Їмо за розкладом: Як скласти меню на місяць

Цукор шкідливий, швидкі вуглеводи підступні, а свіжі фрукти та овочі корисні — знати про ці принципи ще не означає слідувати їм. В умовах тотальної зайнятості часто буває так, що ми біжимо додому з роботи, швиденько хапаємо щось швидкого приготування й вечеряємо зовсім не корисною їжею. Утім, планування меню допоможе не лише харчуватися раціонально. Які ще переваги такого підходу та як його втілити у життя? Про це і поговоримо у новій статті на EVA Blog!

Для чого потрібен план

У західних країнах існують навіть люди, що за невелику плату професійно надають послуги з планування меню згідно з уподобаннями клієнтів. Утім, якщо розібратися що до чого, скласти його можна і самим. Таке планування допоможе вам не лише не думати кожного дня над тим, що ж приготувати та чим нагодувати родину, але й:

• харчуватися збалансовано

У кожного з нас бувають складні дні: пробки на дорозі, купа роботи, домашніх справ, не встигли пообідати — і ось ми вже біжимо з роботи страшенно голодні й на ходу замовляємо піцу, забігаємо до супермаркету й купуємо напівфабрикати, вечеряємо в кафе тощо. Ті, хто мають силу волі, можуть навіть потерпіти й приготувати легку збалансовану вечерю, але через голод чи втому з’їдають більше, ніж зазвичай.

• заощадити кошти

Заздалегідь сплановане меню допоможе вам зекономити кошти, витрачені на піцу, бутерброди, кафе та інші спонтанні перекуси. А ще такий підхід допоможе вам раціоналізувати витрати на їжу та не викидати вчасно не приготовані й зіпсовані продукти, яким просто не знайшлося місця на вашому столі.

• менше випробовувати силу волі

Маючи під час обідньої перерви лише один ланч-бокс із заздалегідь відміреною порцією їжі, переїсти у вас навряд чи вийде. При цьому прийняти одне рішення про те, чим ви обідатимете протягом тижня, простіше, аніж визначатися п’ять разів — кожного дня окремо. Це означає не те, що ви маєте їсти кожного дня одну й ту саму їжу, а те, що ви один раз заплануєте собі п’ять обідів.

• зекономити час

Регулярне планування раціону, закупка продуктів й приготування їжі на кілька днів займе набагато менше часу, ніж щоденні планування, закупки й приготування.

 

Як скласти меню на місяць

  1. Візьміть блокнот і ручку або відкрийте нотатки на комп’ютері чи смартфоні й складіть перелік страв, які ви любите їсти та готувати. Зважайте при цьому на свій бюджет, спосіб життя членів родини, плани на найближчий час. Можливо, у вас заплановано сімейний похід до ресторану, поїздку до родичів, прихід гостей тощо. Складання такого меню не займе надто багато часу, але суттєво полегшить ваше життя на цей час.
  2. Складіть перелік продуктів, необхідних для приготування обраних вами страв та розділіть їх на дві групи: ті, що можна купити заздалегідь (деякі овочі, каші тощо), та ті, що треба купувати раз на кілька днів (хліб, молоко та інші).
  3. Складіть план закупок — коли й що треба купити, та план приготування страв — коли та що готувати.

Ще кілька порад

  • Для початку ви можете скласти меню не на місяць, а на тиждень, а далі врахувати всі недоліки першого плану й спробувати скласти докладне меню з планом купівлі продуктів на два або чотири тижні.
  • Для планування меню ви можете витратити 20 хвилин свого часу, наприклад, у суботу, а на неділю запланувати купівлю продуктів.
  • Плануючи меню, зважайте також на правила раціонального харчування: комбінуйте м’ясні, овочеві та рибні страви, каші з різних злаків, свіжі фрукти і т.д.

  • Намагайтеся включати до меню навіть такі дрібнички, як щоденні перекуси та напої, щоб звести до мінімуму зайві походи до магазину.
  • Гарна альтернатива для зайнятих людей — заздалегідь приготувати домашні напівфабрикати та додати їх до меню на місяць. Смачно, корисно і з економією часу та коштів.
  • Складаючи план, порадьтеся з рідними та враховуйте їхні побажання також.

Харчування — серйозна стаття витрат у кожній родині, при цьому найбільше коштів ми витрачаємо на спонтанні покупки, коли заходимо до магазину без списку необхідних продуктів. А якщо до економії коштів та часу додати ще й зручність та користь для здоров’я, то планування меню стає ще більш привабливим. Тож харчуйтеся різноманітно, смачно та здорово, адже це зовсім не складно!

4 Грудня / 2018 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті