Якими засобами побутової хімії не можна користуватися одночасно

На полицях магазинів стільки засобів для миття, чищення та дезінфекції, аж очі розбігаються. І всім нам хочеться, щоб вдома все сяяло свіжістю, чистотою, і щоб жодних бактерій! А ви коли-небудь змішували засоби побутової хімії з різним ефектом, щоб досягти кращого результату? Виявляється, деякі з них не можна поєднувати між собою — це не лише може знизити ефективність прибирання, але й зіпсувати поверхню та навіть створити загрозу для здоров’я! Яких саме поєднань треба уникати, читайте в новій статті від EVA Blog!

Засоби для чищення каналізації

Сучасні засоби для прочистки труб та каналізації чудово справляються зі своїм завданням: засипали порошок або залили розчин, почекали, промили водою — готово. Та не всі знають, що не можна змішувати між собою різні засоби для чистки труб. Вступаючи в реакцію, вони можуть виділяти небезпечні речовини та навіть призвести до вибуху! Зіпсована сантехніка — найменший з усіх можливих наслідків, а от активні токсичні речовини, які швидко потрапляють до дихальних шляхів та викликають проблеми зі здоров’ям — набагато гірший результат подібних експериментів.

Оцтова кислота та перекис водню

Оцтову кислоту додають до засобів для видалення вапняних відкладень, а перекис водню — для дезінфекції поверхонь. Цим двом компонентам краще триматися подалі один від одного, адже при змішуванні виходить не просто небезпечна, але й вибухонебезпечна речовина.

Спирт та тверді окисники

Спирт добре дезінфікує та розчиняє забруднення, тому його часто додають до складу багатьох миючих засобів. А тверді окисники найчастіше використовують при виготовленні засобів для оброблення ґрунту, рослин, горщиків. Навряд чи в побуті у вас виникне така ситуація, коли потрібно змішати ці два компоненти, та все ж знайте: змішувати їх не можна! А використовуючи ці речовини окремо, уникайте легкозаймистих матеріалів.

Ціанід та кислоти

Засоби для видалення вапняного нальоту та накипу можуть містити не лише оцтову, а й лимонну, щавлеву та інші кислоти. Ціанисті розчини іноді використовують при виготовленні засобів для чищення дорогоцінних металів. В результаті хімічної реакції між цими двома речовинами виділяється смертельно небезпечний газ ціанистий водень, тому ніколи не змішуйте між собою засоби, що їх містять.

Спирт та кислоти-окисники

Хлорна, азотна та інші кислоти-окисники при реакції з розчинниками, в тому числі й спиртом, як мінімум можуть зіпсувати поверхню, а як максимум — призвести до пожежі!

Кислоти та солі сірчаної кислоти

Солі сірчаної кислоти часто використовують при виготовленні відбілюючих засобів, кислоти — для чищення сантехніки. При змішуванні цих речовин видаляється газ сірководень, який відчувається за неприємним запахом. Цей газ дуже активний, тому легко потрапляє до дихальних шляхів, подразнюючи слизові оболонки та викликаючи порушення роботи мозку.

Оцет та кастильське мило

Здавалося б, два екологічних засоби, які часто використовуються для прибирання оселі та відмінно справляються з цим завданням. Утім, навіть такі екозасоби вимагають чіткого знання правил використання. При взаємодії кислоти (оцту) та луги (мила) виділяється ацетат натрію, що у великих кількостях здатен викликати алергічну реакцію та навіть отруєння.

Оцет (або аміак) та хлор

Суміш хлорного відбілювача та оцту — здавалося б, гарний спосіб дезінфекції. Але насправді в результаті реакції виділяється газоподібний хлор, який навіть в невеликій кількості може викликати подразнення дихальних шляхів — його ви відчуєте через печіння у горлі, кашель, сльозотечу. Такі ж симптоми викликає хлорамін — поєднання хлору та аміаку (нашатирного спирту), який часто входить до складу рідини для миття скла.

Спирт та хлор

Ці дві речовини, вступаючи в хімічну реакцію, дають хлороформ — небезпечний газ, який у великій кількості призводить до втрати свідомості та небезпечного стану. Вдома отримати таку кількість хлороформу неможливо, а от головний біль та подразнення слизових оболонок — цілком.

Який висновок можна зробити? Знати напам’ять склад кожного флакона нереально, тому ніколи не змішуйте різні засоби побутової хімії між собою, якщо іншого не зазначено на етикетці виробника. А якщо дуже хочеться спробувати відбілити сантехніку відбілювачем для тканин, робіть це окремо від її чищення. Ваш дім не хімічна лабораторія, тож не експериментуйте та бережіть здоров’я своєї родини!

25 Червня / 2018 Дім

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Наталія

    Тема поєднання між собою засобів для прибирання дуже важлива. До вас є прохання: чи можна навести конкретні назви засобів, які не можна поєднувати між собою під час прибирання (із асортименту вашої торгівельної мережі). Наприклад, з чим в жодному разі не можна поєднувати Domestos і таке інше. Дякую.