Iкігай – японське мистецтво бути щасливим

Одну з попередніх наших статей ми присвятили скандинавській концепції щастя хюгге. Однак норвезька філософія поміркованості, спокою, розміреності, затишку і простого комфорту підійде не кожному. Можливо, ваше уявлення про щастя більш близьке до того, яким його бачать мешканці острова Окінава і яке має назву ікігай.

Саме острів Окінава став відправною точкою для дослідження, розвитку і популяризації концепції ікігай в усьому світі. Більшість населення невеличкого острівного селища Окімі – це довгожителі, які переступили 100-літній рубіж і продовжують жити щасливим і повноцінним життям. Усі вони впевнені, що знайшли свій ікігай.

У загальному сенсі ікігай – це життєва мета, те, що дає нам відчуття власної значущості, робить наше повсякденне існування наповненим, а нас самих щасливими.

Про сутність ікігай красномовно говорить така японська притча:

В невеличкому містечку від невідомої хвороби помирала ще досить молода жінка. Покидаючи своє тіло, вона почула гучний голос духів своїх пращурів. Голос спитав її:

Хто ти?

Я Мегумі, дружина мера, – відповіла жінка.

Я не питаю, яке твоє ім’я і хто твій чоловік. Скажи мені, хто ти?

Я шкільна учителька і мати трьох дітей.

Я не питаю, ким ти працюєш і скільки у тебе дітей. Скажи, хто ти?

Голос ставив їй одне й те саме питання доти, поки жінка не відповіла:

Я та, хто прокидається кожного ранку заради того, щоб піклуватися про свою родину і навчати дітей у школі».

Щойно пролунали ці слова, душа жінки повернулася до свого тіла, а хвороба її відступила. Вона знайшла свій ікігай.

Дослідження дійсно виявили зв’язок між наслідуванням принципів ікігай і довгожительством. Люди, які ведуть розмірений і неквапливий спосіб життя, мають конкретну життєву мету і віддані своїй справі, в значно меншій мірі піддаються стресу і майже не страждають на серцево-судинні захворювання. У них також спостерігається суттєве уповільнення загальних процесів старіння.

Весняні подарунки від EVA Blog!

Красуні, нам дуже подобається робити для вас приємні сюрпризи! Оскільки весна - час краси та оновлення, то саме час приділити більше уваги турботі про себе. Підпишіться на нашу розсилку та отримайте у подарунок beauty чек-лист від героїні проекту #БУТИЖІНКОЮ Юлії Черніцької!

Що ж таке ікігай і як його знайти

Ікігай – це будь-яка діяльність, яка одночасно відповідає 4 критеріям:

  • ви любите це робити
  • ви вмієте це робити
  • це потрібно людям
  • це приносить вам прибуток

Дана діаграма наочно це ілюструє:

Якщо те, чим ви займаєтеся наразі або хотіли б займатися у майбутньому, не відповідає хоча б одному з зазначених критеріїв, то така діяльність не буде вашим істинним ікігай.

Більшість наших занять та справ відповідає лише двом з цих пунктів. Їх поєднання може бути різним:

Ви любите це робити + Ви вмієте це робити = Пристрасть;

Ви любите це робити + Це потрібно людям = Місія;

Це потрібно людям + Це приносить вам прибуток = Покликання;

Це приносить вам прибуток + Ви вмієте це робити = Робота.

Така діяльність не здатна задовольнити усі наші потреби. І навіть якщо наша діяльність відповідатиме не двом, а трьом критеріям, ми все одно відчуватимемо професійну нереалізованість, або брак коштів, або відсутність високої мети або невдоволеність результатами своєї праці.

Можна стати першокласним експертом, але не у своїй справі, можна виховати п’ятьох чудових діточок і продовжувати скаржитися на долю, а можна продавати періжки, і це буде ваш ікігай.

Виявлення власної життєвої мети з-поміж безлічі можливих занять – справа не з простих. Ваш вибір має бути осмисленим і виваженим, тож для цього знадобиться певний час.

Заведіть спеціальний блокнот і занотовуйте усі справи і заняття, які вам дійсно подобаються, які вас захоплюють. На це у вас піде не один день або навіть не один місяць, адже першими у списку, скоріше за все, будуть ваші нинішні заняття, пов`язані з фахом, професією чи хобі, або якийсь популярний вид діяльності – тобто щось звичне і знайоме особисто вам або прийнятне і затребуване в існуючих суспільних реаліях. Але до цього початкового списку навряд чи увійде головна справа вашого життя. Щоб її відчути і усвідомити потрібен час, тому не поспішайте і продовжуйте день у день поповнювати цей перелік.

Коли ви вирішите, що список справ, які вам до душі, завершено, почніть складати другий список – заняття, до яких у вас є хист. Без хисту неможливо стати майстром своєї справи. Можна пройти курс академічного живопису але без художнього бачення неможливо створити справжній шедевр.

І знову першими у списку будуть ваші фахові і професійні навички та уміння. Проте пам’ятайте, що ваш справжній талант може бути досі нерозкритим або навіть забутим. Згадайте, що вам вдавалося краще за все у дитинстві, оцініть власні здібності і схильності, свій тип особистості – у якій сфері ви могли б досягти успіху.

Далі проаналізуйте і складіть перелік власних умінь, визначіть, у чому ви вже маєте досвід, а чому могли б навчитися. І нехай перспектива навчання вас не лякає! Якщо ви маєте схильність до чогось, то, незалежно від вашого віку, опанувати цю справу вам буде в рази легше, ніж людині, яка такої схильності не має. Втім варто залишатися реалістом – домогосподарці з 20-річним стажем без спеціальної освіти буде доволі складно стати видатним генетиком, але цілком можливо отримати бажане визнання у якості селекціонера, вивівши новий сорт полуниць. Будь-яку діяльність можна адаптувати під свої задатки, здібності і реальні можливості. Головне дійсно цього хотіти і вірити у себе.

Тепер перед вами три списки. Ретельно проаналізуйте їх. Визначіть ті сфери або конкретні справи, які фігурують в усіх трьох списках. Яка з них інтуїтивно вам ближча, приноситиме найбільшу користь людям і одночасно задовольнятиме ваші фінансові потреби? Це і є справа вашого життя!

У пошуках життєвої мети допоможуть і такі одвічні питання, які слід ставити собі кожного дня: «заради чого я живу?», «чому я хочу присвятити своє життя?», «що змушує моє серце радіти?», «заради чого я прокидаюся щоранку?». Прислуховуйтеся до власних відповідей, у них ви знайдете підказку. Обов’язковими вимогами щасливого існування у філософії ікігай є врівноваженість і душевний спокій, корисні звички, доброзичливість, щирість і оптимізм – прагніть до цього і працюйте над собою.

Людина, яка має власний ікігай, перебуваєте у так званому «стані потоку» – вона цілком віддається своїй справі, занурюється у неї з головою і щодня отримує невимовне і щире задоволення від своєї діяльності. Знайшовши свій ікігай, ви відчуєте гармонію з собою і задоволеність власним життям, припините розпилюватися і витрачати зайві зусилля на виснажливу рутину або на діяльність до якої у вас не лежить серце.

І пам’ятайте, що для самовдосконалення і змін на краще не має вдалого часу або відповідного віку – ніколи не пізно розпочати пошуки себе, своєї мети і сенсу свого існування. Але чим раніше ви усвідомите необхідність змін, тим тривалішим і щасливішим буде ваше життя.

4 Травня / 2018 Натхнення

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Светлана.

    Спасибо! Замечательная статья! И очень нужная, особенно сейчас!!!

Рекомендовані статті