Центр мого світу: чому здоров’я спини таке важливе?

Біль у спині – мабуть, одна з найпоширеніших проблем серед чоловіків та жінок. Причиною появи дискомфорту можуть бути малорухливий спосіб життя, сидяча робота, тривале перебування у зігнутому стані, відсутність фізичної активності, слабкість м’язів спини й не тільки. Якщо раніше із цим стикалися переважно люди літнього віку, то зараз ця проблема виникає й у молоді. Чому здоров’я спини таке важливе і як його підтримати — обговорюємо в EVA Blog.

Біль у спині

Спина — опора нашого тіла

Якщо говорити образно, то спина, а точніше, хребет — це щогла вітрильного корабля, натягнута канатами у вигляді зв’язок і м’язів. Будучи опорою для всього тіла, щодня наша спина витримує колосальні навантаження, і зовсім не дивно, що від її здоров’я залежить самопочуття та стан всього організму.

На здоров’я спини впливають багато чинників: стан суглобів і міжхребцевих дисків, а також здатність м’язів утримувати вагу тіла в русі та в стані спокою. За рівну поставу відповідає мускулатура, а її порушення часто з’являються через те, що м’язи просто не справляються зі своїми функціями, утримуючи хребет у неправильному положенні.

Неправильна постава хребта

Найбільше значення мають постуральні (глибокі) м’язи спини, які, всупереч дії гравітації, утримують наше тіло у вертикальному положенні. Зміцнити й підтримувати їх у формі допомагають йога та плавання.

Що впливає на здоров’я спини

Вплинути на силу спинних м’язів можна двома способами: активним і пасивним. Очевидно, що активний спосіб — це фізична активність. Якщо у вас сидяча робота, малорухливий спосіб життя, компенсуйте нестачу руху тренуваннями: силовими, кардіо, плаванням, розтяжкою, йогою, танцями. Тренування можна поєднувати з часом, проведеним на свіжому повітрі, наприклад, виконувати вправи на вулиці, більше ходити пішки, займатися бігом.

Заняття фітнесом

Пасивний спосіб стимулювання м’язів — масаж. Це можуть бути як нетрадиційні методики (японський точений масаж шіацу, китайська акупресура тощо), так і традиційний лікувальний або загальнозміцнювальний масаж. Щоб зберегти здоров’я спини, ідеально поєднувати активні тренування з регулярними курсами масажу.

Масаж спини

Щоб організм отримав необхідний заряд енергії та нутрієнтів, також слід стежити за харчуванням. Правильне та збалансоване харчування – це основа міцного здоров’я та відмінного самопочуття. Не варто нехтувати цим правилом.

Правильне та збалансоване харчування

І ще один фактор здоров’я, про який часто забувають, — рівень стресу. У сучасному світі як ніколи важливо вміння розслаблятися та простіше ставитися до дедлайнів, особистих переживань чи інших проблем.

Цікаво по темі: Стрес: як не стати заручником своїх емоцій

Що робити, якщо болить спина

Згідно зі статистикою, тільки в 1-2% випадків болі в спині можуть свідчити про проблеми зі здоров’ям. Необхідно звернутися до лікаря при будь-яких підозрілих відчуттях, особливо, якщо відчуваються сильний біль, оніміння або порушення чутливості рук чи ніг, слабкість м’язів, підвищення температури.

В інших 98-99% випадків біль у спині має механічний характер: зменшується після відпочинку, залежить від положення тіла й виконуваних рухів. Щоб поліпшити стан, потрібно уникати тривалого перебування в положенні сидячи. А на роботі, яким би комфортним та ергономічним не було крісло, частіше робити перерви, щоб порухатися.

Частіше рухайтеся

Тренування для профілактики болю в спині:

  • вправи на розтяжку;
  • прогулянки на свіжому повітрі, катання на велосипеді;
  • вправи, що стабілізують хребет (наприклад, планка).

Також для профілактики болю в спині необхідно підтримувати здорову вагу тіла, відмовитися від шкідливих звичок і дотримуватися правильного режиму роботи/відпочинку.

Цікаво по темі: Основи медитації: з чого розпочати?

Підсумуємо

Спина, а точніше, хребет — центральна вісь, на якій тримається все наше тіло. Щоб зберегти здоров’я спини, необхідно підтримувати тонус м’язів, що утримують хребет, — для цього ідеальні плавання та йога, але підійде будь-яка фізична активність. При цьому не треба також забувати про здорове харчування, відпочинок та підтримку нормальної ваги тіла.

Читайте також:

15 Квітня / 2022 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті