Дім

Хюґе-настрій: затишний осінній декор своїми руками

Попереду на нас чекає багато сірих дощових днів, від яких буває страшенно некомфортно. Інколи хочеться просто так узяти й промотати наступні пів року. Або «сховатися» від осені в пледі, улюблених книжках чи серіалах і чекати настання весни. Але що, якщо цю пору можна не «перетерпіти», а прожити із задоволенням, відчуттям тепла, умиротворення і затишку? Тут і приходить на допомогу філософія hygge – ідеї, яка допомагає насолоджуватися кожним моментом, оточуючи себе комфортом і спокоєм.

Цей трендовий скандинавський рух передбачає шукати радість у простих речах — смачній їжі, м’яких светрах, затишних кав’ярнях і приємних співрозмовниках. А ще — в оточенні себе приємними та милими серцю речами. Декором, наприклад. У стилю хюґе до нього прості вимоги — він має бути натуральним, м’яким за своїм змістом і дарувати приємні емоції. Вітаються природні матеріали — листя, гербарій, шишки, жолуді, лоза, тканини. Ніякої химерності та надмірностей, інакше втрачається атмосфера і сенс. А ще hygge-декор зовсім нескладно зробити самостійно. І EVA Blog зібрав для тебе безліч тому доказів. Готова креативити? Тоді біжимо ловити натхнення! 🥰

Цікаво на тему: 20 ідей декору для дому своїми руками

Милі гарбузи з різних матеріалів

Мабуть, найяскравіший осінній атрибут — це, звичайно ж, гарбуз. Ці помаранчеві плоди одним своїм виглядом створюють затишну атмосферу й асоціюються з теплом будинку з настанням перших холодів. «Живі» гарбузи для декору нам не знадобляться (звісно, якщо ти не плануєш зробити лампу Джека на Гелловін) – їх ми будемо створювати з різних підручних матеріалів.

Якщо у тебе є відріз тканини (або, можливо, непотрібний светр чи навіть плед) у м’яких відтінках, з нього можна зробити подушку у вигляді гарбуза. Виріж квадратний шматочок і набий його синтепоном або холлофайбером, надаючи потрібної форми. Оформляй гарбуз за допомогою мотузки — збери кінці тканини в пучок, обмотай «кульку» по периметру, формуючи ниткою сегменти, як у справжнього овоча. Фінальний штрих — створи за допомогою термопістолета і мотузки хвостик. І готово! Такою подушкою можна прикрасити диван (особливо якщо їх кілька), підвіконня, комод або полицю.

Утім, можна зробити й класичну декоративну подушку з аплікацією у вигляді гарбуза. Тут все ще простіше. Візьми однотонну наволочку і контрастний відріз тканини. Виріж з неї обриси гарбуза (можна за шаблоном або просто від руки) і приклей за допомогою термопістолета до основи. Звичайно, деталі можна і пришити, якщо є бажання.

Цікаво на тему: Декор: деталі, які створюють затишок

Якщо потрібен декор менше, для настільного прикрашання, наприклад, пропонуємо ідею зі… шкарпеток! Принцип такий самий, як і з першою подушкою. Особливо круто виглядатимуть у цій ролі вовняні шкарпетки з цікавою текстурою.

Немає симпатичних шкарпеток, але є гарні клаптики тканини? Тоді гарбузики можна пошити з них.

А потім такі маленькі гарбузи можна збирати в гірлянди або робити з ними композиції. Наприклад, ось так.

Стильні осінні гірлянди

Яка виникає перша асоціація з гірляндою? Певно, як про новорічний атрибут, що світиться та переливається всіма кольорами веселки. Але насправді гірляндою називають елементи (наприклад, трави, листя, квіти чи ті ж лампочки), сплетені у вигляді ланцюга. Тож, щоб прикрасити кімнату, цій прикрасі зовсім не потрібна ялинка, вона буває набагато різноманітнішою і її можна адаптувати під будь-який інтер’єр, настрій чи пору року. 🙂

Як можна швидко задекорувати вікно або дверний отвір? Гірляндою, звісно! Причому варіантів багато. Наприклад, можна взяти за основу ізоляцію для труб або ущільнювач із піни (так, звучить не дуже романтично 😅) і прикрасити її гілочками в осінній тематиці — з листочками, шишками і ягодами. Якщо доповнити її світлодіодною гірляндою-ниткою, отримаємо класний осінній вайб.

Цікаво на тему: До затишку +100: 12 ідей для прикрашання інтер’єру гірляндами

До речі, за таким самим принципом можна прикрасити не тільки вікна, а й камін (якщо він є), комод, шафу або просто полицю.

Інший варіант для прикраси вікон — використовувати як основу телескопічний карниз. Його плюс у тому, що йому не потрібні додаткові елементи для фіксації в отворі — досить «розкрутити» його до потрібної ширини та поставити врозпор. Для такого декору знадобляться готові гірлянди з осінніми листочками та, за бажанням, його теж можна прикрасити вогниками. Перевага цього проєкту в тому, що він елементарно збирається і так само просто розбирається, а, змінюючи основу композиції та колірну гаму, завжди можна отримати ефектну сезонну прикрасу.

Запилилася хвойна новорічна гірлянда на дротяній основі? Чудово, її теж можна пустити в хід для затишного осіннього декору. Визнач місце, де ти хочеш створити композицію і зафіксуй основу за допомогою дротяних гілочок. Вплітай в неї осінні прикраси — грона ягід, шишки, сухоцвіти, штучні квіти або листя у відповідних кольорах. У чому плюс такої композиції — вона розбірна, і щоб її створити, не знадобиться жодної краплі клею.

Але не гілками та листям єдиними. Гірлянда з тканинних прапорців у красивих осінніх кольорах може прикрасити будь-яке місце — зону над робочим столом, стіну або книжкову полицю. Тут знадобляться різні клаптики, які у тебе могли завалятися. Найактуальнішими будуть типові осінні відтінки та принти: бежеві, теракотові, коричневі, а ще будь-яка клітинка, горох або рослинні візерунки.

Лайфхак: Якщо шиття — це не твоє, збери гірлянду за допомогою термопістолета. 😉

Свічники, свічки та композиції з ними

Коли ж насолоджуватися м’яким полум’ям свічки (або хоча б його електричною імітацією), як не восени? Це взагалі один з основних елементів прикраси в стилі хюґе! Але створімо ще більш вайбовий декор, який неодмінно підніме настрій.

Почнемо з ідеї в стилі еко — свічник із сухого листя для електросвічки. Знадобиться лише повітряна куля, ПВА, пензлик і, звісно ж, саме листя. Тільки пам’ятай, що для «живої» свічки такий варіант не годиться і може бути небезпечним.

Цікаво на тему: Ароматичні свічки для дому: як правильно вибрати та використовувати

Утім, це ж саме листя може стати прикрасою для скляного (або будь-якого іншого) свічника. Збери з них композицію і зафіксуй мотузкою — і готово! Завдяки відсутності клею ти можеш використовувати цю місткість багаторазово для різних сезонів, додаючи до неї інший декор.

Звісно, куди ж без стильних композицій для столу зі свічками. Завдяки їм будь-яке приймання їжі, чи то поспішний сніданок усієї родини, чи то розмірена романтична вечеря, додаватиме атмосфері святковості, заспокоєння та комфорту. Одна з трендових ідей — об’єднати кілька високих свічників різного розміру за допомогою знайомої вже нам ізоляції для труб. Також для цього знадобляться стяжки, свічки (можна взяти електричні) і декоративні гілочки.

Альтернативний варіант — узяти за основу тацю та різновисокі електричні свічки (або зробити підставки для них різної висоти). Додаємо до них симпатичний декор у вигляді гілочок або сухоцвітів і отримуємо не менш стильну композицію для затишних осінніх вечорів, смачних страв і приємної компанії.

А ще ділимося простим лайфхаком, як надати будь-якій свічці затишнішої атмосфери. Для цього знадобиться невелике сушене листя, пергаментний папір і праска. І, звісно ж, сама свічка. Краще брати циліндричну або квадратну, щоб була зручна робоча площа. Прикладаємо листочки до свічки, обертаємо папером і прогріваємо праскою на низькій температурі, щоб гербарій «приклеївся» до воску.

Топіарії та букети для hygge-настрою

Як і з чого зробити букет для осіннього прикрашання інтер’єру? Здаємо класні ідеї! Для першої знадобиться дві циліндричні вази різного діаметра — менша має бути приблизно у 2 рази вужчою за більшу. Обмотуємо вужчу місткість гірляндою-ниткою і вставляємо в основу. Засипаємо порожнечу між вазами невеликими шишками та вставляємо в меншу штучні квіти «осінніх» кольорів. До слова, сухоцвіт теж матиме дуже гарний вигляд.

Цікаво на тему: Декор спальні: підбираємо аксесуари для створення затишку

За таким принципом можна зробити композицію з гарбузиками. Сюди якраз чудово підійдуть ті, які ти зробиш сама.

Для підлогової прикраси радимо зробити ніжний осінній топіарій. Для нього потрібен буде кошик, дротяна основа (можна купити в садовому магазині), гірлянда з листя і така, що світиться, а також стяжки та будь-який інший декор (шишки, гарбузи, гілочки etc). Складання не забере багато часу, а виглядає топіарій стильно і затишно. До речі, до Нового року його можна переробити під «ялинку» і прикрасити кульками, стрічками або намистинами. Тож однієї конструкції вистачить надовго.

Осінні вінки

Ще один «новорічний» декор, який можна адаптувати під осінню прикрасу — вінки. Ними можна прикрасити стіну, двері до кімнати або ж використати для горизонтальних композицій. Варіантів їхнього створення існує десятки, але ми обрали найцікавіші.

Цікаво на тему: Апсайклінг-декор: перетворюємо мотлох на прикрасу будинку

І знову нам знадобляться відрізи тканини. Утім, це чудово, адже так можна класно «витрачати» поклади матеріалів, підтримуючи ідею розумного споживання та апсайклінгу. Візьми основу для вінка з лози та обмотай харчовою плівкою. З тканини наріж квадрати однакового розміру і просто вставляй їх серединкою у вінок за допомогою чогось гострого. Можна, звичайно, і приклеїти, але тоді прикраса буде лише на один сезон. 😁

А ще можна зробити вінок із гірлянди з листям на основі тієї самої пінної ізоляції для труб. Швидко, просто, але дуже симпатично.

Поки ще не дуже холодно і можна зібрати та засушити справжні квіти та рослини, пропонуємо ідею вінка із сухоцвітами. Візьми будь-яку основу для вінка (можна її навіть із картону вирізати), обклей її ниткою для макраме або мотузкою і приклей на неї композицію із засушених трав, квітів і шишок.

Затишні ловці снів

А як щодо ловця снів з осіннім вайбом? Вони схожі на вінки формою (та й матеріалами теж), але мають більш повітряний вигляд. Те, що потрібно, щоб внести легкості в атмосферу кімнати.

Цікаво на тему: Як оновити інтер’єр: приємні деталі

Візьми тонке кільце (або непотрібні п’яльця для вишивання) і обклей мотузкою. Прив’яжи кілька ниток по нижньому краю й одну — по верхньому. На сушеному листі різної форми створи орнамент або малюнок за допомогою білого маркера і наклей на мотузку, що «висить». Таку осінню прикрасу можна зробити навіть із дітьми — це нескладно, але дуже мило.

Лежить без діла в’язана серветка, яку ти робила на уроці праці в школі? Хапай її та зробімо з неї щось симпатичне. Найефектніше виглядає такий ловець на основі з дерев’яними намистинами, які можна купити в магазині для творчості. І ще кілька штук знадобиться для висячих пензликів.

Домашній декор — це те, що задає настрій, створює затишок в інтер’єрі й здатне його змінити так, як тобі хочеться. Надихайся і твори! І нехай ця осінь стане для тебе найкомфортнішою порою року!

Читай також:

Останні

Гороскоп на жовтень 2024 для всіх знаків Зодіаку

Жовтень – місяць, коли природа починає готуватися до зимового спокою, а небесні тіла пропонують нам… Докладніше

Вересень 27, 2024

Як вибрати день для стрижки по місячному календарю

На що тільки не підуть жінки, аби мати здорові, гарні локони. І схему професійного догляду… Докладніше

Вересень 26, 2024

Ідеальні штори для кухні: як вибрати та на що звернути увагу

Штори – є тією самою родзинкою в інтер'єрі, яка створює додатковий затишок і комфорт. Також… Докладніше

Вересень 26, 2024

30 найкращих пілінгів для оновлення шкіри восени

Вдаватися до цієї доглядової процедури можна, звісно, й в спекотні дні, проте з особливою обережністю.… Докладніше

Вересень 26, 2024

День захисників і захисниць України: листівки та привітання

День захисників і захисниць України набув особливого значення для нашої країни. 1 жовтня ми вітаємо… Докладніше

Вересень 25, 2024

Діти бісять і це нормально: чому мамі треба час для себе

Як би сильно ти не любила дитину, настає момент, коли від “Мам, мам, мам” хочеться… Докладніше

Вересень 25, 2024