Здоров'я

6 порад, як вибрати гарне вино

Я не вміла вибирати вина до того, як познайомилася зі своїм хорошим другом, який розповів і показав мені кілька чудових сортів і марок. Відтоді келишок Піно Гріджіо або новозеландського Совіньйона ввечері вихідного дня став для мене обов’язковим ритуалом. Не сказала б, що розуміюся на тонкощах вибору вин, але знаю кілька практичних порад, які легко запам’ятовуються і допомагають швидше визначитися з напоєм у барі або магазині. Про них і поговоримо.

Час читання: 2 хвилини та келих Pinot Noir 🍷

статья доступна на русском языке

Брати чи не брати, ось у чому питання

Звичайно, ти в будь-який момент можеш сходити у винний маркет і звернутися по допомогу до кавіста (експерта з алкоголю). Він поставить тобі кілька навідних запитань, наприклад, які вина тобі подобаються: червоні або білі, сухі або солодкі, легші або міцніші. Виходячи з отриманої від тебе інформації, фахівець може запропонувати тобі варіанти аперитиву, які п’ють перед їжею, або дижестиву, які, відповідно, подають наприкінці трапези. Також кавіст у загальних рисах може підказати, яке вино поєднується з тією чи іншою їжею, але зазвичай без подробиць. Якщо пощастить, то ти навіть зможеш продегустувати запропонований варіант і тоді вже ти точно зможеш обрати для себе пляшечку хорошого вина.

Але це було б занадто просто. Набагато крутіше і цікавіше вміти вибирати вино без сторонньої допомоги. Бо не завжди, коли це необхідно, спеціалізований магазин може опинитися поруч. Зазвичай ти швиденько забігаєш до супермаркету і хапаєш те, що вже пробувала і тобі сподобалося. Або якщо вибираєш у барі, то просиш офіціанта порадити що-небудь до твого замовлення. Тож аби тобі більше не доводилося покладатися на удачу і чужу думку, навчися вибирати вино сама.

Дізнайся: Тест: Який ти коктейль?

Прості та складні вина

Ну, назвемо їх так, і далі поясню чому. Вино багатогранне: це цілі суцвіття присмаків і відтінків ароматів, які ти, можливо, навіть не відчуєш, але сомельє їх безпомилково визначить. Ти не сомельє, тому потрібно ж на щось орієнтуватися. Так от якщо на пляшці написаний сорт винограду, з якого зроблено напій, то це просте вино. Якщо на етикетці вказано тільки регіон, звідки вино родом, тоді воно буде складним.

Дивись, напої Старого світу зазвичай складні. Це вино з Італії, Франції, Іспанії та Португалії — країн, які вже дуже давно займаються виноробством. Своєю чергою, Новий світ, а саме, Америка, Нова Зеландія, Австралія, Аргентина та Африка, розпочав виробництво власних вин набагато пізніше і, відповідно, воно буде простішим. Але різниця не тільки в тому, як довго ті чи інші країни цим займаються. У Європі на складність вина також впливають природні чинники: більш прохолодний клімат і родючий ґрунт. У таких умовах напій виходить насиченішим і складнішим. Так ось запам’ятай, що Новий світ — це менш кислі, солодкуваті напої, які простіше зрозуміти на смак, тому можеш сміливо починати з них.

Питання вартості

Вочевидь, будь-яке вино, яке не візьми, не може коштувати надто дешево. А якщо так, то це вже не вино. Але це не означає, що купивши найдорожчу пляшку, воно обов’язково тобі сподобається. Тепер ти вже знаєш про деякі відмінності та можеш приблизно зорієнтуватися, яке з вин тобі ближче. Залишилося вибрати з того, що є у винній карті або на полицях магазину. Як правило, це класичні регіони, наприклад, Іспанія, Італія або Франція, за цілком прийнятними цінами. Ігристі вина, ті ж популярні Кава і Просеко, також будуть чудовим доступним варіантом. Так що в цьому випадку ціна-якість — досить відносний критерій.

Не покладайся на рейтинг

Ти чудово знаєш, що є різні застосунки для сканування пляшечки, які показують користувацький рейтинг напою. Зазвичай рейтинг регіональний і показує досить суб’єктивні оцінки. Читала, що більшість українців віддає перевагу напівсолодким винам, значить, що вони можуть поставити низьку оцінку навіть найпрекраснішому сухому вину. Тому, обираючи, покладайся не на крутий рейтинг, а на власний досвід і вподобання.

Корок vs закрутка

Кумедно чути, коли кажуть, що пляшка вина із закруткою — це фейк. Існує три способи закорковування, за яких використовують класичний, альтернативний або гвинтовий корок. До слова, останній найсучасніший і найзручніший, бо не потрібно возитися зі штопором. Традиційні корки обов’язкові для витриманих вин, щоб вони могли дихати та змінюватися з плином часу. Для вина, готового до вживання, спосіб закорковування не має значення і не впливає на його якість.

Дізнайся: 5 холодних напоїв на основі кави

Рік народження вина

Світло, температура, вібрації під час зберігання обов’язково впливають на стан вина. Тому під час його купівлі завжди звертай увагу на рік урожаю, зазначений на етикетці. Запам’ятай:

  • вибирай молоді білі та рожеві вина — 1-2, максимум, 3 роки від теперішнього часу;
  • червоні вина можеш брати старші — 3-5-річної витримки.

Якщо бачиш, що вино на полиці магазину не відповідає вищесказаному, то краще не купуй його.

Вино та їжа

У мене складні стосунки з їжею загалом, але за келихом вина із задоволенням можу з’їсти трохи сиру або фруктів. Ти ж можеш знайти для себе відповідний напій до будь-якої страви або десерту.

Дивись, я вичитала базове правило — вибирай вино тієї країни, страву якої готуватимеш. Думаю, тут не варто пояснювати, що до лазаньї підійдуть вина італійських регіонів і так далі.

Вважається, що рожеві вина пасують до всього, наприклад, салатів, пасти або суші. Але не до стейка — з м’ясом краще працює червоне.

Білі вина чудово поєднуються з козячим сиром, моцарелою, білим м’ясом і рибою.

Брют ідеально доповнить легкі закуски, морепродукти, ненасичені сири та фрукти.

Ігристі вина складуть гарну компанію десертам і солодким фруктам, таким як ананас або персик.

Дізнайся: 5 страв української кухні: деруни, форшмак, крученики, вареники, лежні

Але я вважаю, що вино смачніше пити не за їжею, а за цікавими розмовами. Тоді спілкування стає більш живим, яскравим і захопленим. Я не натякаю, що для цього обов’язково потрібно пити, ні, але тепер ти сама можеш вибрати пляшечку прекрасного вина і провести приємний вечір з людиною, з якою у вас є мільйони цікавих тем для обговорення.

Більше про смачні напої на EVA Blog:

Останні

Як зробити освіжувач повітря своїми руками: ТОП ідей

Погодься, що приємний аромат у домі — запорука затишку, комфорту та гарного настрою. І попри… Докладніше

Травень 1, 2024

Як вибрати мило і шампунь для новонароджених

Тобі знадобиться зовсім небагато засобів для купання свого малюка, тому не поспішай занадто звільняти місце… Докладніше

Квітень 30, 2024

Не санскрином єдиним: як вибрати крем для обличчя на літо

Літо – це привід прикупити не тільки новий трендовий купальник і класні окуляри, а й… Докладніше

Квітень 29, 2024

Прикореневий об’єм: лайфхаки та хитрощі

Пишні укладки з ефектним прикореневим об'ємом — це тренд, який з нами давно і надовго.… Докладніше

Квітень 29, 2024

Красиві листівки та вітання з Великоднем

Квітень зустрічає нас першим весняним теплом, ласкавим сонечком та світлим, сімейним святом Великодня. ✨Щороку ми… Докладніше

Квітень 29, 2024

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024