Натхнення

7 найкращих мультфільмів Хаяо Міядзакі та Studio Ghibli

Для будь-якого кіномана ім’я Хаяо Міядзакі та Studio Ghibli — це далеко не просто японські мультфільми для дітей. Це автентичні та захопливі історії, не схожі на жодні інші, які переносять глядача в воістину дивовижні світи та змушують переглядати поняття про анімацію як мистецтво.

Час читання: 4 хвилини та печиво з передбаченням 🥠

статья доступна на русском языке

Цього року 82-річний Міядзакі-сан випустив повнометражний фільм «Як поживаєте?» (у деяких адаптаціях можна знайти назву «Хлопчик і чапля»), який, як подейкують, може стати останньою роботою режисера. Але, враховуючи любов метра до свого дітища і його нестримну фантазію та працьовитість, можливо, ми ще неодноразово побачимо його нові шедеври. У всякому разі, в це хочеться вірити.

Цікаво на тему: Добірка цікавих серіалів і фільмів на вечір

Коли запланована прем’єра в Україні поки що не відомо. До слова, жодного промо до мультиплікаційної картини не було — ні трейлерів, ні яскравих афіш. І саме такий хід дозволив привернути уваги до картини значно більше, ніж класичний «агресивний маркетинг». Тож, поки всі чекають на вихід у прокат новинки, пропонуємо пригадати найкращі мультфільми від анімаційної студії Ghibli, що дадуть змогу зануритися у світ фантастичних історій.

Ходячий замок (2004)

Мабуть, одна з найвідоміших робіт студії Ghibli, яка, між іншим, була номінована на «Оскар» у категорії «Найкращий повнометражний анімаційний фільм». За основу було взято однойменну фентезійну книжку британки Діани Вінн Джонс, вперше видану 1986 року.

Тихе і розмірене життя Софі, талановитої юної капелюшниці, змінюється після знайомства з Відьмою Пустки, закляття якої перетворило дівчину на стареньку. Щоб зняти чаклунство, вона вирушає в дорогу, де їй зустрічається в буквальному сенсі ходячий «замок». Його господарем виявляється Хаул, привабливий молодий чарівник з дивацтвами та непростим характером. Софі стає самопроголошеною хатньою робітницею в цьому холостяцькому барлозі, де, крім власника, мешкає його учень Майкл і демон Кальцифер, завдяки якому замок і рушить з місця. Аби зняти чари, цій своєрідній компанії доведеться пройти через чимало авантюр і випробувань, сповнених магією, таємницями, відважністю і, звісно ж, закоханістю.

Вітер міцнішає (2013)

З дитинства Дзіро мріяв бути пілотом, проте короткозорість поставила хрест на його амбіціях. Але це не завадило йому стати талановитим авіаконструктором, чому він і присвятив своє життя. Прагнучи створювати воістину великі літаки, красиві, швидкі та маневрові, Дзіро не брав до уваги той факт, що насувається війна і його інженерні шедеври стануть зброєю в руках людей. На тлі глобальної катастрофи, що наближається, його життя сповнене й особистих переживань, пов’язаних із його нареченою, яка бореться з туберкульозом.

«Вітер міцнішає» — це філософське і драматичне аніме, в якому Міядзакі зміг у притаманному йому стилі висловити свою пристрасть до літаків (хоча саме вона виступає лейтмотивом у багатьох його роботах, «Порко Россо» яскравий тому приклад). До речі, свою легендарну студію режисер назвав на честь Caproni Ca.309 Ghibli — невеликого літака, який випускали в Італії в 1930-х роках.

Спогади про Марні (2014)

Анні 12 років, вона замкнута, ненавидить себе, має слабке здоров’я і знаходить втіху лише в малюванні. Влітку її відправляють у невелике село, чисте морське повітря якого має поправити її самопочуття. Тут вона знайомиться із загадковою білявою Марні, що живе в розкішному особняку на березі. Вона є повною протилежністю Анни — смілива, весела та трохи розпещена, з нею завжди легко та цікаво. Їхня дружба оповита таємницями та секретами, і коли вони розкриються, Анна дізнається, що їхня зустріч була не випадковою.

Цікаво на тему: 7 цікавих фільмів, заснованих на реальних подіях

«Спогади про Марні» — це тепла, драматична, цікава і навіть у якомусь сенсі містична історія, кінцівку якої не так легко передбачити. Знята вона за мотивами роману британської письменниці Джоан Робінсон 1967 року, а режисером став Хіромаса Енебаясі. Він, до речі, працював над багатьма іншими мультфільмами студії Ghibli, до того ж не тільки як аніматор. Першою режисерською роботою Хіромаси стала «Аріетті з країни ліліпутів», сценарій для якої написав Міядзакі на основі роману Мері Нортон.

Принцеса Мононоке (1997)

Яка ж добірка найкращих фільмів студії Ghibli обходиться без цієї алегоричної саги, де природа і людина стикаються в боротьбі за виживання? Ця тема, до речі, також є однією з ключових у творчості Міядзакі — їй присвячено чимало його робіт, включно з його режисерським дебютом «Навсікая з Долини Вітрів». Але, крім цього, «Принцеса Мононоке» пронизана ідеями синтоїзму і давньояпонського анімізму, в яких заведено вважати, що будь-яка тварина, рослина або навіть явище має свою душу.

Асітака, молодий принц невеликого поселення, виявляється втягнутим у конфлікт між богами лісу і жадібними людьми, які прагнуть розорити природні багатства. Бувши пораненим у бою з демонічним вепрем і отримавши важку магічну рану, він вирушає в дорогу на захід, де зустрічає Сан — дівчину, яка виросла серед вовків і віддану захисту лісу. Сан і Асітака об’єднують зусилля, щоб запобігти катастрофі в битві між природою і цивілізацією. Цей мультфільм захоплює не лише візуально, а й емоційно, змушуючи глядача замислитися над своїм впливом на навколишній світ.

Мої сусіди Ямада (1999)

Перейдемо від драматичних історій до комедійних. «Мої сусіди Ямада» стали не зовсім типовим для Studio Ghibli анімаційним фільмом. По-перше, він став першою роботою студії, яка повністю була створена за допомогою комп’ютера. Режисерові Ісао Такахаті було важливо домогтися ефекту акварельного малювання, тому довелося відходити від звичних способів створення кадрів. А, по-друге, в ньому немає ні магії, ні загадкових істот, ні трагічних поворотів, що властиво для практично всіх аніме під брендом «Гіблі».

По суті, перед нами постають веселі побутові замальовки про членів сім’ї Ямада, в якій є тато, мама, старший син-підліток, молодша донька та їхня бабуся. Картина складається з непов’язаних між собою невеличких історій, і, хоч події розгортаються в Японії, в них себе можуть впізнати глядачі з будь-якого куточка планети. До речі, прізвище «Ямада» було взято неспроста — це одне з найпопулярніших прізвищ у Японії. Так, в Україні цей мультфільм міг би називатися «Мої сусіди Коваленки», наприклад 😆. Ситуації, в які потрапляють герої, мабуть, знайомі всім, і просто не можуть не викликати посмішку на обличчі. Це чудовий варіант для перегляду всією сім’єю або коли хочеться просто чогось легкого, для підняття настрою після важкого дня.

Зі схилів Кокуріко (2011)

Події анімаційної стрічки розгортаються в портовому місті Йокогама 1963 року. Умі — школярка, батько якої загинув під час корейської війни, коли вона була ще зовсім крихіткою. На згадку про нього вона щоранку підіймає сигнальні прапорці для кораблів із побажанням щасливого плавання. Крім цього, поки мати Умі у від’їзді, на ній лежать побутові клопоти, з якими вона майстерно впорається, не забуваючи гарно навчатися і вести активне шкільне життя. Саме завдяки останньому вона разом з іншими учнями змогла відстояти від знесення стару будівлю, в якій розташовані шкільні гуртки, зустріти нових друзів і перше кохання.

