Любий, винеси ялинку: Робимо генеральне прибирання взимку

Сезон зимових свят — завжди веселий та приємний час. Але свята лишилися позаду, і тепер саме час навести лад вдома, прибрати ялинку й поступово повертатися до звичного ритму життя. У новій статті на EVA Blog ми приготували для вас кілька лайфхаків про те, як швидко та легко навести лад удома.

Куди подіти ялинку

Більшість наших співгромадян просто викидають деревце на смітник, але є й інші, більш цивілізовані способи утилізації ялинок.

Відвезти в зоопарк

Якщо у вашому місті є зоопарк, зв’яжіться з його працівниками й запитайте, чи потрібні їм ялинки. Їх можуть використовувати як підстилку в клітках деяких птахів або тварин.

Пустити на дрова

Якщо у вас є власна баня або камін, можна пустити ялинку на дрова. А якщо немає, запропонуйте віддати деревце друзям, яким потрібні дрова.

Удобрити ґрунт

Ще один варіант використання ялинки — подрібнити на тирсу та удобрити нею ґрунт на дачі або городі.

Віддати на утилізацію

У великих містах відкриваються спеціальні пункти приймання ялинок на утилізацію. Поцікавтеся, чи є вони у вашому місті. Так, наприклад, головну ялинку країни, яку нещодавно демонтували, вже передано на перероблення.

Як видалити ялинкові голки з килимового покриття

Якщо ви ставили живу ялинку, а не сосну, певно, за час свят вона встигла втратити багато хвої, яку часто буває важко видалити з килимового покриття. Існує кілька способів справитися з нею.

  • Прибрати за допомогою щітки або віника: просто вичешіть ними килим та зберіть голки в совок.
  • Зібрати руками.
  • Використовувати спеціальну турбонасадку для пилососа: вона ідеально підходить для килимових покриттів і добре збирає будь-яке сміття.

А щоб видалити дрібні блискітки, що осипалися з новорічних прикрас, обмотайте руку звичайним скотчем та пройдіться забрудненими місцями: усе дрібне сміття прилипне до скотчу.

Як зберігати новорічні прикраси

Якщо у вас збереглося оригінальне пакування від новорічних прикрас, використовуйте їх для зберігання: складіть коробочки в одну велику коробку. Інший варіант — помістити прикраси у велику коробку, переклавши їх шаром вати або паперу. Застеліть ним також і дно коробки. Гірлянди акуратно складіть та обмотайте кожну з них папером від подарунків або фольгою — використовуйте будь-які підручні матеріали.
Ще один зручний спосіб зберігання гірлянди — намотати її на вішалку для одягу або аркуш картону від пакування колготок: так вона не заплутається і довше вам прослужить.

Як зберігати штучну ялинку

Строк служби штучних ялинок складає від 5 до 10 років. Щоб подовжити життя своїй святковій красуні, приділіть увагу правильному її зберіганню. Найкраще упакувати її в спеціальну сумку, пластиковий контейнер або темну поліетиленову плівку. Перед прибиранням штучної ялинки зніміть з неї всі прикраси, обережно очистіть її від пилу, ретельно просушіть, підніміть гілки вгору та прив’яжіть мотузкою — так ваша ялинка займатиме менше місця.

Не можна зберігати штучну ялинку на балконі або в гаражі: інакше вона може набути неприємного запаху. Найкраще місце для неї — у квартирі: у шафі, у ніші під диваном, ліжком, у коморі тощо.

Перемийте весь святковий посуд

Кришталевий посуд, наприклад, не можна мити в гарячій воді: від цього кришталь може стати тьмяним. Щоб надати кришталевим бокалам та вазам бездоганного вигляду, промийте їх у воді з додаванням оцту. А потім додайте до цієї води трохи солі й ополосніть увесь скляний святковий посуд.

Щоб очистити столове срібло, приготуйте простий розчин із 2 ст. ложок солі, такої ж кількості харчової соди та 1 л окропу. Помістіть у нього усі срібні ложки й виделки та почекайте 15 хв. Далі злийте воду, добре ополосніть посуд та протріть його чистим сухим рушником.

Як очистити свічники від воску

Найпростіший спосіб відмити металеві свічники від воску — нагріти їх.

  • Розігрійте духовку до 80 °С.
  • Застеліть деко пекарським папером, поставте на них свічники та відправте в духовку на кілька хвилин, доки віск не стече зі свічників.
  • Протріть свічники чистим сухим рушником.

А якщо метод нагрівання не підходить для ваших свічників, можете охолодити їх. Для цього помістить свічники в морозильну камеру приблизно на півгодини. Затверділий віск легко зніметься з поверхні, і вам залишиться тільки відмити зі свічників жир. Зробити це можна за допомогою звичайного засобу для миття посуду, наприклад, Fairy: він утворює стійку піну та ефективно видаляє будь-який жир, в тому числі й плями від воску.

Як почистити килим

Перевірений роками бюджетний метод чищення килимів — снігом. Він має бути свіжим, чистим та розсипчастим, обов’язково не мокрим та без криги.

  1. Розстеліть килим лицьовою стороною вниз, притрусіть зверху снігом і починайте вибивати, ходити по ньому, щоб волокна по всій глибині очистились від сміття.
  2. Повторіть кілька разів на різних місцях, доки сніг під килимом не стане білим.
  3. Розстеліть килим лицем нагору, присипте снігом та добре почистіть щіткою.
  4. Добре видаліть з килима весь сніг і несіть його додому.
  5. Добре просушіть килим.

А якщо такий метод — не для вас, спробуйте інший варіант: скористайтеся спеціальним шампунем для чистки килимів Vanish 3 в 1. Він ефективно видаляє бруд, пил та шкідливі бактерії з волокон килима, лишаючи по собі легкий аромат та свіжість. Спосіб використання:

  1. Змішайте шампунь з водою у пропорції 1:9.
  2. Збийте розчин, щоб отримати стійку піну.
  3. Рівномірно розподіліть піну на килимі та почекайте, доки вона висохне.
  4. Пропилососьте поверхню.
  5. Насолоджуйтесь чистотою 🙂

Як бачите, прибрати оселю після свят не так вже й важко, головне — підійти до справи з ентузіазмом та використовувати наші прості лайфхаки.

24 Січня / 2018 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *