Категорії: ДітиМатеринство

Чекліст перед школою: що купити та як підготуватися

Батькам так само нелегко підготуватися до нового навчального року, як і їхнім дітям. Бо зібрати дитину в школу, особливо першокласника, — завдання яке коштує не лише грошей, а й нервів. Тому пропонуємо чекліст, що допоможе не пропустити нічого важливого і дозволить провести свято першого дзвоника зі спокійною душею. Дещо корисне в ньому знайдуть і батьки старшокласників.

Що купити до школи

На зборах для батьків майбутніх першачків зазвичай озвучують перелік потрібного канцелярського приладдя, зошитів, посібників тощо. Купувати їх варто заздалегідь, ще до ажіотажу й черг. До того ж поступові покупки не так вдарять по кишені.

Також треба придбати:

  • шкільну форму й взуття (або повсякденний одяг, якщо форма не передбачена статутом школи). Бажано мати 2 літні та 2 зимові комплекти, зручне взуття на щодень, якщо потрібно — змінну пару;
  • спортивний одяг і кросівки чи кеди;
  • портфель, пенал, рюкзак для змінного одягу.

Зараз навчальний процес у перших класах не передбачає виставлення оцінок, виконання домашніх завдань, тому щоденник не знадобиться. Але він буде потрібен у 2-му класі, як і робочі зошити, а потім вже атласи, контурні карти тощо. Радимо брати їх за порадою вчителя, щоб усі діти працювали за однаковими посібниками.

Увага! Якщо школяр навчається в другу зміну, обов’язково купіть наліпки на одяг, які світяться у темряві. Вони відбивають світло, і в сутінках дитина буде помітна на дорозі. Ця річ мастхев для дітей будь-якого віку.

З 4-5 класу більшу частину дня школярі проводять на уроках, тому в пригоді стане невеликий ланч-бокс і (або) термос. Крім основного обіду, дитина матиме ще й перекус або зможе випити теплого чаю на перерві.

Якщо дозволяють принципи виховання та фінанси, можна купити дитині недорогий телефон або розумний годинник, щоб завжди бути на звʼязку. Поясніть, що користуватися гаджетом слід лише в разі крайньої потреби.

Корисні поради батькам

Наступні ідеї допоможуть розв’язати певну проблему або заощадити трохи грошей.

Порада №1

Не забувайте відвідувати батьківські збори й спілкуватися з класним керівником. Якщо не можете прийти самі, то відрядіть чоловіка, бабусю, дідуся, тітку — зараз у багатьох школах дозволяють приходити на такі заходи будь-кому з родичів.

Спілкуйтеся з іншими батьками в класі — разом ви зможете покращити навчальні умови для дітей, організувати цікаву поїздку або дозвілля. Для легкої комунікації створіть батьківський чат в месенджері чи групу в соцмережах.

Порада №2

Відправляючи дитину в перший клас, батьки стикаються з серйозною проблемою — як малюк сам доїде у громадському транспорті, хто догляне за ним, коли він повернеться зі школи? Якщо це актуально для вас, дізнайтеся в класного керівника про роботу групи продовженого дня.

Навіть коли такої групи немає, її можуть створити на вимогу. Звісно, це не безкоштовна послуга, зате першокласник буде доглянутий, поки його не заберуть батьки.

Порада №3

Щороку дитина перед школою має проходити медичний огляд. Першокласники надають довідку форми 086 — це комплексні аналізи, які визначають загальний стан здоровʼя. І 063 — календар щеплень. Крім цього, перед навчанням школярі проходять медогляд за місцем проживання, у них перевіряють зір, слух, поставу. Не відкладайте цю справу на останні перед 1 вересня дні, бо ризикуєте стояти в чергах.

Порада №4

Не поспішайте купувати підручники, яких не вистачає в бібліотеці. Спочатку запитайте про них у попередників — вони з радістю продадуть їх за меншу ціну. Так само можна придбати атласи, довідники, навіть канцелярію. Ви також не викидайте посібники чи корисні книжки, за якими навчалася ваша дитина, — потім теж продасте з вигодою або подаруєте бібліотеці.

Підготовка школярів: психологічні та побутові аспекти

Як не дивно, майбутні першокласники радіють, що нарешті йдуть до школи, але часто радість зникає першого ж навчального дня. Тому батьки вимушені вмовляти дитину йти на навчання, переживати істерики або незадоволення. Щоб зменшити стрес від зміни обстановки:

  1. Готуйте дитину заздалегідь. Сходіть із нею до школи, покажіть, що там навчаться багато дітей. Якщо є можливість, познайомте з класним керівником, майбутніми однокласниками. Школяреві буде легше адаптуватися до нових обставин, якщо він прийде в знайомий колектив.
  2. Вибудуйте режим дня. Перед школою привчіть дитину прокидатися раніше, снідати та обідати в один і той самий час.
  3. Розповідайте про правила поведінки в школі: значення дзвоника, який сигналізує початок чи кінець уроку/перерви, повагу до педагогів, тишу в класі. Підкажіть майбутньому школярику, що він завжди може звернутися до вчителя, якщо має проблему або потребує поради.
  4. Навчіть дитину базових навичок самообслуговування: збирати портфель, одягатися чи переодягатися, робити просту зачіску, після їди відносити тарілку до мийки тощо. Щоб полегшити життя школяру, не купуйте занадто тісну форму з безліччю застібок або ту, яка застібається на спині. Вона має бути простою й зручною.

Завжди підтримуйте малюка, розпитуйте про те, як пройшов день. Якщо школярик не встигає з навчанням, займайтеся з ним удома. Дізнавайтеся у вчителя про справи вашого першокласника, не нехтуйте порадами.

Те, як ставитиметься дитина до школи, залежить від її характеру, особистого досвіду. Одним швидко набридає дисципліна, інші чудово адаптуються й з радістю відвідують уроки. Тож до кожного школяра доведеться знаходити індивідуальний підхід. В будь-якому разі школа — це не страшно як для дітей, так і для батьків.

Останні

Як вибрати дитячий одяг для дому та сну

Купівля першого одягу для новонародженого практично завжди супроводжується думкою "Треба купити все, що тільки можна,… Докладніше

Травень 20, 2024

13 ефективних засобів для догляду за шкірою навколо очей

Позбавлена підшкірної жирової клітковини, шкіра навколо очей є найтоншою та найвразливішою. Вона перша реагує набряками… Докладніше

Травень 20, 2024

Як книги допомагають у лікуванні психічних розладів

У тому, що книжки мають потужний терапевтичний ефект, я переконалась на власному досвіді. В умовах… Докладніше

Травень 17, 2024

Фіксатори макіяжу: навіщо потрібні, якими бувають і добірка найкращих

Спреї для фіксації макіяжу, мабуть, одні з найбільш недооцінених beauty-продуктів. Утім, вони активно використовуються професійними… Докладніше

Травень 17, 2024

Красиві листівки та вітання до Дня подруг

Жіноча дружба — це найдивовижніша річ у світі. Вона пробуджує у нас найкращі почуття: довіру,… Докладніше

Травень 17, 2024

Як відповідати на недоречні запитання, щоб їх більше не задавали

Людська цікавість — досить підступна штука. Часом вона підштовхує ставити запитання, які є недоречними, незручними… Докладніше

Травень 16, 2024