Смакуйте на здоров’я: навіщо дітям потрібні солодощі

Діти обожнюють солодощі! І чого гріха таїти: деякі дорослі так само не уявляють свого життя без улюбленої шоколадки чи тістечка. Між тим, на цю тему існує багато міфів, а у молодих матусь, що уважно підходять до раціону своїх дітей, виникає ще більше питань. Тож як впливають солодощі у раціоні на дитячий організм та чи такий шкідливий цукор, як дехто вважає? Про це ми й вирішили поговорити у новій статті Клубу Щаслива мама!

kids and sweets

Про що говорить наука

Нестача вуглеводів в організмі дитини призводить до серйозних наслідків: набагато серйозніших, ніж їхній надлишок. При цьому потрібно зважати на те, що дитячий організм має набагато менше енергетичних запасів, аніж дорослий, а енергії потребує більше. При нестачі вуглеводів в організмі порушується обмін речовин: він починає перетворювати на енергію жир, якого у дітей часто немає, та амінокислоти, що потрібні малюкові для зростання.

З іншого боку, надлишок вуглеводів, здатен призводити до ожиріння, появи карієсу, бродіння в кишківнику, внаслідок якого зростає ризик виникнення алергії, а деякі лікарі вважають, що надмірне вживання солодощів є однією з причин дитячої гіперактивності.

energy kid

Користь чи шкода

Солодощі (а точніше, цукор, який в них міститься) швидко перетворюються в організмі людини на глюкозу, тобто енергію. Звісно, її ми отримуємо і з інших продуктів, як от злаків, хліба, овочів тощо — їх ще називають «повільними вуглеводами». Принципова різниця полягає у швидкості засвоєння: якщо вуглеводи з вівсянки, наприклад, засвоюються поступово, не створюючи великого навантаження на підшлункову залозу, то тістечко з кремом перетворюється на глюкозу в багато разів швидше і створює суттєве навантаження на підшлункову залозу. При цьому з вівсянки (особливо якщо це крупа довгого варіння) ми ще й отримуємо інші корисні речовини: вітаміни та мінерали, яких зовсім немає в цукерках — вони дають лише енергію. Тобто солодощі самі по собі не шкідливі, якщо правильно їх вживати, а навіть корисні: вони насичують дитячий організм швидкою енергією.

girl looking at cookies

Отже…

Якщо ваша малеча випрошує чергову шоколадку, а від обіду потім відмовляється, зрозуміло, що шоколадка зіпсувала апетит і була зайвою. Якщо дитина страждає від зайвої ваги, звісно, що вживання солодощів необхідно обмежити. А відомий педіатр Комаровський дуже влучно зауважив, що кількість цукерок, з’їдених дитиною протягом дня, має бути прямо пропорціональною кількості часу, що вона провела бігаючи на вулиці. Це означає, що отримуючи енергію з солодощів, дитина повинна кудись її витрачати: кататися на велосипеді, роликах, бігати й стрибати.

Тож не обмежуйте своїх дітей у смакових задоволеннях, в розумній кількості дозволяйте їм їсти цукерки та влаштовуйте активне та корисне дозвілля, що не лише допоможе спалити надлишок енергії, але й допоможе укріпити сімейні стосунки!

14 Листопада / 2019 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

КЩМ знижки