Цікаво на тему: 8 цікавих фільмів про геніальних жінок

В основі цієї милої шкільної історії лежить однойменна манга, що вийшла в 1980-му. Зняв її Горо Міядзакі — син засновника Studio Ghibli. Попри провал у критиків його першої роботи («Оповіді Земномор’я», що вийшла 2006 року), «Зі схилів Кокуріко» була зустрінута з великим теплом. Хоч багато хто і вважає, що Міядзакі-синові все ще не вистачає глибини та розмаху, в цій картині не можна не помітити схожість з іншими повнометражними аніме Studio Ghibli. І її безперечно варто подивитися.

Віднесені привидами (2001)

І наостанок — найцікавіше і, мабуть, найкраще, що зняв за свою кар’єру Хаяо Міядзакі. Це підтверджено як найвищими оцінками критиків найрейтинговіших видань, так і довгоочікуваною статуеткою «Оскара». Ресурс IMDb назвав «Віднесені привидами» (в оригіналі — «Сен і викрадена камі Тіхіро») мультфільмом №1 усіх часів! І з цим важко не погодитися.

Історія розповідає про Тіхіро, яка разом із батьками, заблукавши дорогою до своєї нової домівки, потрапляють у дивне місце — таке собі спа для духів і божеств, населене химерними створіннями. Мама і тато містичним чином перетворюються на свиней, а значить дівчинці потрібно шукати спосіб врятувати їх і повернутися у свій світ. У цьому їй допомагає Хаку — учень головної чарівниці Юбаби, якій належать купальні. Щирість і старанність Тіхіро дає їй змогу завести хороших друзів, без підтримки яких вона могла б не впоратися.

Автентична атмосфера, увага до деталей, характерні персонажі та прекрасно продуманий чарівний світ — це лише мала дещиця того, чим приваблює до себе «Віднесені привидами». Якщо ти ще не дивилася цей шедевр анімації, рекомендуємо терміново це виправити. Він просто не зможе залишити тебе байдужою.

Наша добірка стане чудовим гідом для тих, хто збирається познайомитися з творчістю Хаяо Міядзакі та його легендарної анімаційної студії. Тут є над чим посміятися, посумувати або поморочити голову, а також зануритися у фантастичні всесвіти, де є чари, духи та таємничі створіння. Багато фільмів тобі захочеться переглядати неодноразово! А якщо ти давня прихильниця світу японської анімації, пиши в коментарях, які картини у тебе в списку must see.

Читайте також:

Джерело всіх зображень: imdb.com

Останні

12 вправ для красивої постави

Ти можеш багато часу проводити у тренажерному залі, займатись вдома з фітнес-резинкою або гімнастичним м’ячем,… Докладніше

Травень 9, 2024

Психосоматика: як стрес призводить до хвороб

Чимало людей відносять психосоматику щонайменше до чогось нематеріального, а щонайбільше – до неіснуючого явища. Однак… Докладніше

Травень 8, 2024

13 смачних заправок для салатів

Салатні заправки — це простий спосіб додати різноманіття своєму щоденному меню, особливо в літній період,… Докладніше

Травень 8, 2024

Як вибрати ідеальну каструлю

Ну, ось що можна розповісти про вибір каструль? Об'єм, форма, гарні візерунки на стінках посуду...… Докладніше

Травень 7, 2024

Трендові прикраси для модного літнього образу 2024

Двічі на рік на показах Fashion Week імениті бренди задають настрій майбутньому модному сезону. Потім… Докладніше

Травень 7, 2024

З Днем матері 2024: красиві вітальні листівки

Наші матусі — найважливіші люди у нашому житті. Ми безумовно любимо їх за ту увагу,… Докладніше

Травень 7, 2024