Еко-звички, які роблять світ краще

В останні роки з’являється все більше фондів захисту дикої природи, досліджень на тему екології, експедицій, конференцій і тематичних форумів. Така активність вчених та активістів свідчить про те, що загроза глобального потепління і зникнення природних ресурсів висуває на перший план необхідність змін в мисленні й звичках кожного, хто живе на планеті. Від цього залежить і якість нашого життя, і, якщо дивитися глобально, майбутнє цивілізації. Турбота про екологію починається з кожного з нас, і сьогодні я пропоную аудиторії EVA Blog розібратися, які еко-звички можна впровадити вже зараз.

Час читання: 3 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

1) Мінімум поліетилену в побуті

Поліетиленові пакети і пластмаса проникли в усі сфери життя людини, що викликає сильну стурбованість екологів по всьому світові. Через особливості течій в океанах формуються величезні острови зі сміття. Дослідник і захисник океану Філіп Кусто повідомляє, що в найбільший такий «острів» дрейфує в Тихому океані, його розміри прирівнюються до площі Франції. Пластик стає причиною загибелі птахів і морських мешканців, які приймають його за їжу, а при його розкладанні виділяються токсини, що отруюють ґрунт і воду, тому деякі країни вводять заборони і обмеження на використання поліетиленових пакетів.

Які ж можуть бути альтернативи пластику і поліетилену?

  • багаторазові пляшки для води зі скла або з нержавіючої сталі замість пластикових з супермаркету;
  • стаціонарний фільтр для води на кухні замість кулерів;
  • термокружки для кави і чаю замість одноразових стаканчиків, якщо ви часто купуєте ці напої в кафе на виніс (бонус: кав’ярні все частіше пропонують знижку для напоїв в свій посуд);
  • текстильні сумки і авоськи для покупок замість поліетиленових пакетів;
  • сіточки для фруктів і овочів замість одноразових пакетов-«майок»;

  • тканинні мішечки для покупки солодощів і вагових сипучих продуктів;
  • вощені серветки для зберігання продуктів замість пластикових боксів і харчової плівки;
  • ланчбокси замість одноразових пластикових коробочок;
  • біорозкладні мішки для сміття замість звичайних;
  • бамбукові або дерев’яні палички для чистки вух замість пластикових;
  • зубні щітки з бамбуковою ручкою;
  • класичний сталевий станок для гоління замість одноразових або електробритва;
  • великі упаковки рідких засобів для гігієни та догляду і скляні або багаторазові пластикові дозатори замість маленьких пластикових упаковок, які швидко витрачаються і опиняються в сміттєвому відрі;
  • мило в брусочках та паперовій упаковці, твердий шампунь і інші косметичні засоби в скляних коробочках або флаконах.

Цікаво по темі: Найкрутіші еко-тренди для вашої оселі

2) Здача сміття в пункти прийому вторсировини і відходів

У багатьох дворах з’являються баки для сортування сміття, але сортувати відходи можна і вдома, а потім відвозити туди, звідки їх забиратимуть на переробку. Моя подруга виділила для цього балкон, де в різні коробки складає папір, пластик і скло. Органічні відходи викидає, а те, що вдалося розсортувати, раз на два-три тижні відвозить на сортувальну станцію «No Waste Ukraine», роблячи це разом з подругою, яка не має автомобіля, але теж сортує сміття. І ні, вони — не безтурботні студентки з вагоном часу для миття пляшок з-під молока, а звичайні заміжні жінки з дітьми, роботами та іншими турботами.

3) Друге життя речей

Одяг та взуття, які ви більше не будете носити, предмети, якими ви не збираєтеся користуватися, не повинні лежати в шафі — напевно є люди, яким знадобляться і ваші старі черевики, і ваза, подарована далекими родичами, яка вам не подобається, і речі, з яких виросли діти. Пошукайте спільноти в соціальних мережах, де можна запропонувати забрати речі тим, кому вони потрібні, або спробуйте продати на сайтах на кшталт OLX або «Шафа».

4) Розумне споживання

Коли тримаєте в руках плаття на розпродажі, подумайте: чи є вже подібна річ у вашому гардеробі? Ви її носите? Чи не стала знижка в 50% єдиним мотивом для покупки? Те ж саме стосується придбання будь-яких предметів. Візьміть за правило при покупці однієї речі відразу вирішувати, яку їй подібну ви віддасте або продасте. Таким чином ви зумієте вийти з гонки споживання і розумно розпоряджатися своїм майном.

5) Вивчення складу побутової хімії та косметики

Якщо вірити дослідженням норвезьких учених, то миючі засоби і засоби для чистки, які ми використовуємо під час прибирання, здатні викликати серйозні погіршення легень. Декоративна косметика і засоби по догляду теж можуть містити шкідливі для здоров’я компоненти, тому важливо навчитися читати склад баночок і флаконів і вибирати ті, у складі яких немає шкідливих інгредієнтів. В інтернеті багато детальних інструкцій з перерахуванням позначень на упаковках і переліками «поганих» компонентів. У деяких магазинах еко-товари виносять в особливий розділ, щоб полегшити покупцям вибір і скоротити час на вивчення етикеток.

Цікаво по темі: 10 лайфхаків для дому з TikTok та Instagram

6) Економія побутових ресурсів

Приймайте душ замість ванни, вимикайте воду, коли чистите зуби, замініть галогенові лампочки і лампи розжарювання енергозберігаючими, закривайте штори на ніч, щоб уникнути втрати тепла, вимикайте світло, виходячи з кімнати. Ці прості дії до того ж допоможуть вам зменшити витрати на комунальні послуги.

7) Посадка дерев

Вислів про те, що дерева — легені планети, ми пам’ятаємо зі школи. І, ставши дорослими, можемо самостійно збільшувати кількість дерев, а, значить, сприяти виробленню кисню. Можна затіяти спільний з сусідами проєкт з озеленення двору чи вулиці поруч з місцем, де ви живете, а можна посадити дерево в пам’ятному для вас місці. Можна влаштувати флешмоб, придумати назву і хештег, і запропонувати друзям в соціальних мережах приєднатися і подбати про природу разом.

Може здатися, що все перераховане вище — велика праця. Якщо спробувати зробити все і відразу, можна швидко втратити ентузіазм і опустити руки. Почніть з чогось одного — найменш складного, того, що вимагає менше часу і зусиль, а потім, при бажанні, потихеньку розширюйте список звичок, які допоможуть вам зробити свій внесок у збереження ресурсів планети. Ви можете робити це заради себе, заради онуків або заради навколишнього середовища і черепах Тихого океану, головне, пам’ятайте, для чого ви це робите — тоді все точно вийде. Так, можливо, дії однієї людини не врятують планету від глобального потепління, але я вірю, що своїми діями ми можемо уповільнити цей процес і хоча б не робити гірше.

 

Читайте також:

Переглянути коментарі

  • Дуже чудова стаття!!!
    Уже давно живу цими принципами і пропагую)
    Раніше не здогадувалась, що цьому є назва)
    Дуже приємно, що є свідомі люди, бажання лиш одне, щоб їх ставало ше більше!!!))

Останні

Як вибрати мило і шампунь для новонароджених

Тобі знадобиться зовсім небагато засобів для купання свого малюка, тому не поспішай занадто звільняти місце… Докладніше

Квітень 30, 2024

Не санскрином єдиним: як вибрати крем для обличчя на літо

Літо – це привід прикупити не тільки новий трендовий купальник і класні окуляри, а й… Докладніше

Квітень 29, 2024

Прикореневий об’єм: лайфхаки та хитрощі

Пишні укладки з ефектним прикореневим об'ємом — це тренд, який з нами давно і надовго.… Докладніше

Квітень 29, 2024

Красиві листівки та вітання з Великоднем

Квітень зустрічає нас першим весняним теплом, ласкавим сонечком та світлим, сімейним святом Великодня. ✨Щороку ми… Докладніше

Квітень 29, 2024

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

Квітень 26, 2024