Як уберегти джинси від вицвітання

Певно, не існує такого гардеробу, в якому не було б як мінімум одних джинсів. Це справжні модні довгожителі, котрі трансформувалися від міцного робочого одягу до міського вуличного стилю та навіть офісного. Частіше за все ми ретельно та прискіпливо обираємо нові джинси, а потім влаштовуємо їм справжнє випробовування й носимо багато та часто. Звісно, що витримати таке під силу не кожній тканині, а єдине, що може скоротити термін життя джинсів — вицвітання тканини. Тож як уберегти улюблену пару від втрати кольору? — Про це читайте в нашій новій статті!

Одразу після покупки

Якщо уважно придивитися до джинсової нитки, можна побачити білу серцевину та забарвлений зовнішній шар. Зазвичай фарба знаходиться лише на поверхні джинсів та не проникає всередину тканини, тому вони так швидко втрачають свій колір, а фарба легко витирається. Це стосується не лише бюджетних моделей з мас-маркету, але й дорогих речей.

Для того щоб закріпити фарбуючі речовини на тканині, скористайтеся простим і перевіреним часом рецептом з оцтом.

  • До 4 л холодної води додайте 200 мл оцту й 2 чайні ложки солі.
  • Виверніть нові джинси навиворіт і замочіть у розчині на 40–60 хвилин.
  • Виполощіть у чистій прохолодній воді.

Для закріплення фарби обов’язково вода має бути саме холодною . А якщо замочувати та полоскати джинси вручну вам не хочеться, зробіть те саме у пральній машині. Оберіть програму делікатного прання у холодній воді (до 30 °С), а у контейнер для прального засобу додайте сіль та оцет.

Правильне прання

Видалення плям

Якщо на джинсах з’явилася невелика пляма, не поспішайте відправляти їх до пральної машини — спочатку спробуйте видалити її локально. Для цього краще використовувати спеціальні засоби для видалення плям, наприклад, Dr. Beckmann:

  1. Перед використанням перевірте дію засобу в непомітному місці речі.
  2. Нанесіть засіб на пляму і розподіліть щіткою (поставляється в комплекті з засобом).
  3. Залиште максимально на 5–10 хв.
  4. Прополощіть річ у чистій прохолодній воді.

 

Автоматичне прання

Ну, а коли настане час повноцінного прання, , щоб зберегти колір від вицвітання, дотримуйтесь таких простих правил. Звісно, що перед пранням потрібно перечитати рекомендації виробника на бірці. Зазвичай джинси радять прати лише вручну, але оскільки сучасні пральні машини мають такі зручні функції, як делікатне та ручне прання, можна користуватися й ними.

  • Перед пранням виверніть джинси навиворіт.
  • Обирайте делікатну або ручну програму прання та невисоку температуру.
  • Періть джинси з іншим одягом темного кольору.
  • Уникайте використання пральних засобів з відбілювачами та замочування джинсів: ця тканина не терпить тривалого контакту з водою.
  • Обирайте пральні засоби, що захищають колір, такі як Intensiv Color від Losk: засіб містить особливі компоненти, що захищають барвники від вимивання, в результаті чого ваші джинси збережуть свій первісний відтінок максимально довго.

Ручне прання

Ну, а якщо у вас є час та можливість випрати джинси вручну, то таке прання допоможе зберегти тканину та захистити колір на ще більш тривалий термін.

  1. Розкладіть джинси у ванні, розправивши всі заломи, і намочіть їх теплою водою (до 40 °С).
  2. Потріть річ за допомогою щітки та господарського мила Sky: цей засіб виготовлено на натуральній основі, він ефективно видаляє плями та чинить антибактеріальну дію.
  3. Плями намагайтеся терти обережно, щоб не залишилися освітлені ділянки.
  4. Наповніть ванну прохолодною водою й добре виполощіть джинси.
  5. Останнє полоскання — у воді з оцтом: 1 столова ложка оцту на 1 літр води.

Сушка за правилами

По можливості сушіть джинси на відкритому повітрі, але так, щоб на них не світили прямі промені сонця. А щоб запобігти утворенню заломів, що складно розгладжуються, вішайте джинси на шлевки.

Якщо використовуєте для сушки джинсів сушильну машину, обирайте мінімальну температуру, адже чим нижча температура сушіння, тим менша ймовірність того, що колір джинсів втратить свою яскравість.

 

Джинсова тканина лише на перший погляд виглядає надміцною, насправді ж вона досить вибаглива: вимагає ручного прання або делікатного автоматичного з додаванням лагідних пральних засобів. Тож правильно доглядайте за джинсами — і улюблена пара прослужить вам ще довше!

17 Жовтня / 2018 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *