SOS – зима! Прості правила порятунку зимового взуття

Доглянуте взуття – невід’ємна частина бездоганного іміджу. І навіть, якщо імідж для вас не головне, вам напевно хотілося б продовжити життя улюбленої пари. Але зима кожного року готує нашому взуттю одні й ті самі випробування: мороз, волога, бруд, сіль і протиожеледні реагенти. Як захистити зимове взуття від руйнівного впливу довкілля, читайте у нашому матеріалі.

Догляд із застосуванням спеціальних засобів

Найперша запобіжна міра, – це обробка взуття спеціальним захисним спреєм. Вона потребує попередньої підготовки – взуття необхідно очистити від будь-яких забруднень і повністю висушити. Наносьте спрей рівномірно, розпорошуючи з відстані 15 – 20 см. Проводити цю процедуру краще на балконі, поставивши взуття на газету або картон. Такого захисту вистачить мінімум на тиждень, максимум на місяць, тому обробку треба здійснювати кілька разів за сезон.

Більшість якісних захисних аерозолів є універсальними. Це великий плюс, оскільки одним і тим самим засобом можна обробляти різні поверхні: шкіру, замшу, нубук і їх штучні відповідники.

Шкіра, з якої виготовляють взуття, є природним матеріалом. Зима для неї – таке ж випробування, як і для нашої власної шкіри. Тому взимку вона потребує пом’якшення за допомогою кремів. Наносити крем необхідно за півгодини до виходу з дому.

Захисні засоби власноруч

Водовідштовхувальні засоби для натуральної і штучної шкіри можна виготовити у домашніх умовах за такими рецептами:

Рецепт #1

  • 2 частини лляної олії;
  • 2 частини рецинової олії;
  • 1 частина натертого парафіну.

Суміш необхідно підігріти на водяній бані, помішуючи до повного розчинення парафіну.

Рецепт #2

  • 100 мл очищеного бензину;
  • 1 ч. л. натертого парафіну.

Додайте парафін до бензину і перемішуйте суміш доти, доки парафін повністю не розчиниться. Це можна робити у банці з кришкою, яка щільно закручується, шляхом інтенсивного струшування.

Обидва засоби можна зберігати у скляній банці і використовувати повторно.

Повсякденний догляд

Перше, що ви маєте зробити, повернувшись з вулиці додому або прийшовши на роботу – це протерти взуття, доки бруд не встиг проникнути глибоко в структуру матеріалу. Для цього підійде звичайна волога серветка.

Шкіра швидко поглинає вологу, тому мити шкіряне взуття під краном або занурюючи у воду не можна. Для усунення забруднень можна використати мильну губку. Залишки вологи і мила просто зітріть сухою ганчіркою.

Ніколи не сушіть ваші чоботи або черевики на батареї. Такий спосіб сушіння призводить до деформації, появи тріщин і розклеювання. Взуття можна сушити не ближче, ніж за півметра від калорифера. Також можна вдатися до старого дідівського методу – заповнити черевик газетами. Газетний папір чудово вбирає вологу. Устілки краще сушити окремо.

Взуттєві лайфхаки

Столовий оцет

Якщо на вашому взутті все ж з’явились небажані сольові розводи, розведіть оцет водою у пропорції один до одного, протріть взуття цим розчином звечора і зранку матимете чисті чоботи або черевики. Цей самий розчин підійде для обробки замшевого та нубукового взуття, на якому з`явилась лискучість.

Сода

Щоб усунути потертості на шкірі, нанесіть невелику кількість соди на змочену водою ганчірку і потріть ушкоджену ділянку до тих пір, поки поверхня не стане гладкою. Залишки соди приберіть чистою вологою ганчіркою або серветкою, а потім витріть взуття насухо. Пам’ятайте, що такий спосіб підходить тільки для натуральної шкіри.

Капронова шкарпетка

Навіть якщо у вас немає капронових шкарпеток або колготок зі статусом «під низ», все одно варто пожертвувати бодай цілим виробом заради такого, в прямому сенсі, блискучого результату. Натерши оброблене кремом шкіряне взуття капроном, ви отримаєте неперевершений генеральський блиск.

Набір для ремонту велосипедної камери

Якщо у вас є велосипед, то, напевно, ви маєте і ремкомплект для нього. За допомогою латки для велосипедної камери можна заклеїти дірку або тріщину у підошві улюблених черевиків.

Зубна щітка

Зубною щіткою можна чистити не тільки зуби. Вона також здатна повернути первозданний вигляд замші і нубуку. Зубну щітку б/в можна застосовувати для очищення від поверхневих забруднень і оновлення ворсистої структури матеріалу.

Нашатирний спирт

Глибші забруднення на замші можна очистити за допомогою мильного розчину із додаванням кількох крапель нашатирного спирту. Для чистки використовуйте щітку або жорстку сторону кухонної губки. Після видалення забруднень протріть взуття вологою ганчіркою і дайте висохнути.

Черствий хліб

Цей спосіб очистки замші може здатися дивним, але він працює. Черствий білий хлібний м’якуш має абразивні властивості, завдяки яким усуває забруднення краще за щітку. Того ж ефекту можна досягти, обережно потерши замшу дрібнозернистою наждачною шкуркою.

Ластик

І останній метод чищення замшевого взуття і взуття з нубуку – тертя ластиком. З цим методом багато хто знайомий, але він має свої нюанси – ластик повинен бути абсолютно новим і не кольоровим. Ідеально підійде ластик KOH-I-NOOR – той самий, прямокутний білий зі слоном.

Силікатний наповнювач для котячого туалету

Як ви певно здогадалися, цей лайфхак стосується сушіння промоклого взуття і може стати у нагоді тим, хто має котика. Просто наповніть шкарпетки силікатним наповнювачем і помістіть їх всередину мокрого взуття.

Як бачимо, весь зимовий догляд за взуттям базується на тих самих простих правилах, що і догляд за власним здоров’ям, а саме на профілактичних заходах і вчасній допомозі. Бережіть ваші зимові черевички і вони зіслужать вам довгу службу, грітимуть ніжки і милуватимуть око.

31 Січня / 2018 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *