Тут все просто: гастроентерологічна практика підтверджує, що гниття м’яса в кишці – це не міф, а крайня стадія серйозних патологій, але не норма фізіології. Простими словами, при здоровому ШКТ, а також при більшості захворювань травної системи жодна їжа (м’ясо, в тому числі) не гниє, а нормально перетравлюється.
До речі, під поняттям “гниття” у багатьох виникає якась жахлива картина в голові, проте на практиці під “гниттям м’яса” ховається патологічне бактеріальне розкладання білків в кишківнику з утворенням токсичних метаболітів, газів і характерного запаху. Це не просто “їжа не перетравилася або погано перетравилася”, а конкретний процес, пов’язаний з розкладанням білків. Якщо говорити про стани, коли таке можливо, то можна виділити наступні:
Тож, коли ти чуєш від “гуру” нутриціології та дієтології, що м’ясо вкрай шкідливе й не перетравлюється, а гниє – просто посміхнись. Але питання в іншому: звідки вони взагалі це взяли? Не самі ж придумали й з такою впевненістю про це говорять😐 Звичайно ж, ні, все набагато цікавіше.
Цікаво на тему: Склянка води натщесерце: навіщо п’ють і як це впливає на організм
Є три особистості з минулого, так звані “кити”, на яких в основному й тримаються всі історії про псевдонаукову шкоду тієї чи іншої їжі, гниття, не перетравлення тощо. Саме ці люди в 99% випадків виставляються в якості аргумента та підтверджуючого факту тим, хто сумнівається, не вірить в те, що м’ясо – це один з найшкідливіших, найнебезпечніших продуктів.
Отже, представляю твоїй увазі “фантастичну трійку”:
Як ти розумієш, всі ці люди не мають ніякого відношення до науки й наукової медицини. Особливо цікавий останній персонаж – Norman W. Walker. Саме він нерідко з’являється як ідол того, що сироїдіння і детокси – це ключ до абсолютного здоров’я і молодості, а не ось це ваше “м’ясо, що гниє”. А його рецепти лікування раку соками, звичайно, – окремий фейспалм🤦
Цікаво на тему: Жувальна гумка – жуємо із задоволенням, а що зі здоров’ям?
Нормана Уокера часто наводять як доказ того, що сироїдіння, клізми та свіжовичавлені соки – мастхев, адже ось, жила людина на такій дієті, не їла ніякого “шкідливого” м’яса й прожила 99 (100) років! Нумо познайомимося з ним трохи ближче й подивимося, ким він був насправді. У нього не було медичної освіти, але Уокер називав себе “доктором”. А в реальному житті був бізнесменом, який продавав соковидавлювачі. Збіг? Не думаю. Його ідеологія про супервластивості соків – не більше ніж маркетингова платформа для просування свого бізнесу. А ще є маса питань до його віку. І тут ніякої “містики та змов” – виключно факти. Єдиний доказ його дати народження – надгробна плита. Я не буду тебе посвячувати в нудні реєстри 20 століття, особливо 1920-1930 років, скажу так – офіційного підтвердження його дати народження немає абсолютно ніде. Крім як в адміністративному реєстрі, де в той час не було потрібно надавати свідоцтво про народження і можна було вказати будь-яку дату🙃 Так що його столітній вік з імовірністю 99,9% такий же міф, як і все псевдонаукове “лікування”, яке просував Норман Уокер.
А до чого я все це тобі розповідаю? А до того, що, ґрунтуючись на роботах цих трьох особистостей (та й не тільки їх), зараз новоспечені нутриціологи, raw-food блогери та різні нібито “ЗСЖники” просувають у маси досить небезпечні історії про їжу. Простий приклад. Той же Уокер активно просував соки та клізми. Знаєш, до чого це дійшло? В наші дні ентузіасти та його послідовники інтерпретували його ідею оздоровлення, детоксу, лікування захворювань соками занадто буквально й почали практикувати “клізми з соками”🙄
Знаєш, коли було науково доведено, що м’ясо відмінно перетравлюється і, звичайно ж, про жодне гниття не може бути й мови? Кілька століть тому.
Цікаво на тему: Вічне питання: чи можна їсти на ніч?
Кінець 18 століття, Італія, гарні пейзажі та якийсь Ладзаро Спалланцані – біолог, природознавець, один із засновників експериментальної фізіології та мікробіології. А ще він був дуже відомий тим, що проводив на собі дуже сміливі досліди. У той час переважали теорії про те, що їжа в шлунку або ферментується, або гниє, або ж подрібнюється до дрібних частинок. Ладзаро Спалланцані був першим, хто не просто спростував це теоретично, а практично й особисто на собі. Як? Дуже просто:
Всіх подробиць розписувати тобі не буду, тому що там не для людей зі слабкими нервами😏 Але суть в тому, що лляний мішечок проходив крізь нього без будь-яких проблем, виходив, а вмісту всередині не було. Так що вся ця історія з гниттям м’яса була повністю спростована більше ніж 200 років тому.
А ти в багато страшилок про їжу віриш? Обов’язково поділися з нами в коментарях і не забудь жмакнути вподобайку, якщо стаття була для тебе цікавою і корисною.
База – незручний, невдалий секс трапляється у всіх. Навіть у тих, хто пише книжки про… Докладніше
Давай одразу домовимось: цього року ми не стоїмо біля плити 12 годин поспіль, не нарізаємо… Докладніше
Здавалося б, тільки початок грудня, але він пролетить так швидко, що над своїм новорічним образом… Докладніше
У 2025 році немає дефіциту оздоровчих процедур. Деякі з них абсолютно нові, а деякі відродилися… Докладніше
Ще трохи й почнеться передноворічна метушня: вибір подарунків, прикрашання будинку, підготовка святкового меню… Все за… Докладніше
Нормальний рівень цукру в крові – це не лише питання харчування, а й основа довготривалого… Докладніше