Небезпечності літа: кишкові інфекції

Літо – дивовижна пора, що дарує нам безліч приємних речей. Яскраве сонечко, теплі ночі, свіжі ягоди, овочі й фрукти з бабусиного городу, а ще… кишкові інфекції. І лише цей момент засмучує найбільше, адже він здатен не тільки сильно зіпсувати настрій, а й погіршити стан здоров’я. Уся несправедливість полягає в тому, що саме спекотна літня погода є ідеальною середою для збереження та розмноження багатьох збудників кишкових інфекцій, які із задоволенням заселяються у продукти харчування, воду, на предмети домашнього вжитку. Як вберегти себе та своїх малят від неприємних недугів, та що робити, коли хтось в домі захворів? Про це поговоримо далі.

Шляхи виникнення кишкових інфекцій

Збудниками захворювань найчастіше виступають віруси, бактерії та їх токсини, а також найпростіші мікроорганізми. Спеціалісти виділяють декілька розповсюджених механізмів передачі інфекції:

  • фекально-оральний;
  • контактно-побутовий;
  • харчовий;
  • через воду;
  • ендогенний, тобто під час вживання інфікованої їжі та води;
  • через немиті руки.

Основна кількість пацієнтів, які страждають на кишкові інфекції – це діти. Вони погано слідкують за власною гігієною, весь час тягнуть усе до рота, гризуть нігті, що сприяє швидкому інфікуванню.

Як проявляються захворювання

В залежності від різновиду збудника, симптоми кишкових інфекцій можуть бути найрізноманітнішими. Втім, виділяють декілька реакцій, які є характерними для усіх захворювань цього типу:

  • диспепсичні прояви (нудота, блювання, зниження апетиту);
  • розлад шлунку;
  • болі в животі;
  • підвищення температури тіла;
  • млявість;
  • змінення структури калу, поява в ньому крові або слизі;
  • у тяжких випадках – зневоднення, інтоксикація та нейротоксикоз.

Найбільша проблема усіх кишкових інфекцій полягає у тому, що за їх симптомами можуть ховатись інші, більш серйозні недуги, наприклад, апендицит. Тому, виявивши у себе або у когось з близьких хоч якісь характерні прояви – неодмінно зверніться до лікаря!

Чим допомогти хворому

Перше, що потрібно пам’ятати – зупиняти пронос та блювання при допомозі лікарських препаратів не потрібно. Це свого роду захисна реакція хворого організму, який таким чином позбавляється токсинів та інших шкідливих речовин. Приймати протиблювотні таблетки можна лише в тому випадку, коли блювання не припиняється тривалий час і загрожує здоров’ю людини.

Найважливіше у лікуванні кишкових інфекцій – це правильний питний режим. Коли у хворого спостерігаються дуже часті випорожнення, необхідно поповнювати втрачену рідину. Проте, пити велику кількість води одразу не варто, бо це призведе лише до посилення блювання. Починати треба з чайної або столової ложки кожні 3-5 хвилин, поступово збільшуючи об’єм та проміжок часу. Такий метод називається дробове питво.

Дуже часто під час кишкової інфекції в людини піднімається температура. Збивати її необхідно за такою ж схемою, як при звичайній застуді – коли вона сягне позначки 38,5°.

І головне – не допустити зневоднення. Млявість та постійне бажання спати – перші його ознаки, і такий стан однозначно потребує втручання спеціаліста. Втім, чекати його зовсім не потрібно, бо кишкові інфекції – це дуже серйозні недуги, які вимагають особової терапії, і назначати її має право лише кваліфікований лікар.

Які бувають ускладнення

Нажаль, далеко не кожна людина сьогодні має бажання звертатись до лікаря, коли почуває себе погано. Пам’ятайте, що самолікування є шкідливим для здоров’я у випадку кишкової інфекції, особливо коли на неї захворіла дитина. Організм малюків дуже погано захищений від збудників, і це може призвести до таких жахливих наслідків, як кишковий дисбактеріоз, погіршення функціонування печінки, пневмонія та навіть набряк мозку.

Як вберегти себе та своїх дітей у літній період

Повністю убезпечити свою родину від кишкових інфекцій, нажаль, неможливо. Адже, здорова людина весь час контактує з навколишнім середовищем, який є далеко не стерильним. Тож, максимум що можна зробити – знизити ризик проникнення хвороботворних бактерій та вірусів в організм своїх рідних.

Засоби профілактики – це звичайні дрібниці, якими ми інколи нехтуємо. Та треба обов’язково пам’ятати, що влітку варто бути особливо обережним, аби по закінченню теплого сезону у Вас залишились лише гарні спогади.

  1. Де б Ви не перебували: вдома, на роботі, на дачі чи на відпочинку – неодмінно слідкуйте за своєю гігієною. Нагадуйте регулярно її правила своїм малюкам.
  2. Ретельно вимивайте сирі продукти харчування – овочі, ягоди, фрукти. Якщо у Вас є маленькі діти, для них можна мити їжу кип’яченою водою.
  3. Намагайтесь вживати лише сезонні овочі та фрукти.
  4. Не купуйте продукти сумнівної якості. Обов’язково дивіться в магазині на терміни придатності, умови зберігання та реалізації.
  5. Молочні продукти, які Ви придбали на ринку або у бабусі-сусідки, неодмінно піддавайте термічній обробці.
  6. Зберігайте продукти харчування у холодильнику.
  7. Не ризикуйте купувати на вулиці тістечка, домашній квас та будь-які інші товари, які неможливо термічно обробити.
  8. Купаючись в річці, озері, морі або океані, намагайтесь на ковтати воду. Навчить цьому правилу своїх дітей.
  9. З обережністю купуйте дині та кавуни, а ті що розрізані, ніколи не беріть.
  10. Особливо ретельно вибирайте в’ялену рибу та інші продукти, що зберігаються на свіжому повітрі.

Оголосіть влітку своїм рідним режим підвищеної обережності! Адже, теплий сезон – це пора відпочинку та приємного проведення часу, і буде дуже шкода, якщо усі ці радості затьмарить неприємне захворювання – кишкова інфекція. Міцного Вам здоров’я!

25 Липня / 2018 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA