З любов’ю до себе: Що таке бодіпозитив?

В останні роки жінки досягли успіху у відстоюванні своїх прав на освіту, повноцінну працю, політичну діяльність, можливість вибору у питаннях планування родини. Певно, ніколи раніше жінка не була настільки незалежною, як сьогодні. Та чи насправді ми відчуваємо себе вільними? Згідно з опитуваннями, більш як 33 тис. американок мріють лише про те, щоб схуднути на 10–15 кг, у світі стрімко розвивається індустрія естетичної хірургії, а кількість випадків порушень харчової поведінки росте з кожним днем.

На жаль, в нашій країні подібних опитувань не проводилось, утім, можна припустити, що цифри будуть приблизно такі ж. А якщо задуматися, то виявляється, що не дивлячись на всі отримані свободи, сьогодні ми є заручницями нав’язаних нам ідеалів та стандартів краси. Тож саме до 8 березня — Міжнародного дня прав жінок, ми підготували для вас цікаву статтю про бодіпозитив: про те як полюбити себе та прийняти такими, якими ми є.

Що таке бодіпозитив

The Body Positive — рух, заснований жінками в 1996 році, який не втратив своєї актуальності й сьогодні. В розумінні суспільства та мас-медіа жінка повинна відповідати цілій низці критеріїв краси: мати тонку талію, великі груди, ідеальну шкіру та волосся, бути стрункою і т.д. Окрім того, що це несправедливо стосовно тих жінок, що не відповідають цим критеріям, у більшості випадків це ще й неможливо.

● Сприйняття себе

Бодіпозитив пропагує сприйняття себе такими, якими ми є: без жодних ярликів та призм, без порівняння з уявними ідеалами, без нездорових дієт та намагання стати схожими на когось іншого. А недоліки зовнішності — це така ж норма, як існування різних кольорів волосся та очей — їх потрібно просто прийняти. Кожна людина — це унікальний світ, і вона не має бути ні на кого схожою.

@bodyposipanda раніше страждала від анорексії, але зуміла побороти її й полюбити себе

● Право на свободу

Кожна людина, незалежно від своєї зовнішності, має право на любов та свободу самовираження, може не слухати на свою адресу незаслуженої критики та непроханих порад. А ідеальні моделі з обкладинок глянсових журналів — результат не лише купи обмежень, але і велика кількість косметики та фотошопу. Недарма у Франції минулого року зобов’язали додавати спеціальний підпис на будь-які комерційні фото, на яких використовувалася ретуш. Мета цього закону — попередити нездоровий спосіб життя серед моделей та дівчат, які бажають бути на них схожими.

● Здоров’я — перш за все

Головне у бодіпозитиві — бути здоровим, а не ганятися за ідеалами краси. Тобто якщо людина відчуває себе комфортно у своїй вазі, значить, їй не треба позбавлятися її, якщо вона сама цього не захоче. І якщо тістечко сьогодні зробить вас трішки щасливішими, і вам все одно, який розмір сукні ви завтра купуватимете, навіщо себе картати? Здорове тіло — найкрасивіше тіло, навіть якщо воно не вписується в чиїсь уявлення про красу.

@notoriouslydapper аж ніяк не комплексує з приводу зайвих сантиметрів на талії

Бодіпозитив на кожен день

● Якщо ви маєте певні особливості зовнішності, знайдіть в мережі відомих людей чи блогерів, схожих на вас, і підписуйтесь на них.

@bodyposipanda — мила й позитивна жінка, що раніше страждала від анорексії, але зуміла побороти її й полюбити себе.

@bishamberdas — відома британська модель плюс-сайз.

@bishamberdas — відома британська модель плюс-сайз

@notoriouslydapper — темношкірий чоловік-модель, який аж ніяк не комплексує з приводу зайвих сантиметрів на талії.

@abearnamedtroy — ще один чоловік-блогер, який вважає, що відрізнятися від інших — це не значить бути гіршим за інших.

@stephenthompsonofficial — хлопець-альбінос, який став моделлю і ще раз довів, що бути несхожим на інших — це круто.

@stephenthompsonofficial — модель-альбінос

@salemmitchell — інша відома модель з нестандартною зовнішністю: темну шкіру обличчя Салем вкриває густе ластовиння. І спробуйте сказати, що це некрасиво!

Весняні подарунки від EVA Blog!

Красуні, нам дуже подобається робити для вас приємні сюрпризи! Оскільки весна - час краси та оновлення, то саме час приділити більше уваги турботі про себе. Підпишіться на нашу розсилку та отримайте у подарунок beauty чек-лист від героїні проекту #БУТИЖІНКОЮ Юлії Черніцької!

@scarlettcostello — модель, фішкою якої стали… суцільні брови! Тепер однокласникам Скарлетт, які дражнили її в школі, лишається тільки позаздрити її успішній кар’єрі в модельному бізнесі.

@scarlettcostello — модель, фішкою якої стали… суцільні брови

@therealashsmith — ця дівчина не лише не переймається з приводу своєї щербинки між зубами, але й зізнається, що їй дуже подобається те, коли дизайнери цінують саме її, а не параметри її зовнішності. До слова, Ешлі — відома модель, що знімалась для Glamour і Vogue.

@winnieharlow — перша модель із вітіліго — порушенням пігментації шкіри. Популярність дівчини росте з кожним днем. Зокрема зараз вона є офіційним обличчям марки Desigual.

@winnieharlow — перша модель із вітіліго

Діліться фото себе справжньої в Instagram — це допоможе побороти комплекси. А ще це стало справжнім трендом: сьогодні хлопці й дівчата по всьому світу викладають фото неідеальних себе: зі шрамами, розтяжками, ластовинням, родимками та обмінюються сердечками.

● Напишіть на стікерах бодіпозитивні вислови («Ти чарівна/неймовірна/вишукана/надзвичайна») та приклейте їх на дзеркало, в яке дивитеся на себе.

@abearnamedtroy вважає, що відрізнятися від інших — це не значить бути гіршим за інших

● Наступного разу, коли відчуєте потребу в бодіпозитивних емоціях, вмикайте улюблену пісню гучніше й танцюйте, відчувайте своє тіло й насолоджуйтесь ним.

Відмовтеся від джерел інформації, які засипають вас рекламою та штучними ідеалами краси.

Частіше виходьте на вулицю, щоб просто погуляти: не сходити в магазин та не вигуляти собаку, а просто пройтися, отримати порцію свіжого повітря й гарного настрою від побачення з самими собою.

Темну шкіру @salemmitchell вкриває густе ластовиння

● Якщо бажаєте щось у собі змінити — змінюйте на здоров’я: робіть тату, пірсинг, міняйте колір волосся та форму брів, але робіть це тільки тому, що самі цього хочете, а не тому, що ви комусь щось винні.

● Займайтесь спортом не для того, щоб схуднути до весни/літа/відпустки. А просто так, тому що бажаєте бути здоровими, любите своє тіло і себе в ньому. І обов’язково обирайте для цього дійсно зручний одяг.

Харчуйтеся в цілому правильно, отримуйте задоволення від їжі й нарешті забудьте про нудні дієти. Обмеження викликають тільки ще більше бажання з’їсти зайвий шматок ковбаси. А от свідоме ставлення до їжі допоможе вам зрозуміти, чи дійсно ви хочете його з’їсти.

@therealashsmith не переймається з приводу своєї щербинки між зубами

І найголовніше: ми такі, якими бачимо себе самі. Не більше й не менше: услід за нашим власним уявленням про себе підтягуються й обставини. Тож перестаньте думати про себе як про некрасиву, нерозумну або недостатньо тендітну — просто насолоджуйтесь собою такою, яка ви є.

5 Березня / 2018 Краса

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті