Стильна простота: як відтворити модний і затишний інтер’єр у себе вдома

Затишна філософія хюґе стала справжнім світовим трендом, а в 2016 році оксфордський словник назвав це слово одним із найпопулярніших! У філософії хюґе є кілька правил, завдяки яким скандинавські інтер’єри виглядають просто, сучасно і водночас неймовірно затишно. Про те, як створити такий інтер’єр, в EVA Blog розповідає наш експерт – фітодизайнер Ольга Марченко.

* * *

Скандинавський стиль в інтер’єрі — це завжди поєднання мінімалізму та неймовірного затишку. Вам не віриться, що ці поняття можуть бути сумісні? Зараз ми доведемо зворотне!

Скандинавський стиль базується на трьох китах: правильному освітленні, милих деталях і екологічних матеріалах. За допомогою простих прийомів ви з легкістю зможете відтворити елементи цього стилю у своїй оселі.

Створіть хюґе-освітлення

Оскільки в період з жовтня по березень на півночі вкрай мало сонячного світла, щоб компенсувати його нестачу, жителі скандинавських країн фарбують стіни в білий, а також приділяють особливу увагу великим вікнам, лампам, свічкам, каміну.

Скандинави не витрачають багато грошей на обстановку інтер’єру, купуючи всі елементи дизайну в бюджетній Ikea, але на освітлення грошей тут не шкодують. У світі скандинавського дизайну вважається престижним мати вдома лампи таких відомих дизайнерів як Поул Хеннингсен, Вернер Пантон та Ле Клінт.

Лампи в скандинавському інтер’єрі дають приглушений затишний світ, ні в якому разі не яскравий. Бажано, щоб світло падало не зверху, викривляючи риси обличчя, а прямо. Погодьтеся: на фоні м’якого світла, що не примушує жмуритися, ми почуваємось і виглядаємо набагато розслабленішими!

Філософія хюґе має данське коріння, а в перекладі на українську це слово може звучати так: тепла чашка какао біля каміна в колі близьких людей, коли за вікном вирує заметіль. Данці піклуються про затишок у своїх будинках і щоб не сумувати цілий рік через похмуру погоду, активно використовують ще одне джерело світла — свічки. До речі, Данія вважається країною, де споживання свічок на одну людину є найбільшим у світі — аж цілих 3 кг на рік!

 

Увага до деталей

Ще один прийом створення хюґе-атмосфери — милі оку деталі, що надають оселі затишку. Найчастіше скандинавський інтер’єр складається з білих, сірих, чорних тонів і мінімальної кількості меблів. Щоб розбавити такий лаконізм і наповнити інтер’єр затишком, використовуйте різні деталі: свічники, фоторамки, хутряні килими, текстильні подушки з натуральних матеріалів з яскравими принтами етнічних мотивів або геометричних патернів, пледи, в які хочеться закутатися холодною зимою. Ну і звичайно, різні ємності для сипучих, пляшки, вази, плетені кошики, гірлянди.

Обирайте екологічні матеріали

Інтер’єр скандинавського стилю — це відображення природи північних країн. Йому властиві холодний білий колір снігових вершин, багато дерева, що ніби відтворює текстури норвезьких лісів, і звичайно зелені.

Стіни в скандинавському інтер’єрі заведено обробляти фактурною штукатуркою у відтінках натурального каменю або цеглою. Підлогу найчастіше покривають деревом. Взагалі дерева в скандинавському інтер’єрі дуже багато: це і меблі, і предмети декору на зразок дизайнерських ламп, ваз тощо. Натуральна деревина не лише робить інтер’єр природнім, але й дає прекрасний запах і створює теплу атмосферу.

Також невіддільною частиною скандинавського декору є рослини. Їх заведено розміщувати у ванних кімнатах: тут відмінно почуваються пальми, папороті — усі, що люблять вологу. А в кухні данці часто вирощують пряні трави. Розміщуйте рослини в керамічних горщиках різних конфігурацій і відтінків, але схожої стилістики. І жодного пластику — тільки натуральність!

Також особливе місце в озелененні скандинавського інтер’єру займає стабілізований мох: він зовсім не вибагливий в догляді, зате як освіжає інтер’єр!

Відтворити скандинавський інтер’єр в українській оселі зовсім не складно. Головне — максимально звільнити простір, впустити в кімнату багато світла, а далі наповнювати її функціональними екологічними меблями та яскравими милими деталями, які будуть радувати око і дарувати тепло, коли за вікном вируватиме хуртовина. Надихайтесь!

20 Листопада / 2017 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *