Як розкрити свою креативність за допомогою малювання

Малювати так, щоб в результаті на світ з’явився шедевр, який не соромно буде показати знайомим, здатні не всі. А от освоїти одну з технік креативного малювання під силу кожному.

Арт-терапія – досить популярний напрям в сучасній психології, яка набула популярності в нашій країні порівняно недавно. Наприклад, шанувальником креативного малювання був Уїнстон Черчілль, який робив замальовки маслом, щоб відновити душевну рівновагу. А Рональд Рейган малював олівцем футболістів і лицарів. Техніка значення не має, головне — отримувати задоволення від процесу.

Що таке дудл?

Існує кілька напрямків креативного малювання, які зможе освоїти будь-яка людина незалежно від її здібностей до образотворчого мистецтва. Цілком може бути, що ви вже знайомі з деякими з них.

Хто з нас не малював на полях шкільного зошита? Фігурки, які ми виводили ручкою, в психології називаються дудлами. Вони допомагають мозку на заснути в той час, коли йому нудно, але він не може зайнятися чим-небудь цікавим. Дудлінгують не тільки діти, а й дорослі. Відбувається це на довгих переговорах і нарадах, під час телефонної розмови тощо. Дудли можуть бути кольоровими і чорно-білими, мати будь-яку форму і розмір.

Медитація на папері

Сьогодні дуже модно медитувати. Але далеко не у всіх виходить відірватися від реальності і потрапити в нірвану. Якщо ви не можете просто сидіти і нічого не робити, а заспокоїтися потрібно, почніть малювати зентагли. Назва ця походить від англійських слів, які перекладаються на українську мову як «концентрація на прямокутнику».

Перше, що ви робите, — малюєте на аркуші прямокутну рамку. Потім всередині неї проводите лінію або зображуєте якусь геометричну фігуру. Потім починаєте домальовувати до неї однакові фрагменти, наприклад, пелюстки. Усередині кожної пелюстки можна зобразити зигзаги, кола, трикутники або заповнити її пунктирними лініями.

Продовжуйте малювати доти, поки не буде заповнено весь простір усередині рамки. Зображення може бути як симетричним, так і несиметричним — це не принципово.

Незважаючи на схожість з дудлінгом, малювання зентагл має відбуватися при повній концентрації вашої уваги. Ви повинні захопитися процесом і зосередитися на ньому. Коли ви закінчите, на душі у вас з’явитися задоволення результатом і ви відчуєте умиротворення.

Додайте кольору в своє життя

Третій прийом креативного малювання — розфарбовування вже готових шаблонів. Що-що, а прикрасити готовий малюнок вдасться навіть найзапеклішим скептикам! Навіть якщо вас не навчили в дитинстві орудувати фарбами, не бійтеся зіпсувати шаблон. Тільки вам вирішувати, якого кольору має бути та чи інша деталь. І якщо ви захочете зробити листочок синього або фіолетового кольору — це ваше повне право.

Мета розфарбовування полягає не в тому, щоб отримати копію прикладу, зображеного на обкладинці купленої картинки, а в прояві своєї індивідуальності. Це заняття допоможе вам відволіктися від рутини і зануритись в світ фантазії.

Існують й інші, не менш цікаві напрямки креативного малювання — скетчинг, вуглетерапія, препарування думок. Якщо ви забажаєте, то обов’язково знайдете серед них заняття собі до душі.

Адже малювання розслаблює, розвиває фантазію та креативність, а також допоможе знайти собі нових друзів.

29 Листопада / 2017 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *