Натхнення

Час містичних історій: 8 українських книг на Гелловін

З підліткового віку свято Гелловіну причаровувало мене своєю похмуро-романтичною атмосферою. Пам’ятаю, як напередодні Вечора усіх святих по телевізору завжди показували бертонівський «Бітлджюс», який я ніколи не пропускала, а після перегляду зачинялася у своїй кімнаті, щоб почитати таємничі розповіді Едгара Аллана По, Вашингтона Ірвінга та Стівена Кінга. Зациклена на зарубіжній містичній класиці та сучасних жахастиках, я навіть не здогадувалась, наскільки українська міфологія багата на власні загадкові історії. Мавки, водяники, вовкулаки, Лихо, Магура, Чугайстер, Вій та інші потойбічні істоти – всі вони є персонажами українських легенд, що займають почесне місце серед класики світових жахів. Тому зараз пропоную разом зі мною та видавництвом бестселерів Vivat (vivat.com.ua, @vivat_book) поринути у містичні та фентезійні світи, створені талановитими українськими письменниками, і влаштувати собі Гелловін по-українськи.

🎃«Лазарус», Світлана Тараторіна

Події захоплюючого роману «Лазарус» перенесуть тебе в альтернативний Київ 1913 року, де людство та нечисть співіснують між собою, балансуючи на межі хиткого миру. В епіцентрі того, що відбувається, мимоволі опиняється блискучий слідчий Олександр Тюрин, який має розплутати клубок загадкових злочинів та політичних інтриг. Дуже рекомендую цей роман шанувальникам історій Агати Крісті та читачам, що бажають розширити знання з української демонології.

Цікаво на тему: 10 найкращих книжок для осіннього настрою

🧙‍♀️«Конотопська відьма», Григорій Квітка-Основʼяненко

Якщо не читала цю книгу за шкільною програмою, тоді час це виправити, адже у видавництві Vivat є серія Класика, до якої увійшла «Конотопська відьма» – один з найвідоміших містично-сатиричних творів в українській літературі. Тут тобі нещасливе кохання, полювання на відьом та помста за допомогою чаклунства, щедро здобрені гострим гумором та автентичними висловлюваннями українською часів молодецького козацтва.

🕸️«Мотанка» (збірка)

У книзі «Мотанка» зібрані фантастичні оповідання сучасних українських письменниць, які у такий незвичайний спосіб передають досвід проживання війни від минулого до сьогодення. Дванадцять історій у жанрах фентезі, стимпанку, магічного реалізму розкажуть про незламних жінок, готових оберігати та захищати свій світ у будь-який спосіб. Це дуже сильна та злободенна проза, обов’язкова для прочитання кожній, хто зараз переживає ці страшні роки.

🔮«Мандрівний цирк сріблястої пані», Наталія Довгопол

Історичний фентезійний роман «Мандрівний цирк сріблястої пані» відкриє перед тобою великий світ українських міфів. В ньому ти зустрінешся з русалками, перевертнями, домовиками та безліччю фантастичних створінь, що мешкають у чарівному цирку фрау Ґріте. Відправляйся у захопливу та небезпечну мандрівку українськими містами початку XX століття, в яких ти точно впізнаєш Львів, Одесу та інші знайомі тобі місця. Це яскраве пригодницьке фентезі якнайкраще підійде для твоїх гелловінських читань!

Цікаво на тему: 7 найкращих серій книг у жанрі фентезі

👻«Завірюха», Анастасія Нікуліна

Я вже трішки розповідала про цю книгу у своїй минулій книжковій добірці, але вона добре лягає в нашу сьогоднішню тематику, тому я вирішила ще раз про неї згадати. «Завірюха» – це романтична та епічна історія про кохання та боротьбу світла і темряви, що грає всіма барвами могутньої української міфології. Дуже цікавий твір (прочитала за два вечори!), який сподобався мені більше за сучасні зарубіжні бестселери в цьому жанрі, тому не пропусти!

🌕«Керамічні серця», Наталія Матолінець

Наступник могутніх чаклунів та проста дівчина – чи можуть вони бути разом? Які заборони та родинні традиції доведеться зруйнувати закоханим, аби довести, що любов не має кордонів та обмежень? «Керамічні серця» – це яскравий роман про заборонене кохання у жанрі підліткового фентезі, який підкорить тебе щирими та сильними почуттями між головними героями, готовими до останнього битися за власне щастя.

Цікаво на тему: Як прикрасити будинок на Хелловін: ідеї прикрас та декору

💀«Зірки й кістки», Ірина Грабовська

«Зірки й кістки» є першою частиною вражаючої фентезійної трилогії, що поєднала в собі магію, містику та історію кохання на фоні масштабного протистояння двох великих середньовічних держав. У книзі багато незабутніх персонажів, динамічних сцен, а продуманому та майстерно прописаному світу позаздрить навіть Лі Бардуго! Ти не зможеш відірватись від читання до останньої сторінки, і добре, що продовження також знайдеться на полицях видавництва Vivat. 💚

🦇«Змієві вали. Антологія української фантастики ХІХ-XXI століть»

«Змієві вали» є захопливою подорожжю у фентезійні та науково-фантастичні світи від справжніх зірок української літератури від початку XIX століття і до сучасності. Антологія включає різні історії, сповнені народною творчістю, міфами, жахами та технологіями, завдяки яким ти дізнаєшся, як наша культурна та історична спадщина вплинула на розвиток science fiction в Україні.

Цікаво на тему: 12 гідних науково-фантастичних фільмів і серіалів

Отже, наближається містична та чудесна ніч, коли прокидається всяка потойбічна сила… Тому запасайся чаєм із солодощами, захопливими книжками та приготуйся до дрібних капостей та веселих пустощів! З Гелловіном тебе! 🎃

Підготуйся до Гелловіну з EVA Blog:

Переглянути коментарі

  • На жаль, поки читала лише «Конотопську відьму» Григорія Квітки-Основʼяненка, але сподіваюсь на нові відкриття за допомогою Видавництва "Віват")

  • Книги Тесс Герітсон в саме серденько, жанр жахи-детективи, серія про Ріццолі та Айлес, завжди тримає в тонусі👻 На черзі Сад кісток, не менш цікава та моторошна в своєму роді

    • Обожнюю книги Стівена Кінга. Особливо Воно. Моторошно але дуже захоплює🥰

  • Вітаю!
    Дуже подобається «Конотопська відьма», бо кожного разу бачу в книзі щось нове, у фільмі щось дивовижне, а у виставі щось заворожуюче.
    Також подобається «Гаррі Потер». Дивовижний сюжет, який «приковує» погляд до кожного рядочка дітей та дорослих.

  • Літературою цього жанру не сильно захоплююсь, але прочитала б «Завірюха», зважаючи на відгуки про книгу

  • Дуже люблю “Воно” Кінга 😈 це щось таке дивне, загадкове, можна домислити щось про того клоуна…)))

  • Я взагалі не читаю хорори, але обожнюю фентезі!!
    Найулюбленіше - "У світлі світляків"🩰

  • Особисто мені сподобалась містична книжка «Будинок на вулиці Тредд» Карен Вайт.

    Я не пам'ятаю, коли останній раз мені було так легко і захопливо читати книжку. Вона неймовірно проста і водночас дуже цікава.

    Взагалі мені дуже подобається тема старовинних будинків, привидів, таємниць минулого і таке інше. Мабуть, саме через такий сюжет книжка попала в серденько.

    Головна героїня іноді викликала питання, але ж ніхто не ідеальний. У цьому і є її шарм. Мені в цілому і персонажі сподобалися, і опис приміщень, місцевості тощо. Сподобалась і "детективна" лінія.

  • Моя улюблена книга в жанрі жахів — це "Кладовище домашніх тварин" Стівена Кінга. Цей роман вражає своїм похмурим поглядом на теми втрати, скорботи та тихих жахів, що підстерігають у повсякденності. Це не просто класичний горор, а історія про моральні вибори та ціну, яку готові заплатити люди за примарну надію повернути втрачене.

    • Дуже люблю "Воно" Кінга 😈 це щось таке дивне, загадкове, можна домислити щось про того клоуна...)))

  • Мені в свій час сподобалася книга Вікторії Гранецької Reality Show/Magic Show
    Вона нещвична та неординарна.. І коли читаєш оповідання то і подумати не можеш який "сюрприз" чекає попереду, оповідання від якого мурахи по шкірі.. бррр..

  • Конотопська відьма - можна перечитувати декілька раз і буде цікаво)

  • Напевно Кінг "воно", Едгар По з його нестандартними творами

  • Не часто читаю саме горор. Але знайомилась з творчістю Макса Кідрука з книги «Не озирайся і мовчи» і тут є все - містика, жахи. Неймовірна книга й взагалі неочікуваний фінал. Всім раджу!

  • Твори Говарда Лавкрафта дійсно моторошні і тримають в напрузі)

  • Обожнюю такі страшні книги, а особливо люблю Стівена Кінга, серед його творів улюблена - «Керрі»

  • Воно було для мене моторошним,правда його не дочитала,є щось про ліс,теж заставляє задуматись над важливим, містика в По,в нього незвичний формат для містики,гаріїтсен можливо не з тієї опери але воно по своєму страшне

  • «Завірюха» Анастасії Нікуліної. Дуже цікава книга, захоплює з перших сторінок🧡

  • Це просто чудові книги,головне що наших сучасних українських письменників. Пишаюся ними і дуже цікаво прочитати.

  • Мала честь прочитати «Конотопська відьма». Це найбільша українська повість Квітки, де дійсність зображується в сатиричному плані. Автор переплітає реальні факти і події з фантастичними, казковими, широко використовує перекази, анекдоти, легенд. Можливо не всим зайде, але треба з ним ознайомитись.

  • Зараз читаю "Лазаруса". Книга дуже зачарувала. Це вже третя прочитана мною книга, у яку вплетена українська міфологія, і з кожною такою книгою українська міфологія захоплює мене все більше.

  • Стівен Кінг - Воно або Кладовище домашніх тварин
    Фентезі про вампірів

  • Періодично читаю книги про духів Дари Корній. Подобаються ілюстрації, гарне видання. Деякі томи брала у бібліотеці:)

  • Мені запамʼяталась книга Воно, на той момент як її читала вона була містична, жахлива та моторошна. Також підняли важливу тему повʼязану з дітьми.

  • Цікава стаття, люблю книжки в такому жанрі, найулюбленіша напевно - Воно Стівена Кінга

  • Мені дуже сподобався у свій час "Кобзар 2000" Братів Капранових. Обидві частини. Збірник вразив цікавими історіями, які були основані на українській міфології. Сюжети деяких оповідань добряче лоскочуть нерви. Але найбільше мені сподобалося те, що оповідання мають такі ж назви, як і твори із Шевченкового "Кобзаря"

  • З жанром горор не знайома, але полюбляю детективи, які також мають напруженість в сюжеті♥️

  • Мала ногаду прочитати збірку "Мотанка",тепер улюблена книга!!
    Рекомендую, історії цікаві, найбільше подобається вайб від них.

  • Цікаво було дізнатись нові для себе книжки ) мов фаворити то Дракула Брема Стокера за гарну містичну атмосферу та різні твори Стівена Кінга , з улюблених «Воно», «Сяйво», «Лангольєри» - цв твори досить емоційно написані, то ж додають такий собі дарк вайб при читанні)

    • Конотопська відьма - сподобалося, як описують відьму, її жилище, характерну символіку (наприклад, злий кіт) і, взагалі, було цікаво спостерігати за її витівками.

  • Конотопська відьма. Подобається дуже українська література, а тут ще й містика

  • Н. Матолінець "Керамічні серця"
    Обожнюю містичні історії з романтичною ноткою та love story ❤

  • Дякую за чудову статтю.
    Дуже люблю книги Стівена Кінга, він, безперечно, король жахів. Найулюбленіший твір - це "Сяйво": динамічно, моторошно, дійсно страшно, але неможливо відірватися від книги.

  • Ніколи не читала такий жанр, ну крім "Конотопської відьми". Але зараз стало цікаво, дякую за добірку! Починаю🤗

Останні

Подарунки на Гелловін: розіграш книг Vivat та косметики Mermade

Привіт, подружко! Давно на EVA Blog не було розіграшів, чи не так? 😉 Тому ми… Докладніше

Жовтень 25, 2024

Як прикрасити будинок на Хелловін: ідеї прикрас та декору

Геловін — страшне і водночас веселе свято, коли можна затіяти вечірку із друзями або подивитися… Докладніше

Жовтень 25, 2024

Макіяж із турботою: ТОП-10 відтінків бальзамів для губ

У холодну пору року, коли наша шкіра проходить випробування вітром, зниженою температурою та її перепадами,… Докладніше

Жовтень 25, 2024

Догляд за чутливою шкірою в холодну пору року

З першими морозами шкірний покрив, особливо чутливий, стикається зі справжніми випробуваннями. Ось ти виходиш на… Докладніше

Жовтень 24, 2024

Саліцилова кислота: попрощайся з проблемами шкіри

 Кислоти – компоненти, які активно застосовуються для створення професійних косметологічних засобів. Але чи тільки в… Докладніше

Жовтень 24, 2024

Календар вагітності: 4 тиждень

На першому та другому тижні твій організм активно готувався до можливого запліднення. На третьому тижні… Докладніше

Жовтень 23, 2024