. Вони прекрасно поєднуються з будь-яким верхнім одягом, сукнями і спідницями різної довжини, а також з вкороченими джинсами та брюками.

Козаки

Козаки, вони ж ковбойські чоботи – це взуття, яке у певному сенсі вже також стало класикою. Водночас щороку ми знаходимо нові і нові трактування цієї теми, і поточний сезон – не виключення.

Вибір найбільш вдалих поєднань залежить від фасону черевиків. Однозначно виграшно виглядатимуть сукні та денім.

Берці

Мілітаристичне взуття в осінніх жіночих колекціях – явище доволі стале. Що змінилося цього року? Нічого. Чому? Просто тому, що жіноча ніжка в грубих масивних черевиках виглядає ще тоншою і ще тендітнішою. І поки цей прийом працюватиме, ми бачитимемо берці на подіумах. У рекомендаціях відносно створення образу все також без змін – найефектнішим залишається поєднання армійських черевиків з легкими жіночними сукнями і спідницями. В якості утеплювача радимо об’ємний светр.

Каблук незвичної форми

Акцентований каблук нарешті перестав бути суто подіумною фішкою. Його усе частіше можна побачити на вулицях, і цьому є логічне пояснення – така деталь однозначно не залишиться непоміченою. Неочікувані геометричні форми, токсичні кольори, фантастичний декор, плексиглас і навіть дерево – будь-яке оригінальне оздоблення підборів є гостроактуальним саме цієї осені.

Хайкери

Гірські черевики також опинились у числі цьогорічних осінніх трендів як данина практичності і зручності. Вони органічно виглядатимуть разом з паркою і джинсами, щоправда таке поєднання є доволі прозаїчним.

Щоб міський аутфіт не перетворився на туристичний, радимо поєднувати хайкери з жіночним одягом.

Анімалістичний принт

Тваринний малюнок давно вже перестав бентежити навіть прискіпливих снобів. Особливо, якщо він присутній в образі у малих дозах, наприклад, виключно на взутті. Ботільйони, челсі або навіть чоботи на шпильці, оздоблені анімалістичним принтом, цілком органічно виглядатимуть з будь-якою базою, а також чудово впишуться в класичний або елегантний аутфіт.

Клітинка і гусяча лапка

Тренд на класичні принти торкнувся не тільки одягу, але й взуття. Найбільшу популярність у цьому сезоні здобула яскрава і контрастна шотландська клітинка – тартан. Поєднувати картаті чоботи і черевики рекомендовано з нейтральним однотонним верхом.

Гострий і квадратний мисок

Доволі специфічна тенденція з явним присмаком ностальгії за 90-ми і 2000-ми. Ботільйони та чоботи з мисками такої форми поки що не поспішають покидати подіуми заради статусу повсякденного взуття, втім взяти цей тренд на озброєння однозначно варто.

 

Як бачимо, тема взуття доволі обширна і багатогранна, навіть якщо йдеться виключно про осінні моделі. Класичні фасони трансформуються і набувають нових форм, при цьому багато з них залишаються актуальними і у незмінному, автентичному вигляді. Будучи обізнаним у класиці і орієнтуючись у трендах ви зможете з легкістю обрати свою пару – ту, яка прослужить вам не один сезон і гармонійно впишеться у ваш гардероб.

11 Жовтня / 2018 Мода

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA