Дорослі діти: час зателефонувати мамі

Нам, дорослим, буває складно витримати мамину увагу. На розпитування хочеться відповісти: «Мама, це моя особиста справа!», на непрохані поради – «Боже, мені давно не п’ять років! Розберуся сама!», а чергові скарги на уряд викликають досаду. Добре, коли вдалося стримати роздратування, не огризнутися і не розлютитися. Уявіть лише на хвилинку, що будь-яка (будь-яка!) розмова з мамою може стати останньою… В кращому випадку ви втрималися від різкості. А в гіршому – не сказали головного. У любові і доброті немає сенсу, якщо їх не висловлювати.

Я відкриваю навмання історії учасниць проекту «Мама року»  і час від часу не можу стримати сліз. В них стільки любові і подяки! Ніжність, трепет, вдячність, захоплення і щирість лунають між рядків, в яких дорослі діти розповідають про головну жінку їхнього життя. І читати ці історії – ніби торкатися до джерела чистої любові і добра. Так, вони написані для конкурсу, але сила і щирість слів говорять самі за себе. Освідчення в коханні і нескінченні «спасибі» в мамину адресу – це, перш за все, для матусь. Не для конкурсу.

І на хвилі цих емоцій раптом подумалося: як часто ми, дорослі дівчата, повертаємо мамі увагу і турботу? Чим тішимо її? І чи вміємо це робити?

В дитинстві розстановка сил виглядає так: мама піклується – ми приймаємо цю турботу. Мама цікавиться нашими справами і думками, подружками та іграми у дворі, запитує, що ми будемо їсти на вечерю і якого кольору купувати рюкзак до школи. Мама поруч з нами у зубного лікаря і під час вакцинації, на шкільних концертах і змаганнях, мама читає перед сном і з’являється серед ночі на наш заклик після страшного сну. Мама ділиться з нами всім, що є у неї, а часом віддає і своє. І в дитинстві все це здається нормальним, правильним, зрозумілим.

А потім ми дорослішаємо. Іноді мамина турбота не встигає зменшити обороти і починає злегка душити: всі ці «Ти одягла шапку?», «Скільки можна сидіти перед комп’ютером?», «Не сутулься!», «Ти вчора о котрій годині повернулася?» І ще сто питань, здатних вивести з себе будь-яку з нас. Ми ще не розуміємо, що багаторічній звичці бути в курсі нашого життя не так-то просто поступитися місцем розумінню, що ми більше не потребуємо такій кількості уваги. Більш того, настає час, коли ми самі можемо повертати її мамі. Вона віддала і продовжує віддавати нам все (якщо вам здається, що це не так, будь ласка, спробуйте припустити думку, що ваша мама робила і робить краще, на що вона здатна), і сама заслуговує відповідної любові, турботи і уваги.

Пропоную список з 10 способів проявити в мамину адресу те краще, що ви відчуваєте по відношенню до неї:

  1. Розповідайте про своє життя в тих межах, які для вас допустимі. Мама буде рада відчувати, що ви довіряєте їй новини і надії.
  2. Підпишіть листівку без приводу. Якщо ви живете в іншому місті, надішліть її поштою, якщо ні – віддайте при зустрічі.
  3. Хваліть її перед іншими – як, наприклад, учасниці проекту «Мама року». Це може бути і участь в конкурсі, і душевний тост на сімейних посиденьках, і пост-подяка на фейсбуці або в блозі. Я писала подібний в день маминого 50-річчя, де перерахувала все-все, за що я їй вдячна.
  4. Наполягайте на тому, щоб мама користувалася вашими подарунками, а не складала їх «для кращих часів». Кращі часи для парфумів, нової постільної білизни, гарного посуду – зараз!
  5. Знайдіть гарне видання улюбленої маминої книги і подаруйте його просто так, без прив’язки до свята.
  6. Виберіть час, щоб приїхати до мами додому, коли там нікого немає, зробіть ретельне прибирання і приготуйте щось смачне для мами. Лайфхак: приготувати або спекти щось можна на своїй кухні, де все звично і зручно, а потім просто взяти все з собою.
  7. Заплануйте невеличку (або велику, якщо дозволяють фінанси) подорож удвох.
  8. Цікавтеся маминим самопочуттям і м’яко, але наполегливо, підштовхуйте її до необхідних обстежень. Знайдіть можливість поїхати з нею до лікаря. Пам’ятаєте, як було страшно в дитинстві йти в лікарню? Дорослим теж страшно. Складіть мамі компанію, будьте їй опорою в тому, де складно знайти опору в собі самій.
  9. Вмійте вислухати, не відволікаючись на імейли і «лайки» в інстаграмі. Так-так, вислухати і про чергу в банку, і про те, що собака сусідів знову не давала спати, і про тиск, який скаче, і про ціни в магазині. Поспівчувати, розділити її обурення, підтримати, підбадьорити.
  10. Зателефонуйте мамі. Прямо зараз. Якщо для вас це занадто спонтанно, і ви звикли спілкуватися з мамою тільки по суботах, можете послатися на цю статтю: «Ти знаєш, я прочитала важливий текст, і зрозуміла, що скучила за тобою. Поговоримо?»

Мені здається, саме неправильне, що можна допустити в стосунках з мамою – це мовчати про свою любов до неї. Адже ми не дуже заточені на те, щоб говорити про почуття, і, тим більше, зізнаватися в коханні. Мені довелося зіткнутися з сильним болем, і тільки після цього і після того, як відчула від мами підтримку, сказала їй: «Я люблю тебе». Для мене це все життя – само собою зрозуміло. Може, і для вас так. Але, мені здається, якщо вимовляти ці слова вголос, вони будуть гріти мамине серце від зустрічі до зустрічі. Спробуйте.

Подзвоніть мамі прямо зараз!

Переглянути коментарі

Останні

Які круті перекладні тату зараз у тренді?

Перекладні тату належать до тих видів прикрас, які мають багато варіантів: від мінімалістичних маленьких до… Докладніше

Травень 6, 2024

♑ Козеріг: характеристика знака зодіаку, сумісність і кар’єра

Козероги – досить загадкові особистості, які навіть для найближчих людей часто залишаються непрочитаною книгою. Абсолютно… Докладніше

Травень 6, 2024

Як вибрати мультипіч?

У сусідів аерогриль Philips – дуже ним задоволені. А друзі настійно рекомендують мультипіч Тефаль, кажуть,… Докладніше

Травень 4, 2024

6 помилок у макіяжі, які додають вік

Іноді буває, що провела биту годину біля туалетного столика, зробила дуже крутий макіяж, але все… Докладніше

Травень 3, 2024

Як зменшити кількість пилу у приміщенні?

Пухнастий сірий шар, який підсвічують сонячні промінчики з вікна, — зовсім не те, що хочеться… Докладніше

Травень 3, 2024

Акцентні зони на обличчі: як змінюються тренди у макіяжі

Макіяж — одна зі сфер, в якій beauty-тенденції дуже часто змінюються. Але в більшості своїй… Докладніше

Травень 2, 2024