Материнство

Календар вагітності: 4 тиждень

На першому та другому тижні твій організм активно готувався до можливого запліднення. На третьому тижні відбулося зачаття. Що ж на тебе чекає в наступні 7 днів? Зараз розповім. 😉

Що відбувається в організмі на четвертому тижні вагітності?

Яйцеклітина вже зустрілася зі сперматозоїдом і утворила найпершу та найважливішу клітину з усією необхідною генетичною інформацією – зиготу. Протягом третього тижня зигота активно ділилася, перетворившись на морулу – щільну, крихітну кульку з клітин, яка за своїм виглядом є практично повною копією ягоди шовковиці. Усе це відбувалося під час подорожі клітин у бік матки. І ось нарешті вони до неї дісталися, перетворившись по дорозі в бластоцисту. “В кого, в кого?”. У бластоцисту🫠:

  • це фінальна кулька на цій стадії, що складається з двох-трьох сотень клітин. Вона має тверду зовнішню оболонку та м’яку внутрішню;
  • зовнішня оболонка імплантується в матку й стане плацентою, а внутрішня – місцем, де розвиватиметься ембріон.

Так, ти все правильно зрозуміла. На четвертому тижні бластоциста імплантується у твою матку й всередині цієї кульки почнуть формуватися зародкові шари.

Цікаво на тему: Як позбутися пігментації під час вагітності

Самопочуття на четвертому тижні вагітності

Загалом перші чотири тижні вагітності й зовсім можуть пройти без будь-яких явних симптомів. І це абсолютно нормально. Але якщо говорити про те, з чим ти потенційно можеш зіткнутися на четвертому тижні, то ось кілька моментів:

  1. Бластоциста знаходить тепле, поживне місце в матці для зростання, що нерідко провокує невелику кровотечу. Це не менструація, а частина ефекту імплантації бластоцисти в стінку матки.
  2. Легка набряклість і здуття живота.
  3. Твій гормональний фон змінюється все активніше, тому різкі перепади настрою цілком закономірні.
  4. Чутливість грудей і сосків може підвищитися.
  5. Через ті ж гормони іноді ти будеш відчувати втому, хоча начебто виспалася і особливо нічого не робила.

Все це дуже індивідуально та багато ранніх симптомів вагітності чітко починають проявлятися лише на другому місяці. Однак, звісно ж, бувають і винятки🙃 Навіть ранкова нудота в більшості випадків дає про себе знати набагато пізніше, але буває так, що вже на 3-4 тижні відчувається ранковий дискомфорт.

Цікаво на тему: Кольорова вагітність: ознаки, симптоми, причини

Харчування на четвертому тижні вагітності

Харчування на цьому етапі має бути багатим на вітаміни та мінерали – це беззаперечно. Тільки ось заковика, якщо ти не планувала свою вагітність і не чекаєш цього довгоочікуваного моменту, то на четвертому тижні ще немає чітких ознак, що ти вагітна. А значить що? Правильно, твій раціон не зазнає жодних змін і ти, нічого не підозрюючи, будеш просто насолоджуватися улюбленими стравами, навіть не завжди корисними.

А взагалі на четвертому тижні треба розбавити своє щоденне меню зеленими овочами, яйцями, рибою, нежирним м’ясом, молочними продуктами, горіхами, червоним м’ясом, бобовими. Твоєму організму вже потрібно більше фолієвої кислоти, білка, заліза, кальцію і нутрієнтів загалом. Обов’язково пий достатню кількість води і якщо ти вже відвідувала лікаря, то, можливо, він тобі порекомендував пренатальні вітаміни. 

І до речі, якщо ти почала відчувати несподівану тягу до певних продуктів, а інші раптово почали викликати в тебе сильну відразу – це дзвіночок, що, можливо, на тебе незабаром чекає поповнення😉

Цікаво на тему: Що потрібно знати про секс під час вагітності

Фізична активність на четвертому тижні вагітності

Легка фізична активність, така як прогулянки, йога, плавання точно зайвою не буде. Однак на цьому етапі вже краще мінімізувати високоінтенсивні вправи та надмірні навантаження в цілому, особливо якщо до вагітності ти не займалася регулярно спортом. 

Як розвивається плід на четвертому тижні вагітності

Майбутній плід входить у фазу ембріона й починається формування ембріональних шарів. Саме завдяки їм надалі розвиватимуться всі системи організму малюка.

Який розмір плода на четвертому тижні вагітності

Це ще навіть не ембріон і, звичайно ж, не плід. Однак майбутня крихітка вже як макове зернятко та подальше зростання буде дуже активним😊

Які аналізи потрібно здавати на четвертому тижні вагітності

Якщо протягом перших трьох тижнів ти не здавала аналізи на гормони та TORCH, а також загальний аналіз крові, не перевіряла рівень заліза, то пора б це зробити. Ну й звісно, купи тест на вагітність, адже ті самі дві смужки вже можна побачити через 7-10 днів після зачаття (кінець четвертого – початок п’ятого тижня).

Перший місяць позаду й з кожним днем твоє тіло все більше адаптується до нових змін. Це час, коли ти поступово почнеш відчувати перші “привіти” від малюка, навіть якщо він поки що розміром з макове зернятко.

Читай також:

Останні

Подарунки на Гелловін: розіграш книг Vivat та косметики Mermade

Привіт, подружко! Давно на EVA Blog не було розіграшів, чи не так? 😉 Тому ми… Докладніше

Жовтень 25, 2024

Як прикрасити будинок на Хелловін: ідеї прикрас та декору

Геловін — страшне і водночас веселе свято, коли можна затіяти вечірку із друзями або подивитися… Докладніше

Жовтень 25, 2024

Макіяж із турботою: ТОП-10 відтінків бальзамів для губ

У холодну пору року, коли наша шкіра проходить випробування вітром, зниженою температурою та її перепадами,… Докладніше

Жовтень 25, 2024

Догляд за чутливою шкірою в холодну пору року

З першими морозами шкірний покрив, особливо чутливий, стикається зі справжніми випробуваннями. Ось ти виходиш на… Докладніше

Жовтень 24, 2024

Саліцилова кислота: попрощайся з проблемами шкіри

 Кислоти – компоненти, які активно застосовуються для створення професійних косметологічних засобів. Але чи тільки в… Докладніше

Жовтень 24, 2024

Оливкова олія – рідке золото для краси, що сяє

Натуральні олії – це косметична зірка, що зовсім не дивно. За допомогою цих засобів можна… Докладніше

Жовтень 22, 2024