Материнство

Грай та вчи: 10 розвивальних ігор з дітьми, які будуть цікаві дорослим

Тренування уваги, розвиток логіки та творчого мислення — цікаві ігри допомагають у всіх цих задачах. А ще вони є класним способом провести весело час з дітьми та друзями, розважитись під час довгої поїздки або прогулянки на вулиці. У цій статті зібрала для тебе цікаві ідеї ігор, які не лише додадуть приємного різноманіття дозвіллю, а й допоможуть прокачати знання та навички.

Розвивальні ігри з дітьми на вулиці

Для цих популярних ігор, що навчають, тобі не знадобиться ні підготовка, ні реквізит. Тільки хороший настрій та трохи суперницького азарту.

Гра в асоціації

Гарно тренує уяву, словниковий запас та абстрактне мислення. Грати можна і вдвох з дитиною, і великою компанією друзів. Перший учасник називає слово, а наступний підбирає до нього асоціацію. Так по ланцюжку кожен називає своє слово-асоціацію для попереднього. Наприклад: хмара-дощ-парасолька-дощовик-жовтий-курча. Якщо асоціація неочевидна, можна попросити пояснити хід думок. Ця проста, цікава гра сприяє вмінню знаходити креативні поєднання, підтягує знання слів у різних тематиках.

Залежно від віку дитини або особливостей компанії гру можна ускладнювати:

  • використовувати словосполучення;
  • обмежити тематику (наприклад, кіно, книги, музика);
  • грати англійською мовою.

Цікаво на тему: Батьківські послання: як те, що ви говорите, впливає на майбутнє дитини?

Кидай в банку

Ця розвивальна гра вмикає логіку, розширяє загальні знання, особливо коли уважно слухаєш відповіді інших учасників. Правила максимально прості: треба назвати предмет, який поміститься у трилітрову банку.

Для тих, хто сфокусований на вивченні англійської мови, вона також стане класною ідеєю цікаво попрактикувати свій словничок. А якщо у всьому прагнеш максимального рівня складності, введи додаткову умову: кожен новий предмет, який уявно кидаєш в банку, має туди поміститися з врахуванням попередніх.

Цікаво на тему: 35 загадок на логіку для ігор з друзями

Ігри для тренування уваги

Уважність — якість, яка буде корисна і дітям, і дорослим. Для її розвитку необхідна постійна практика, свідоме фокусування на деталях. Обійти схильність мозку спрощувати допоможуть ігри на тренування уваги.

Ти бачиш?

У цю гру можна грати на вулиці, в потязі, у машині. Для початку домовся про характеристики об’єкта, який треба помітити. Це може бути машина певного кольору, якийсь предмет одягу, напис у вітрині, тварина тощо. Підійдуть як об’єкти, яких багато на шляху, так і ті, які малоймовірно помітити. А далі вибирай один з двох варіантів популярної гри:

  1. Хто перший побачить. Після того, як необхідний об’єкт знайдено, можна загадати новий.
  2. Скільки нарахуємо. Ця ідея особливо актуальна, коли якийсь об’єкт (машина, тварина, предмет одягу) траплятиметься часто по дорозі.

“Ти бачиш?” — дуже проста гра для тренування уваги, для якої не треба ні підготовки, ні реквізиту. А користь значна, адже тренує здатність мозку помічати деталі та фокусуватися на заданих характеристиках.

Цікаво на тему: Як допомогти дитині перестати соромитися

Якого кольору?

Ідея цікавої гри, яка корисна не просто для тренування уваги, а й для її розподілу. Також сприяє розвитку асоціативного мислення. Один гравець вибирає два заборонені кольори. За правилами гри їх не можна називати, треба підбирати синоніми, близькі відтінки або порівняння. Далі гравці по черзі питають один одного, якого кольору певний об’єкт чи предмет. Це може бути як щось в полі зору (машини, вивіски на вулиці, іграшки або декор вдома), так і загальні поняття (листя, пісок, вода, помідор тощо). Якщо відповідь включає заборонений колір, його треба замінити. Наприклад, якщо тід табу потрапив рожевий, то замість нього можна сказати: “як півонія, як зефірка, нюдовий, ніжніший фуксії”.

До речі, ідею цієї гри можна використовувати й для вивчення англійської мови.

Цікаво на тему: 11 способів ненав’язливо вчити мову з дитиною

Ідеї ігор для розвитку пам’яті

Чим більше інформації ти здатна запам’ятати, тим більше шансів, що отримані знання заміксуються в оригінальні, креативні рішення. Окрім того, процес засвоєння нового сприяє збільшенню кількості нейронних зв’язків. Прості та цікаві ігри для розвитку пам’яті актуальні у будь-якому віці.

Що змінилось?

Ідея веселого дозвілля вдома для розвитку пам’яті та обсягу уваги у малечі. Правила досить прості:

  1. Вистав перед дитиною іграшки, фрукти або предмети декору.
  2. Малюк має уважно роздивитися порядок та запам’ятати розташування.
  3. Після цього закриває очі, а ти в цей час змінюєш послідовність.
  4. Дитина має відтворити початковий порядок.

До речі, дорослим ця гра теж допомагає тренувати пам’ять. Адже початкову картину і ти маєш запам’ятати, а не сфотографувати на телефон.

Потім можна помінятись ролями: дитина загадає порядок іграшок, а тобі треба повторити його.

Цікаво на тему: Роль сім’ї у вихованні дитини

Я кладу у рюкзак

Ще одна ідея навчальної гри для розвитку пам’яті. Кожен учасник має назвати річ, яка габаритами поміститься у рюкзак. Наступний повторює “Я кладу у рюкзак…”, називає слово попереднього гравця та додає своє. І так по ланцюжку.

Якщо діти маленькі, можна обмежити тему солодощами або фруктами, зі старшими можна користуватись ширшою палітрою слів. Основна задача — повторити всі речі, які назвали гравці, бажано в тому ж порядку, як вони говорили. На перший погляд, така розвивальна гра здається дуже простою, але потребує багато уваги та гарно тренує пам’ять. Гравець, який збивається, має почати нове коло. Ціль — вибудувати найдовший ланцюжок.

Цікаво на тему: Чим зайняти дитину вдома: 7 найкращих дитячих хобі

Повторюй за мною

Тренувати пам’ять можна не лише словами. Вмикай веселу драйвову музику та починай танці! Ти показуєш рух — дитина його повторює. В такій грі активно працюватиме рухова пам’ять. З малюками надавай перевагу простим па, з більш дорослими поступово можна вигадати цілий танець. Це весела ідея і для дня народження, і коли зібралась велика компанія.

Цікаво на тему: Гаджети та безпека в інтернеті для дітей та підлітків: як навчити захищатися?

Популярний спосіб прокачати в розважальному форматі знання — це ігри для вивчення англійської мови. Весело та азартно боротися за перемогу в них буде цікаво і дітям, і дорослим.

Гра з карточками

Якщо є набір карточок з англомовними словами, можна і свої знання освіжити, і дитині допомогти вчити. Наприклад, купи кілька наборів та змішай їх. Дитині треба дістати карточку, назвати слово (можна з твоєю допомогою) та покласти у коробку з правильною темою (фрукти, овочі, тварини, транспорт).

Зі старшими дітками можна ускладнити навчальну гру, попросити назвати розмір об’єкта, його колір або де можна зустріти. Звісно, все англійською.

Цікаво на тему: Чому дитина не говорить: причини проблеми та що робити

Тематична хмаринка

Пропрацювати словниковий запас допоможе наступна цікава гра для вивчення англійської мови. Правила дуже прості: треба вибрати тему, й по ній кожен по черзі називає слово англійською. Тематика хмаринки залежатиме від рівня знань учасників. Наприклад, у темі кухня можна обговорювати як предмети інтер’єру, так і кухонне приладдя або страви, які можна приготувати.

Цікаво на тему: Що робити, якщо дитина перебірлива в їжі

Alias: english edition

Зі старшими дітками або в колі друзів можна повеселитись в англомовну версію Alias. Знайома всім гра, в якій треба пояснювати значення слів. Можна встановити додаток на телефон з підбором варіантів, можна використовувати картки. Пояснювати обов’язково англійською. А от саме слово можна загадати як англійською, так і українською. Ця популярна гра дуже гарно тренує вміння пояснювати на рівні своїх знань, що може стати корисним у ситуації, коли закордоном слово не знаєш, а домовитись про щось треба.

Цікаво на тему: Що таке софт скіли та як їх розвивати, щоб досягнути успіху

Добірка розвивальних ігор з цієї статті підійде для компаній будь-якого віку. Поєднати приємне дозвілля, творчості, вивчення нового та прокачування навичок можна як у розвагах з дітьми, так і в колі друзів. Але з малюками є важливий нюанс: не перевантажуй їх. Навчальна гра має бути легкою та ненав’язливою. Якщо дитина втомилась від однієї, особливо словесної, використай більш рухливу.

 Читайте також:

Останні

Кімнатні рослини, які люблять тінь

З одного боку, ця тема дуже популярна й навряд чи колись втратить актуальність. Але з… Докладніше

Червень 25, 2024

Найчастіші проблеми, з якими приходять до косметолога

За ідеально красивою та здоровою шкірою стоїть якісний домашній догляд і…, звичайно ж, твій косметолог.… Докладніше

Червень 25, 2024

Гороскоп на липень 2024 року для всіх знаків Зодіаку

Липень на горизонті, а це означає, що настав час дізнатися, які сюрпризи підготували зірки в… Докладніше

Червень 25, 2024

Очищення та зволоження: ТОП-8 олій для душу

Уяви: ти у ванній, тебе обволікає тепла пара, і замість звичного гелю для душу ти… Докладніше

Червень 24, 2024

Як відростити довгі та густі вії в домашніх умовах

Я б хотіла подарувати тобі чарівний швидкий спосіб в короткий термін перетворити коротенькі вії на… Докладніше

Червень 21, 2024

Вакуумні вібратори: яка модель найкраща

Приблизно до 2013 року в секс-іграшках для активної стимуляції ерогенних зон застосовувалася одна технологія –… Докладніше

Червень 21, 2024