Натхнення

Чому вінілові платівки знову в моді

Музичним світом, у якому ми обертаємося, правлять стримінгові сервіси. Оформляєш підписку на Spotify, Apple Music, Deezer або YouTube Music і слухаєш улюблених виконавців скільки влізе. Це зручно, швидко і доступно, але без душі. Зовсім інший експірієнс – мати вдома вініловий програвач і колекцію обраних платівок. Сам процес прослуховування музики на фізичних носіях особливий, інтимний і надихаючий. У звучанні вінілу є теплота і глибина, які не можуть відтворити цифрові записи. На мій погляд, платівки ніколи не виходили з моди – вони завжди залишаються поза часом.

Ось кілька причин, чому я вважаю, що вініл – це круто.

Якісний і ламповий звук

Я не кажу про те, що у вінілу якісніше звучання, ніж у цифрової музики, ні. Музичні сервіси використовують аудіоформати FLAC, Lossless для топового звуку, особливо це відчутно, якщо слухати треки через хорошу аудіосистему або навушники. Фішка платівок у тому, що вони зберігають оригінальні записи без стиснення і відчуваються глибоко, автентично і дуже лампово: ти чуєш оксамитові відтінки басів, чіткі високі ноти – палітра звучання широка і багата.

Довговічність вінілу

У моїй колекції є оригінальний альбом The Velvet Underground & Nico 1967 року в ідеальному стані – абсолютно нова платівка. Про що це говорить? За належного догляду і правильного зберігання вініл не має терміну придатності. Навіть через роки він не втрачає ні якість звуку, ні зовнішній вигляд.

Пройди тест: Яка ти сучасна українська пісня?

Підтримка улюблених музикантів

Купуючи платівки, ти показуєш, що цінуєш працю своїх улюблених виконавців і готова за неї платити. Такий правильний і чесний підхід мотивує їх не зупинятися і продовжувати радувати тебе своєю творчістю.

Естетика колекціонування

Збирати платівки – це стильно, цікаво, з домашньою колекцією вінілу простий любитель музики стає практично аудіофілом. Крім того, є в цьому щось ритуальне, заспокійливе: тримати платівку в руках, насолоджуватися красою обкладинки, обережно діставати вініл з конверта і дбайливо запускати його на програвачі. Взагалі колекціонуванням музики займаються захоплені люди, звідси логічно випливає наступний пункт.

Спосіб самовираження

Якщо чесно, то в епоху доступної цифрової музики хочеться в очах інших виглядати інтелектуалом з особливим захопленням. Нехай якоюсь мірою це хизування, але з часом воно перетворюється на стиль життя, який дійсно багато говорить про твій внутрішній світ.

Вплив кіно

Часто в незалежному кіно можна побачити як герої вибирають, колекціонують або слухають платівки. І думаєш: як же це круто, я теж так хочу. Так, надивившись якогось High Fidelity, вже біжиш купувати програвач і свій перший вініл. Я вважаю, що знайти нове хобі в такий спосіб – це прекрасно.

Любов до музики

Мабуть, це головна причина, через яку платівки ніколи не вийдуть з моди. Любов до музики – це вищий дар, у якому можна знайти своє персональне щастя, розраду, натхнення, розуміння та укриття від цього жорстокого світу. Тримаючи платівку в руках, розумієш, що попри її простоту, вона відкриває шлях до всіх тих прекрасних речей, які ти цінуєш у житті та які роблять тебе тобою.

Читай також:

Переглянути коментарі

  • Вау! В мого батька теж було дуже багато платівок, він дуже полюбляв слухати саме них через свій старенький програвач. Завжди казав "Послухай, який це кайф".
    Трішки повернули мене в дитинство та у спогади.

Останні

Що таке проєкція у психології

Бувало відчуття, що весь світ змовився проти тебе? Подруга раптово стала забагато критикувати, шеф чіпляється… Докладніше

Вересень 19, 2024

10 сухих шампунів, які реально працюють

У тебе теж бувають дні, коли волосся має не найкращий вигляд, а часу на повноцінне… Докладніше

Вересень 19, 2024

Що рекомендують почитати автори EVA Blog

Час від часу всі ми шукаємо, щоб такого почитати. Але що обрати серед безлічі жанрів?… Докладніше

Вересень 18, 2024

Багатошаровість: як правильно зібрати образ та не виглядати капустою

Багатошаровість часто фігурує в добірках ідей для стильних образів. Вона є класним інструментом корекції силуету… Докладніше

Вересень 18, 2024

Як зробити шкіру сяйливою: топ порад і засобів для догляду

Гарна і сяйлива шкіра – це мрія кожної дівчини. Багато хто думає, що домогтися ідеального… Докладніше

Вересень 17, 2024

Гід по каві: що ми п’ємо в кав’ярнях

Привіт, мій любителю ароматного напою, що бадьорить. Пропоную тобі сьогодні трохи зануритися у світ кави… Докладніше

Вересень 17, 2024