Натхнення

5 простих порад, як полюбити себе

Що таке любов до себе? Для мене це означає бути самодостатньою, цінувати свої переваги й усвідомлювати недоліки, вміти подбати про себе, робити вибір і не залежати від думки інших. Начебто нічого складного, але далеко не кожен володіє такими здібностями й це може серйозно ускладнити нам життя. Щоб виправити ситуацію, пропоную розібратися в її причинах і разом знайти прості способи, які допоможуть навчитися любити себе.

Час читання: 2 хвилини та бейгл 🥯

статья доступна на русском языке

Мистецтво любові до себе

Я не просто так називаю це “мистецтвом”, бо для мене любов до себе завжди була і залишається болючою темою. Тільки після тридцяти, увійшовши у свій продуктивний вік, я почала розуміти, приймати й усвідомлювати себе як особистість. При цьому я досі на шляху до того, щоб полюбити себе. Це не означає, що я ненавиджу себе, ні: мені заважають моя невпевненість у собі, дитячі травми й комплекси, які завдали мені шкоди та змінили моє ставлення до себе. Роками я не знала, що робити і як собі допомогти. Але з плином життя я зуміла знайти для себе цілком робочі рішення, якими хотіла б поділитися з тобою.

Дізнайся: Особисті кордони: вибудовуємо та відстоюємо

Чому ти не любиш себе

Розумію, що в кожного є свої причини й вони індивідуальні, але більшість із них тягнуться з нашого дитинства. Наведу простий приклад: якщо в тебе надто суворі батьки або тебе кривдили в школі, то ні про яку любов до себе не може бути мови. Будучи дитиною, ти просто не могла розуміти, що не винна в їхньому ставленні до тебе. Але те хибне почуття провини міцно вкоренилося у твоїй свідомості ще на етапі її формування. Звідси виникає впевненість, що ти робиш щось не так, а отже, ти погана людина, яка нікому не подобається. Тоді за що ж, за таких обставин, тобі любити себе?..

Подібне деструктивне мислення призводить до того, що ти:

  • почуваєшся неповноцінною, особливо у спілкуванні з людьми;
  • не вмієш відмовляти, навіть коли розумієш, що тобою користуються;
  • уникаєш конфліктів і завжди поступаєшся в суперечках;
  • відчуваєш сильне почуття провини;
  • постійно критикуєш себе з будь-якого приводу;
  • забиваєш на своє здоров’я і зовнішність.

Можливо, ти змогла пристосуватися до такого життя, але це нездорові стосунки з собою і їх неодмінно потрібно виправляти.

Маленькі кроки на шляху до себе

Любов до себе — це один із найважливіших внутрішніх ресурсів кожної людини. Саме з нього ми черпаємо свої сили, які допомагають нам розвиватися, досягати успіхів і просто радіти життю. Але як знайти шлях до цього ресурсу? Почни з малого, не заглиблюйся в складні психологічні прийоми, бо насправді, все просто, варто лише прислухатися до внутрішнього голосу і почати ставитися до нього з усією увагою.

Дізнайся: Марафон позитивних змін: похвали себе сама!

Роби те, що хочеться

Постійна напруга і стрес вимотують, тому частіше дозволяй собі розслаблятися. Слухай свої почуття, думки, тіло і не занурюйся в негатив. У цьому тобі допоможуть абсолютно звичайні, але приємні дрібниці, наприклад, кава з корицею або морозиво. Насолоджуйся тим, що ти любиш, не відмовляй собі в простих радощах: сходи на масаж, вирушай у коротку подорож або просто погуляй у місті собі на втіху. Ти відчуєш прилив енергії та гарного настрою, а це вже немало.

Змусь замовкнути внутрішнього критика

Не варто постійно сварити себе за будь-яку помилку чи проступок. Подібні випадки в житті демотивують, особливо надчутливих людей. Але важливо навчитися визнавати свої помилки, аналізувати причини, робити висновки, які допоможуть швидше знайти правильне рішення. Бути стійкою і не нервувати — це лише справа практики. Спробуй і все вийде.

Подбай про себе

Приділи увагу своєму фізичному та психічному здоров’ю. Не бійся звернутися по допомогу, бо не всі люди погані та не заслуговують на твою довіру. Приймай вітаміни та біодобавки: з ними ти будеш краще почуватися, налагодиш режим сну і відкоригуєш баланс гормонів. Також практикуй афірмації, корисні в роботі над самооцінкою, упевненістю в собі та позитивним мисленням загалом.

Дізнайся: Позитивні афірмації на кожен день для жінок

Вчися відмовляти

Запам’ятай, якщо не хочеш чогось робити — не роби цього. Ти нікому нічим не зобов’язана. Але це не означає, що потрібно просто лінуватися і взагалі нічим не займатися. Я говорю про те, щоб ти не боялася відмовляти іншим у тих речах, які ти робиш на шкоду собі. Встанови суворі кордони: якщо людина вривається у твій особистий простір, зупиняй її та скажи про те, що тобі це неприємно. Між собою та іншими завжди вибирай себе. Поважай свої ресурси та використовуй їх розумно.

Знайди хобі

Якщо не знаєш, що тебе цікавить, спробуй усе потроху. Не поспішай і не засмучуйся, якщо на це піде деякий час. Твоє захоплення обов’язково знайдеться. Ти зрозумієш, коли це трапиться, тому що ти відчуєш прилив енергії та бажання діяти. Саме хобі дасть можливість розкрити твої здібності, визнати їх і стати набагато впевненішою.

Пам’ятай про те, що коли ти навчишся любити себе, тебе почне цінувати та поважати твоє оточення. Все залежить тільки від тебе і бажання змінити життя на краще.

Читай також:

Джерело всіх зображень: pexels.com

Останні

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

Квітень 26, 2024

15 найкращих кольорових тушей у 2024 році

Кілька швидких рухів — і твій погляд готовий привертати увагу. Секрет цієї магії в кольорових… Докладніше

Квітень 25, 2024

Гороскоп на травень 2024 для всіх знаків Зодіаку

Вже не терпиться дізнатися, що ж зірки підготували для тебе в травні? Любов, здоров'я, фінанси… Докладніше

Квітень 25, 2024

35 загадок на логіку для ігор з друзями

Коли в компанії набридає обговорювати плітки, погоду та новини, нерідко виникає бажання розважитись іграми, які… Докладніше

Квітень 24, 2024

Розігруємо набір косметики для догляду за тілом від MONIQUE

Ти навіть не уявляєш, що ми приготували для тебе цього разу… EVA Blog дарує один… Докладніше

Квітень 24, 2024