Сила волі: Як досягати мети і не зупинятися на досягнутому

Усі ми у тій чи іншій мірі бажаємо покращити якість свого життя. Бути більш ефективними, більше встигати, більше отримувати, краще почуватися або виглядати, мати успіх, отримати визнання, покращити стосунки з оточуючими. Усі ми у тій чи іншій мірі переживаємо через невдачі і неспроможність досягти бажаного. Як наслідок виникає невдоволення собою, розчарування, невпевненість, погіршується загальний стан. Наша ефективність стає ще нижчою, мотивація згасає. А причиною цього замкненого кола є банальна нестача сили волі…
На щастя, це не вирок! Силу волі можна тренувати, і ми розповімо як.

Що таке сила волі

Сила волі – це вміння свідомо керувати своїми діями і емоціями, нехтувати низькими цінностями заради високих. Її також можна визначити, як здатність людини протистояти миттєвим імпульсам, звичкам, слабкостям і страхам заради раціональної довгострокової мети. Наприклад, ваша раціональна довгострокова мета – схуднути. Ви можете раціонально обґрунтувати, для чого це вам потрібно: щоб краще виглядати і почуватися. І ви знаєте, як досягти цієї довгострокової мети – відмовитися від солодкого і почати бігати.

На протилежній шальці терезів наші миттєві бажання або бажання нашого тіла: отримати задоволення від тістечка і довше поспати замість вранішньої пробіжки.

Виходить, що це наше тіло керує нами, а ми не здатні змусити його робите те, що вважаємо за необхідне! Схоже на ситуацію, коли нам потрібно підняти важкий вантаж, але наші слабкі нетреновані м’язи нас не слухаються. Саме таке порівняння стало підґрунтям для психологічної теорії про те, що наша воля – це м’яз, який необхідно постійно тренувати.

Як тренувати силу волі

Замініть погані звички на корисні. Почніть з чогось простого, невеличких але регулярних досягнень: влаштуйте день без солодкого, встаньте раніше і пройдіть одну зупинку пішки, замініть годину у соцмережах годиною читання, тощо. Оберіть одну корисну дію і почніть виконувати її регулярно. Спочатку ваше тіло чинитиме опір (як і на початку будь-яких тренувань), але один раз пересиливши себе, ви зрозумієте, що здатні взяти своє життя і свої бажання під контроль.

Режим – дуже важлива штука! Ми починаємо день з певним вольовим зарядом (по аналогії з зарядом акумулятора). Цей заряд ми накопичили під час сну. Об’єм нашого вольового заряду безпосередньо залежить від якості і тривалості нашого нічного відпочинку. Намагайтеся лягати і прокидатися в один і той самий час і спати не менше 7-ми годин.

Одразу після пробудження заряд нашого вольового акумулятора є найвищим, впродовж дня ми поступово виснажуємо його. Тому усі вольові дії слід виконувати в першій половині дня, бажано зранку.

Дотримуйтеся розпорядку в усьому. Складіть план дня і слідуйте йому. Намагайтеся приймати їжу в один і той самий час, 5 разів на день невеликими порціями. Голод і переїдання однаково шкідливі для нашої сили волі. І будь ласка, нехай це буде щось корисне!Запровадьте годину фітнесу, годину саморозвитку, годину косметичних процедур, знайдіть місце у вашому розкладі дня для будь-яких інших корисних речей, на які у вас раніше не вистачало часу. Згодом, коли ваша воля зміцниться, ви робитимете усе це не за розкладом, а за звичкою, але на початковому етапі дотримання графіка має бути строгим.

Організуйте свій життєвий простір. Безлад навколо вас породжує такий самий безлад у вашій голові. Знайдіть, нарешті, місце для безпритульних речей, переберіть косметичку, шафу, шухляди з дрібними речами, позбудьтеся усього зайвого. Впорядкуйте своє робоче місце, видаліть непотріб з вашого ноутбука або ПК. І головне – позбудьтеся того, що заважає вам у досягненні своєї мети. Викиньте усі цукровмісні продукти, останню пачку цигарок або будь-який символ того, що отруювало ваше життя. Зробіть з цього ритуал – попрощайтеся з речами, яких позбуваєтесь, і нехай цей день стане для вас початком нового життя.

Заохочуйте себе. Після вдалого вольового акту похваліть або нагородіть себе. Наприклад: «Я вип’ю кави, але тільки після ранкових вправ». Пийте каву зі словами: «Ти молодець. Ти це заслужила!». Смакуйте перемогу над собою. Запам’ятайте свої відчуття, нехай задоволення від своїх досягнень стане для вас додатковою мотивацією.

Знайдіть однодумців. Пам’ятайте, що ваше оточення значною мірою впливає на ваш спосіб мислення, стиль життя і звички. Уникайте контактів з песимістами, ледарями, адиктивними і невдоволеними своїм життям людьми. Намагайтеся спілкуватися з тими, хто має схожі з вашими життєві установки або досяг того, чого прагнете досягти ви. Переймайте чужий досвід. Можливо серед ваших знайомих є люди, які мали погані звички, проблеми з мотивацією, самоорганізацією або спілкуванням, і яким вдалося змінити своє життя.

Медитація і сила волі

Почніть медитувати. Медитація допоможе відокремити зерна від плевел – зрозуміти, що не тіло робить нас тими, хто ми є, а наш розум і наша свідомість. Не тіло керує нами – ми керуємо тілом, а тілесні реакції – це лише механізми, які ми здатні контролювати. Медитуючи, ми вчимося керувати процесами мислення, спрямовуючи їх у потрібному напрямку, фокусуватися на чомусь одному, стаючи таким чином ефективнішими у досягненні мети.

У вашому місті напевно є групи з йоги, аутогенних тренувань або медитативних практик. Або ж можна спробувати опанувати медитацію самотужки. В кінці статті ви знайдете перелік книг з медитації, які вам у цьому допоможуть. Тільки пам’ятайте, що самостійні заняття мають бути регулярними.

Як досягати глобальних цілей

Ми розповіли, як зміцнити силу волі аби позбутися зайвого – того, що заважає нашим глобальним звершенням. А тепер кілька порад, стосовно того, як досягти життєвої мети.

1. Визначте ваші справжні цілі.

Під справжніми цілями розуміємо ті, що є значущими для нас самих, а не ті, які були нав’язані нам ще у дитинстві батьками, а пізніше суспільною думкою. Не можна стати щасливим, виконуючи чиюсь програму – виходити заміж за першого ліпшого, бо тобі вже 30, а мама хоче онуків. Або виснажуватися на роботі, яка не приносить задоволення, заради більш престижної посади тільки тому, що усі твої подруги – кар’єристки-фанатички. Відкиньте усе зайве і подумайте, чого ви насправді бажаєте і навіщо це вам потрібно.

2. Створіть образ цілі

Ціль у вашій уяві повинна мати конкретну форму. Не формулювання, а саме форму. Для цього існує мнемонічне правило ВАК (Візуально, Аудіально і Кінестетично). За цим правилом ви повинні не просто сформулювати ціль, а бачити, чути і відчувати її.

Примітивний приклад:

Ви бажаєте придбати автівку. Уявіть її в усіх деталях: якого вона кольору, яка на дотик оббивка салону, як звучить мотор. Уявіть себе за кермом і свої відчуття від покупки.

Після цього, так само по ВАКу, уявіть, де і з чим ви опинитесь, якщо не робитимете нічого і житимете безцільно. Знову ж примітивно: уявіть, як ви ледь повзете в жахливому серпневому тролейбусі, стоячи, в годину пік, з усіма стандартними тролейбусними приємностями… Одночасно тримайте обидва образи у своїй уяві у вигляді проекції на ваш внутрішній екран. При чому правші повинні розмістити позитивний образ на правій стороні екрану, а негативний на лівій. Лівші навпаки.

3. Розробіть поетапний план досягнення цілі або реалізації задуму.

З ціллю визначилися. Тепер беремо блокнот, ручку і починаємо складати послідовний план. Напишіть, що вам потрібно для досягнення вашої цілі: скільки часу, грошей або інших ресурсів. Далі розбиваємо наш шлях до мети на невеличкі кроки і встановлюємо для кожного строгі часові рамки. Чим більше таких маленьких кроків буде у вашому плані, тим легше вам буде рухатися уперед.

4. Здійснюйте самоконтроль виконання плану.

Аналізуйте кожен зроблений крок: скільки зусиль ви витратили, чи задоволені ви результатом. Не впадайте у відчай, якщо щось йде не зовсім за планом – всього не можна передбачити. Головне не зупинятися, не відступатися від мети і не давати собі поблажок! Натомість, намагайтеся отримати задоволення від досягнутого результату.

Сила волі і медицина

Те, що ми сприймаємо як відсутність сили волі, може мати зовсім іншу природу. Так захворювання ендокринної системи можуть супроводжуватися апатією, погіршенням сну, харчовими розладами, слабкістю і швидкою втомлюваністю. Ці ж симптоми спостерігаються при деяких психічних захворюваннях.

Травми префронтальної кори головного мозку також можуть пригнічувати вольові прояви. Саме префронтальна кора відповідає за нашу здатність формулювати цілі, розробляти плани і ефективно їх реалізовувати. Вона ж робить нас здатними імпровізувати і знаходити нестандартні рішення. Тобто, ураження цієї ділянки впливає на нашу цілеспрямованість, мотивацію і здатність долати перепони.

Тому, перш ніж звинувачувати себе або когось у відсутності сили волі, переконайтеся, що це не є наслідком одного із зазначених чинників.

Автори, яких варто читати

Тема сили волі надто глибока і багатошарова, щоб її можна було розкрити в одній статті. Тому ми радимо вам ознайомитися з працями деяких авторів.

Сила волі і саморозвиток:

  1. Келлі Макґоніґал “Сила волі. Шлях до влади над собою” – Kelly McGonigal “The Willpower Instinct”
  2. Брайан Трейсі – Brian Tracy “No Excuses! The Power of Self-Discipline”
  3. Уолтер Мішел – Walter Mischel “The Marshmallow Test: Masterring Self-Control”
  4. М. Дж. Райан – M. J. Ryan “This Year I Will…”
  5. Джон Ейкафф – Jon Acuff “Start”
  6. Тайнан – Tynan “Superhuman By Habit”
  7. Ден Вальдшмідт – Dan Wildschmidt “EDGY Conversations: How Ordinary People Can Achieve Outrageous Success”
  8. Жадсон Брюер – Judson Brewer “The Craving Mind”
  9. Ес Джей Скотт – S. J. Scott “23 Anti-Procrastination Habits: How to Stop Being Lazy and Get Results in Your Life”

Медитативні практики:

  1. Джон Кабат-Зинн – Jon Kabat-Zinn “Mindfulness Meditation in Everyday Life”
  2. Энди Паддикомб – Andy Puddicombe “Get Some Headspace: 10 Minutes Can Make All the Difference”
  3. Тит Нат Хан – Thich Nhat Hanh “Peace Is Every Step”
  4. Экхарт Толле – Eckhart Tolle “The Power of Now”
  5. Марк Уильямс и Дэнни Пенман – Mark Williams, Danny Penman “Mindfulness: A Practical Guide to Finding Peace in a Frantic World”

Щиро бажаємо вам досягти успіху на шляху становлення вашої вольової особистості. Не зупиняйтеся на досягнутому, прагніть більшого. Завжди пам’ятайте, що ви самі куєте своє щастя, а усі обмеження існують тільки у вашій уяві!

15 Березня / 2018 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Благодійність