Як облаштувати флораріум: інструкція від фітодизайнера

Пластикові горщики вже давно не популярні, сьогодні існує безліч альтернативних варіантів помешкання для ваших рослин, і один з них має незвичну назву – флораріум. В сьогоднішній статт наш експерт – фіто-дизайнер та засновниця студії Botanica Studio, Ольга Марченко розповість секрет створення власного флораріума.

* * *

Флораріум – це скляна ємність, виконана у техніці Тіффані.

Більшості дівчат знайомий славнозвісний американський бренд Tiffany з його дивовижними прикрасами у фірмовій бірюзовій коробочці. Луїс Комфорт Тіффані, засновник компанії Tiffany & Co., свого часу здійснив революцію у світі ювелірного і вітражного мистецтва, зробивши його доступним не тільки для аристократів і знаті, але й для масового споживача. Саме його техніка використовується сьогодні для виготовлення домівок для невеликих рослин.

Флораріуми бувають різних геометричних форм – від простих: куба, піраміди або кристала, до складних із чудернацькими назвами, на кшталт ікосаедра або додекаедра.

Такі ємності складаються з каркасу зі спаяних тонких прутів та скла і не мають дренажних отворів, тому у флораріуми прийнято висаджувати сукуленти, які не потребують частого поливу, або невеликі тропічні рослини у технічному горщику і декорують внутрішність таким чином, щоб його не було помітно.

Для того, щоб облаштувати флораріум з сукулентами, вам знадобиться:

  • Флораріум
  • Дренаж
  • Ґрунт для кактусів і сукулентів або універсальний ґрунт
  • Рослини
  • І, звичайно ж, декор

На дно флораріума викладаємо дренаж у співвідношенні 1:1 до кількості ґрунту, щоб вода не застоювалась і рослини не загнили у закритій ємності. Потім засипаємо ґрунт й злегка утрамбовуємо. Після цього ви маєте продумати композицію. На задньому плані розміщуємо декоративні елементи – більші камінці або декоративний корч, потім висаджуємо сукуленти або кактуси. Після висадки рослин розмістіть усі інші декоративні елементи. Це може бути кольоровий пісок, камінці для акваріума, гілочки або мушлі. Не варто поливати рослини одразу після висадки. Вони повинні адаптуватись, і тільки через кілька днів їх можна буде полити.

 

Розміщення

Оскільки рослини у флораріумі знаходяться під склом, розміщувати його краще не під прямим сонячним промінням, а під розсіяним світлом, щоб стіни флораріума не нагрівались в спекотну погоду і рослини не спеклися. Крім того флораріум час від часу треба повертати іншою стороною до сонця, щоб рослини не витягувались, росли рівномірно і мали однакову форму з усіх сторін.

Полив

Найважливіший момент в догляді за сукулентами – це полив. Сукуленти є пустельними рослинами, тому вони легше переносять нестачу вологи, ніж її надлишок. Щоб зрозуміти, чи потрібен вашим рослинам полив, достатньо оглянути їх листя. Якщо воно щільне, значить в ньому достатній запас води, якщо ж листя м’яке – рослини потребують поливу. Перш, ніж поливати рослини, переконайтеся, що земля просохла після попереднього поливу. Поливати сукуленти у флораріумі зручніше з дифузора, так ви точно їх не заллєте. Влітку частоту поливів можна збільшити до 1-2 разів на тиждень, ближче до зими кількість поливів необхідно поступово скорочувати до 2 разів на місяць.

Обрізка

Коли рослини у флораріумі почуваються добре, вони починають розростатися, пускати бокові пагони, тому ви маєте слідкувати, щоб вони не заважали одне одному. Якщо рослин стане надто багато, їх краще пересадити в іншу ємність.

Слідкуйте також за сухим листям і стеблами, на яких з`явилася гниль. Якщо таке трапилось, пошкоджені рослини або їх частини необхідно видалити, щоб хвороба і шкідники не розповсюдились на решту рослин.

Головним ворогом сукулентів є борошнистий червець, який може з`явитися у флораріумі через підвищену вологість.

І останнє, ґрунт у флораріумі, як і у будь-якому іншому горщику, з часом вичерпає усі свої корисні властивості, тому влітку додавайте до нього добрива для ваших рослин, щоб вони тішили вас своїм дивовижним цвітінням і новими пагонами.

Сподіваємося, наші поради стануть вам у нагоді, та на вашому підвіконні з’явиться стильний зелений друг.

5 Лютого / 2018 DIY

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *