Догляд за шкірою голови від А до Я

Для підтримки краси волосся ми використовуємо хороші шампуні, не забуваємо про бальзами, маски, термозахист, але чомусь мало уваги приділяємо шкірі голови. Але ж від її стану багато в чому залежить формування волосяних цибулин, а також живлення та зростання самих волосків.

Волоски, що вже відросли та пошкодилися, доглядом за шкірою не виправиш, але це точно вплине на якість майбутнього волосся.

Наше волосся складається з двох частин: стрижня, який ми бачимо, та фолікулів, що знаходяться у шкірі голови. Якщо фолікул, тобто корінь волосся, отримує достатньо живлення, стрижні ростуть міцними, здоровими, блискучими.

При цьому біля коренів знаходяться сальні залози, які виробляють шкірний жир (себум), покликаний захищати від зневоднення та дії зовнішніх факторів. Коли жиру надто багато, отримуємо жирну шкіру голови з усіма наслідками, а за недостатньої його кількості — пересушену, зневоднену. В обох випадках волосся може ставати тонким, ламким і почати випадати.

Випадіння волосся

Здорова шкіра голови — без зайвої жирності, лупи, чутливості, свербіння й інших дискомфортних відчуттів — запорука міцного та гарного волосся. А якщо є такі симптоми, значить вона потребує особливого догляду.

Цікаво по темі: Секрети Рапунцель: SPA для волосся вдома

Як правильно доглядати за шкірою голови

Догляд має враховувати тип шкіри на наявність можливих проблем. Дотримуйтеся наступних порад:

Виберіть шампунь за типом шкіри

Як правило, тип шкіри нам даний природою, і він однаковий на всьому тілі, в тому числі на голові. На це впливає багато різних факторів, серед яких непереможна генетика, тому навряд чи вам вдасться змінити тип своєї шкіри. Але можна навчитися правильно доглядати за ним та підбирати відповідні шампуні:

  • для сухої шкіри голови — з рослинними екстрактами, оліями, ланоліном, пантенолом, гліцерином, рН до 4-5,5;
  • для нормального типу — з вітамінами, екстрактами та pH близько 5,5;
  • для жирної — з глиною, вітамінами А та С, ромашкою, кропивою, рН від 6 до 8.

Виберіть шампунь

Відлущуйте та робіть масаж

Використовувати скраб або пілінг можна з періодичністю раз на 2-3 тижні, не забуваючи у процесі масажувати шкіру голови. Масаж допоможе покращити місцевий кровообіг і цибулини отримають необхідне живлення.

Для відлущування можна вибрати скраб або пілінг, продукти, що наносяться безпосередньо перед миттям або залишаються на ніч. На шкіру голови вони діють за тим же принципом, що й на обличчя, — прибирають омертвілі клітини, покращують регенерацію. Придивіться до пілінгів на основі кислот: фруктових, саліцилової, гліколевої, або м’яких скрабів, що не травмують.

Відлущуйте та робіть масаж голови

Подбайте про мікрофлору

Існує ряд захворювань шкіри голови, які викликають бактерії та грибки, що мешкають у цій зоні. Вони можуть спричинити, наприклад, себорею або екзему. І якщо такі проблеми вже виникли, лікувати їх потрібно разом із дерматологом або трихологом.

З метою профілактики необхідно піклуватися про мікрофлору шкіри голови, яка в нормальному стані захищає її від багатьох неприємностей і разом з тим допомагає зберегти здоровим саме волосся. У цьому допоможе збалансоване харчування, достатнє вживання рідини та використання доглядових засобів із пребіотиками.

Захворювання шкіри голови

Чи потрібен додатковий догляд?

Вважається, що шкіра голови цілком самодостатня і в здоровому стані не потребує додаткового зволоження чи живлення. Та якщо ви часто фарбуєте корені волосся, робите гарячі укладання або відчуваєте сухість, можна застосовувати зволожувальні засоби: спреї, флюїди, бальзами.

Зверніть увагу, що звичайні бальзами та кондиціонери для волосся не підходять шкірі голови, і якщо є потреба у її зволоженні, для цього потрібно використовувати спеціальні засоби.

Додатковий догляд за волоссям

Засоби по догляду за шкірою голови з EVA

Якщо ви виявили підвищену жирність епідермісу, шукайте себорегулювальні засоби. При сухості, стягнутості вибирайте живильні або зволожувальні продукти, а якщо шкіра голови лущиться, спробуйте скраб чи пілінг-сироватку:

  • Скраб John Frieda Detox & Repair дбайливо і водночас якісно очищає шкіру голови від ороговілих клітин та жирної плівки, покращує мікроциркуляцію в шкірі, стимулює ріст волосся та покращує їх стан.

Скраб John Frieda Detox & Repair

  • Маска-пілінг Re:Form De:tox ідеальний засіб для догляду за шкірою голови та волоссям. Продукт позбавляє від забруднень, інтенсивно зволожує, живить, допомагає позбутися лупи, а також активізує ріст волосся.

Маска-пілінг Re:Form De:tox

  • Зволожувальний шампунь Eveline Cosmetics I’m BIO Hair 2 Love ефективно очищає волосся та шкіру голови. У складі засобу містяться сік алое, олії коноплі та насіння льону, протеїни пшениці. Ці компоненти чудово зволожують, розгладжують волосяні лусочки, наповнюють волосся життєвою енергією та силою.

Зволожувальний шампунь Eveline Cosmetics I'm BIO Hair 2 Love

  • Лосьйон Masil 12 Scalp Spa Cleansing на основі запатентованих рослинних компонентів забезпечить комплексний догляд за шкірою голови. Завдяки особливій формулі засіб відновлює гідробаланс, заспокоює, зберігає еластичність волосся, знімає подразнення та усуває свербіж. Також лосьйон нормалізує роботу сальних залоз, відлущує ороговілі клітини та перешкоджає випаданню волосся.

Лосьйон Masil 12 Scalp Spa Cleansing

  • Заспокійливий кондиціонер для шкіри голови Hask Tea Tree Oil & Rosemary Invigorating містить у собі сік алое, олію чайного дерева та листя розмарину, а також кокосову, оливкову та соняшникову олії. Активні компоненти засобу працюють у глибоких шарах шкіри, де запускають відновлювальні процеси та нормалізують природний захист епідермісу. До того ж кондиціонер має заспокійливі й ранозагоювальні властивості, що теж важливо для здоров’я шкіри голови.

Заспокійливий кондиціонер для шкіри голови Hask Tea Tree Oil & Rosemary Invigorating

Цікаво по темі: Шовк у косметиці для волосся

Профілактика проблем зі шкірою голови

Причинами проблем можуть стати неправильно підібраний догляд, зловживання хімічними процедурами, стайлінговими засобами. Тому важливо берегти епідерміс від негативних зовнішніх факторів: уникати частих агресивних фарбувань, впливу сонця й холоду, одягати шапочку в сауні.

Профілактика проблем зі шкірою голови

Якщо ви фарбуєте волосся та часто оновлюєте колір біля коренів, обирайте якісні фарби, котрі не шкодять шкірі голови. Стайлінгові засоби необхідно добре вимивати за допомогою глибокоочищувальних шампунів. А якщо любите робити укладання феном, сушіть корені на мінімальній температурі.

 

Шкіра голови не менш делікатна, ніж на обличчі, і так само потребує догляду. Якщо є дискомфорт, неприємні відчуття зникнуть через кілька застосувань заспокійливих засобів. А ще через пару місяців можна буде оцінити результат своїх старань за якістю відрослого волосся — красивого, пружного та блискучого.

 

Читайте також:

12 Квітня / 2022 Волосся

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Олена

    Дякую вам дуже гарна и чудова косметика шапунь

Рекомендовані статті