Час для себе: профілактика емоційного вигоряння

Інколи список справ і завдань починаєнагадувати зачароване чудовисько з трьома головами: одну рубаєш — виростають ще кілька. І здається: ось свята пройдуть, навантаження спаде, ось тоді відпочину, ось тоді стане легше. Може, навіть зарядку почну робити вранці, і дістану ту анти-стрес розмальовку, куплену ще рік тому, і десь збережене посилання на марафон по правильному харчуванню…

Так, ми багато разів читали ідеї про те, як впоратися з втомою і вигоранням. Потрібно практикувати подяку і усвідомленість, розслаблятися у ванній, займатися медитацією і спортом, правильно харчуватися і приймати себе. Хтось навіть купив блендер для овочевих смузі, бомбочки для ванни, гантелі або сертифікат на заняття з арт-терапії. Напевно ви пробували щось з цього списку, і якийсь час це допомагало. Але потім захворіла дитина, у чоловіка виникли складнощі на роботі, у вас — новий робочий проект, і турботу про себе знову довелося відкласти.

 

Складність не в тому, що ми не намагаємося. Навпаки, я бачу, як жінки вибиваються з сил в цій гонці, прагнучи відповідати всім вимогам, які на них валяться. Оплачують участь в марафонах, скачують програми з медитацією, хапаються за блендер для смузі, килимки для йоги, бомбочки для ванн, книжки по тайм-менеджменту. Адже ми добре засвоїли, що кисневу маску важливо надіти спочатку на себе, а вже потім подбати про інших. Але тут знову — складнощі у дітей в школі, десяток доручень на роботі, і чоловік з офісу повертається такий втомлений… Як тут сказати: «Побудь, будь ласка, з дітьми, а я — в кіно»?

 

В книзі «Down Girl: The Logic of Misogyny» соціальна система складається з двох груп — з «Донорів» і «Індивідуумів». Передбачається, що перші будуть добровільно і з радістю віддавати останнім турботу, увагу, час і своє тіло. Моральне зобов’язання індивідуумів — бути і висловлювати своє людське начало, донори ж віддають своє людське, творче начало їм. Є у Донорів і інші завдання: добре виглядати, бути спокійними, уважними, щедрими і задоволеними. Виходить, що виглядати недоглянутою, сумувати, дратуватися, задовольняти свої власні потреби і шукати змін їм заборонено. Своїх потреб у Донорів бути не повинно. Вгадайте, до якої групи належать жінки?..

 

Моя перша думка після прочитання цих рядків: добре, що в реальному житті всі ці процеси є тоншими, глибшими і складнішими. Але після відчуття полегшення приходить інша думка: «Але ж є жінки, які живуть з синдромом донора. Більш того, колись і я була такою». Масла у вогонь підливають вчення про «чоловічу» і «жіночу» енергію, марафони та тренінги «ведичної жіночності». Вони зводять все до того, що справжнє призначення жінки — піклуватися про сім’ю, «надихати» чоловіка, а якщо щось і робити в світі, то тільки не на шкоду головному заняттю. Не на шкоду Донорства.

 

Наша психіка і тіло завжди прагнуть до самозбереження. Тому кожна жінка в глибині душі відчуває, що синдром донора руйнує її. На жаль, спроби виконати весь список справ і обов’язків, встигати більше, виглядати краще, зловити баланс «робота – сім’я» часто призводять нас не до точки «все, втомилася, мені потрібен відпочинок», а до внутрішнього конфлікту. Коли ви біжите за новим блендером, реєструєтеся на черговий марафон усвідомленості або навіть просто хочете піти повечеряти з подругою, синдром донора включає сирену: «Егоїстка!». Будь-які спроби самодопомоги і турботи про себе виходять боком у вигляді осуду оточуючих і, що ще гірше, самоосуду.

А тепер приготуйтеся до банальності. Готові? Супер.

 

Найважливіша людина у вашому житті — це ви самі. Тому турбота про себе, можливість розвантажити себе, зайнятися улюбленими справами або просто полежати на дивані в тиші дуже важливі. Якщо ви складаєте список планів на майбутній рік, запишіть, будь ласка, пунктом номер один «час для себе». І навіть якщо всі інші цілі з різних причин не вдасться втілити в життя, я вас дуже прошу — зумійте хоча б цю.

З любові до себе.

З любові до інших.

Коли ви наповнені самі, вам є, що віддавати світу і оточенню. Бережіть себе.

 

Цю статтю добре доповнюють:

  1. Побачення з собою: як давно ви насолоджувалися часом насамоті?
  2. Магічний ранок: як знайти у добі ще одну годину

 

Останні

Психосоматика: як стрес призводить до хвороб

Чимало людей відносять психосоматику щонайменше до чогось нематеріального, а щонайбільше – до неіснуючого явища. Однак… Докладніше

Травень 8, 2024

13 смачних заправок для салатів

Салатні заправки — це простий спосіб додати різноманіття своєму щоденному меню, особливо в літній період,… Докладніше

Травень 8, 2024

Як вибрати ідеальну каструлю

Ну, ось що можна розповісти про вибір каструль? Об'єм, форма, гарні візерунки на стінках посуду...… Докладніше

Травень 7, 2024

Трендові прикраси для модного літнього образу 2024

Двічі на рік на показах Fashion Week імениті бренди задають настрій майбутньому модному сезону. Потім… Докладніше

Травень 7, 2024

З Днем матері 2024: красиві вітальні листівки

Наші матусі — найважливіші люди у нашому житті. Ми безумовно любимо їх за ту увагу,… Докладніше

Травень 7, 2024

Які круті перекладні тату зараз у тренді?

Перекладні тату належать до тих видів прикрас, які мають багато варіантів: від мінімалістичних маленьких до… Докладніше

Травень 6, 2024