Як позбавити дитину звички гризти нігті

Одною з найрозповсюдженіших дитячих шкідливих звичок є манера гризти нігті. Деякі батьки вважають це абсолютно нормальним явищем, тому рідко вживають якісь радикальні дії. З іншої сторони, психологи стверджують, що ця нестрашна на перший погляд звичка може бути симптомом серйозних проблем зі здоров’ям. Хто ж насправді має рацію? Давайте розбиратись.

Чому діти гризуть нігті

У будь-якій проблемі, яка стосується Вашої дитини, перше що необхідно зробити – це зрозуміти причину. Гризення нігтів – не просто шкідлива звичка дитини, яку можна ігнорувати та сподіватись, що з часом вона зникне сама собою. За статистикою біля тридцяти відсотків дітей віком від 6 до 10 років мають нав’язливу схильність гризти нігті. У деяких людей вона може залишатись і на все життя, ось чому батькам варто реагувати одразу, як тільки помітили своє чадо за цією справою.

Зрозуміти, чому саме дитина гризе свої нігті, можна і самостійно. Серед найбільш частих причин спеціалісти виділяють наступні:

Стресові ситуації. Проблеми в школі, негаразди вдома, боязнь майбутньої важливої події або страх покарання – все це може призвести до тривожного стану і переживань у дитини, яка намагатиметься взяти себе в руки таким дивним способом – гризенням нігтів.

Внутрішня злість. Дитина може злитись в душі сама на себе, бути незадоволена собою. Занижена самооцінка дуже часто призводить до появи поганих манер, і у дитячому віці – це найчастіше бажання гризти нігті.

Фізіологічні особливості. У малюка можуть бути від природи слабкі нігті, які весь час ламаються, чіпляються за одяг, загинаються на кінцях, шаруються. В такому випадку дитина просто змушена весь час їх підгризати, аби вони не заважали.

Копіювання поведінки. Якщо в родині є хтось з такою ж шкідливою звичкою, малюк може просто повторювати.

Банальна нудьга. Коли дитині немає чим зайнятись, або їй нудно від того, що її змушують робити, вона обов’язково знайде для себе альтернативну справу. Наприклад, якщо вона сидить на уроці, який їй зовсім нецікавий, гризення нігтів зможе хоч трошки її розважити.

Нажаль, не завжди причини цієї поганої звички лежать на поверхні. У більшості випадків вони зариті глибоко в душі дитини, і якщо батькам на вдається самостійно їх визначити, бажано звернутись до дитячого психолога. Коли ситуація занадто запущена, лише спеціаліст зможе дати відповіді на питання та порадить ефективні варіанти вирішення проблеми.

Які можуть бути наслідки

Якщо тривалий час не вживати ніяких заходів, звичка гризти нігті стане для дитини буквально залежністю, яка приноситиме величезну кількість неприємностей всій родині.

По-перше, нігті малюка, який їх весь час підгризає, виглядають неестетично і вкрай некрасиво. Особливо образливо, якщо таку схильність має дівчинка.

По-друге, гризення нігтів призводить до появи запалень та вогнищ нагноєння, що приносять неприємні та болісні відчуття.

По-третє, ця справа є абсолютно негігієнічною. В процесі гризення у дитини на пальцях з’являються рани, в які легко потрапляє інфекція.

І врешті-решт, коли руки дитини весь час знаходяться в роті, вона може заразитись глистами або кишковою інфекцією.

Коли Ваш малюк не вилазить з лікарняних, і Ви ніяк не можете визначити причину такого поганого імунітету, зверніть увагу на його нігті. Можливо саме погана звичка призводить до постійних хвороб.

Як діяти батькам

Далеко не кожна дитина може самостійно подолати звичку гризти нігті. Допомогти у цьому повинні батьки, тільки пам’ятайте, що звичайних розмов про шкідливість поганої звички буде зовсім недостатньо. Тож разом із ними, турботливі мами і тата можуть вдатися до наступних хитрощів:

  • Забезпечте своїй дитині психологічний комфорт: приберіть подалі всі речі, які можуть її дратувати, намагайтесь не злитись, а вирішувати всі питання мирним шляхом.
  • Не сваріть та не наказуйте малюка за його шкідливу звичку. Старайтеся не акцентувати на ній увагу, інакше результат може бути не такий як бажається. Адже дітям завжди цікавіше робити саме те, що їм забороняють.
  • Постарайтеся навчити дитину розслаблятись самостійно. Нехай вона спробує у напружених ситуаціях не гризти нігті, а наприклад, сильно стискати кулаки, глибоко подихати або порахувати до десяти.
  • Привчіть маля доглядати за своїми руками. Робіть йому регулярно манікюр, нехай він побачить, як гарно виглядають доглянуті, акуратні нігтики, і можливо наступного разу псувати цю красу вже не захочеться.
  • Як тільки помітите, що руки дитини лізуть до рота, спішіть її чимось відволікти. Давайте їй завдання, де потрібно постійно щось робити руками, щоб гризти нігті не було ні часу, ні можливості. Цей спосіб дійсно працює, але лише тоді, коли дитина знаходиться поруч із Вами, наприклад, на канікулах.
  • Якщо у малюка немає алергії, можна запалювати вдома аромалампи з маслом м’яти, меліси, лаванди, ромашки. Також рекомендується робити ванни з травами перед сном.
  • Для розслаблення ввечері та міцного сну давайте малюкові тепле молоко або чай з медом.
  • Оточіть своє чадо любов’ю, теплом та увагою. Частіше обнімайте його та кажіть про свої почуття.

Не забувайте про те, що дітки, які виховуються у спокійній та психологічно сприятливій атмосфері, піддаються шкідливим звичкам значно рідше. Тому, скоректуйте і свою поведінку, якщо це потрібно, частіше йдіть на компроміси, слухайте свою дитину і не використовуйте крик у вихованні. Зробіть життя своєї родини комфортним та приємним – це покращить психологічний стан не тільки дітей, а й всіх членів сім’ї.

Любі батьки! Пам’ятайте, що частіше за все шкідлива звичка дитини гризти нігті є наслідком якихось переживань або негараздів. Не ігноруйте її, інакше результати можуть бути досить печальними. Спробуйте з’ясувати причину та прибрати подразнюючий фактор – тоді і необхідність гризення зникне сама собою.

3 Вересня / 2018 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Благодійність