Оральні контрацептиви і лібідо: Чи є вплив?

Протизаплідні пігулки для жінок – зручний та доступний метод контрацепції на сьогоднішній день. Вони роблять сексуальне життя багатьох пар більш розкутим та яскравим, дозволяють викинути з голови зайві думки та просто насолоджуватись один одним. Та чи насправді все так чудово? Чи мають такі таблетки негативний вплив на жіночий організм, і чи може наслідком їх прийому стати зниження лібідо зі сторони представниці слабої статі? Сьогодні спробуємо з’ясувати ці декілька важливих питань.

Чи здатні ОК погіршити інтимне життя

Яким би чудодійним ефектом не володіли протизаплідні пігулки, побічні дії при їх прийомі все ж присутні. Спеціалістами доведено, що оральні контрацептиви безпосередньо впливають на рівень тестостерону (чоловічого гормону) в організмі жінки. До того ж, вони знижують вироблення гормону яєчників, і про це має знати кожна дівчина, яка вирішила приймати ОК.

На перший погляд побічні дії контрацептивів у формі таблеток не такі вже й страшні. Більшість жінок вважають, що рівень тестостерону у їх організмі займає не надто важливе значення, адже через це мають перейматись у першу чергу чоловіки, в крові яких його в рази більше. Нажаль, лише невеликий відсоток представниць прекрасної половини людства обізнані в тому, що саме цей гормон є відповідальним в жіночому організмі за лібідо та сексуальні фантазії! Скоріш за все, для багатьох дівчат зараз ця новина стала несподіванкою.

Статистичні дані

Не так давно європейські вчені провели дослідження, в якому приймали участь жінки віком до 40 років. Усі вони тривалий час вживали оральні контрацептиви, після чого описували свої відчуття. Більшість дівчат відмітили позитивні зміни, які виражались у зниженні симптомів передменструального синдрому, покращені стану шкіри. Разом із тим, проявились і негативні наслідки: жінки казали про те, що їх сексуальний потяг до протилежної статі значно ослабів, а відчуття під час близькості стали менш яскравими. Ба більше, деякі опитувані помітили повну відсутність бажання до сексу, яка не відновлювалась навіть після відміни пігулок.

Вплив ОК на сексуальність

В інструкції майже всіх протизаплідних засобів одною з перших побічних дій вказане можливе погіршення лібідо. Річ у тому, що такі пігулки мають у своєму складі гормони, які пригнічують процес овуляції та роблять зачаття неможливим. Окрім багатьох вищевказаних наслідків, жінка може помітити неприємні та інколи болісні відчуття під час інтимної близькості, а часом навіть і неможливість отримати оргазм. Це відбувається за рахунок зниження природніх естрогенів, які заміщуються синтетичними. Зменшується активність залоз, що виробляють секрет, і в результаті з’являються дискомфорт та біль.

До того ж, деякі спеціалісти вважають, що прийом оральних контрацептивів знижує виділення феромонів – особливих речовин, що роблять людину більш бажаною у сексуальному плані для представників протилежної статі. Жінки, що користуються оральними контрацептивами, зазвичай не мають на меті створення родини, бо сексом вони займаються виключно заради задоволення. Зміна настрою, дратівливість – усе це також може стати наслідком прийому деяких протизаплідних препаратів.

В завершенні нашого негативного списку, відмітимо, що пігулки в якості контрацептивів не захищають жінку від статевих інфекцій та різних захворювань. Це здатне привести до запалення придатків та проблем із заплідненням у майбутньому.

Чи є позитивні моменти?

Не дивлячись на величезний перелік негативних дій ОК на жіночий організм, вони сьогодні є одним з найпопулярніших методів захисту від небажаної вагітності. Принаймні, пігулки чудово пораються зі своєю основною функцією, а інколи навіть допомагають вилікувати розлади гормонального характеру. Протизаплідні засоби надають жінкам спокій та впевненість у момент близькості. А що до сексуального збудження, то воно багато в чому залежить від старань партнера).

Приймати чи не приймати?

Знаючи про всі неприємні наслідки прийому ОК, може скластись таке враження, що пити їх взагалі не варто. Насправді, це зовсім не так, і головне у цій справі – бути обізнаною та готовою до можливих результатів. Помітивши, що Ваші пігулки негативно впливають на лібідо, спробуйте просто їх замінити. На щастя, сучасний ринок пропонує дівчатам величезний асортимент таких препаратів.

Основні складнощі полягають у тому, що кожен жіночий організм реагує на прийом ОК по-різному. Тому зробити правильний вибір допоможе фахівець – лікар-гінеколог.

18 Квітня / 2018 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *