Дім

Кімнатні рослини, які люблять тінь

З одного боку, ця тема дуже популярна й навряд чи колись втратить актуальність. Але з іншого… Написати цей невеликий матеріал мене буквально змусив один випадок. Спочатку я краєм вуха почула вираз “тіньолюбні рослини” і сама себе запитала “Які-які рослини?”. А потім почитала, подивилася домашніх садівників, де вони цілком серйозно розповідають про рослини, які безмірно люблять тінь. Тож давай разом розберемося, що це за тіньолюбні рослини такі, й наприкінці я дам тобі практичні поради, як вибрати гарні кімнатні квіти, які не потребують багато світла.

Усі рослини можна розділити на три групи… чи не можна?

Рослинам для фотосинтезу потрібне світло. Якимось більше, якимось менше й тому є думка, що представники флори діляться на три категорії:

  1. Світлолюбні рослини. Вони люблять яскраве світло та відмінно себе почувають під палючим сонцем або під інтенсивним штучним освітленням.
  2. Тіньовитривалі рослини. Можуть рости як у тіні, так і на сонці.
  3. Тіньолюбні рослини. Чудово почуваються винятково в тіні, а при хорошому освітленні їхній розвиток істотно погіршується аж до загибелі.

І ось якщо з двома першими групами мені особисто все зрозуміло, то до третього пункту у мене виникли серйозні питання. Я почала шукати інформацію про ті самі тіньолюбні рослини й помітила, що як приклад часто наводиться практично всім відома папороть. Її й візьмемо за основу.

Цікаво на тему: Сукуленти: види, розмноження та як доглядати

Якщо узагальнити, то інформація була приблизно такого характеру: “Папороть належить до тіньолюбних рослин, а вони, як відомо, взагалі не переносять сонячного світла”. Хм, на 2024 рік відомо про більш ніж 10 000 видів папоротей. Це неймовірно стародавня рослина, яка за час своєї довгої еволюції пристосувалася до вельми різноманітних середовищ існування:

  • теплі та холодні кліматичні зони;
  • тінисті ліси екваторіальних і субтропічних регіонів;
  • береги крихітних струмків і великих річок;
  • пустельні, посушливі райони;
  • відкрита та гірська місцевість з великою кількістю сонячного світла.

Папороті прекрасно ростуть у неймовірно широкому кліматичному діапазоні. До слова, якщо дуже хочеш додому папороть, то сміливо бери – якщо є можливість поставити її на підвіконня! В іншому разі її листя почне сохнути й рослина активно осипатиметься. “Тіньолюбні” папороті дуже болісно реагують на нестачу світла.

І тут мене осяяло. Як я і припускала, ніяких тіньолюбних рослин не існує. Є фактор еволюції та адаптації конкретних видів флори до певного середовища проживання і в цьому ключі рослини можна розділити на дві групи:

  1. Рослини, які адаптували свій фотосинтез для оптимального функціонування в умовах низької освітленості, – тіньовитривалі. Вони здатні впродовж тривалого часу виживати в тіні або півтіні, але ключове слово тут – виживати. Для нормального розвитку їм потрібне світло, проте не в таких великих кількостях, як наступному виду.
  2. Рослини, у яких фотосинтез адаптований під сприйняття високоінтенсивного та тривалого впливу сонця, – світлолюбні.

Цікаво на тему: Як виростити авокадо з кісточки

І наостанок ще кілька прикладів із міфічними “тіньолюбними” рослинами, які “не переносять сонячного світла”.

“Хоста – сонячне освітлення просто знищує цю красиву рослину, адже вона тіньолюбна”. Так, прямі сонячні промені обпалюють листя, роблячи його знебарвленим і млявим. Але при цьому нестача світла призводить до етіоляції (розвиток слабких довгих стеблів, маленьке листя, хлороз).

Багатьма улюблені заміки (заміокулькас). “Це дуже тіньолюбна рослина, яка без проблем росте в передпокої або будь-якому приміщенні, де цілодобово дуже мало світла”. У мене особисто цієї рослини немає, але подивившись фотографії в інтернеті, я виявила, що в одних заміокулькас має дуже кволенький вигляд – довгі “пагони” з рідкісними листочками. А в інших – гарна, збита рослина зі щільно розташованими листами. Так ось, заміки належать до тіньовитривалих рослин, а як ми з тобою з’ясували, такі види можуть виживати в тіні, півтіні, але від світла ні в якому разі не відмовляються. Ось і виходить, що заміокулькас, який росте на підвіконні, і замік, який намагається вижити десь у кутку кімнати далеко від вікон, – це кардинально різні за зовнішнім виглядом рослини.

Цікаво на тему: 3 корисні поради, як пересаджувати кімнатні квіти

Як вибирати тіньовитривалі кімнатні рослини, яким потрібно мало світла

Цей вид флори здатний досить швидко адаптуватися до умов невеликої освітленості. Так, за оптимальної для них кількості світла зовнішній вигляд буде набагато кращим, але якщо такої можливості немає, то все ж таки можна вирощувати зелених симпатюль у горщиках, якщо правильно вибрати рослину. Тобі просто потрібно дотримуватися кількох правил:

Бери виключно декоративно-листяні рослини

Декоративно-квітучі просто не зацвітуть, а якщо диво й станеться, то цвітіння буде дуже млявим з гнітючим зовнішнім виглядом квіток.

Для приміщень з низькою освітленістю ряболисті (варієгатні) рослини не підходять

Так, всі ці гарні знебарвлені плями на листках безумовно виглядають ефектно. Але в умовах малої кількості світла листя просто позеленіє. До того ж ряболисті генетично модифіковані. Головний побічний ефект генетичної мутації в цьому випадку – це слабкий імунітет. В умовах, де вони будуть рости (з нестачею світла), рослинам із сильним імунітетом не солодко, а варієгатним вижити – практично нереальне завдання. Що ж у нашому випадку підходить? Рослини із зеленим або темно-зеленим листям. Якщо листя щільне – взагалі чудово.

Цікаво на тему: 40+ ідей горщиків для квітів своїми руками

Гугл усьому голова

Сподобалася якась кімнатна рослина? Прочитала, що вона тіньовитривала (або “тіньолюбна”) і вже збираєшся купувати? Не поспішай. Обов’язково вивчи інформацію з приводу більш точної потреби рослини у світлі. Сміливо відмовляйся від покупки, якщо бачиш таке: “Любить прямі сонячні промені. Необхідне яскраве розсіяне світло”. Згадай приклад із заміками – рослина тіньовитривала, але при цьому для розкриття всього свого потенціалу від хорошого розсіяного світла не відмовиться.

Виходить, що кімнатні рослини, які тішитимуть своїм зовнішнім виглядом у приміщенні з нестачею світла, – це декоративно-листяні, тіньовитривалі й з зеленим або темно-зеленим щільним листям? Так, але ні. Повторюся, обов’язково вивчай інформацію про фактичні потреби у світлі конкретної квітки. Кімнатних рослин, які, начебто, підходять нам за параметрами зовнішнього вигляду листя, але є вкрай світлолюбними, досить багато. І проблема в тому, що в описах до них нерідко можна зустріти “тіньолюбні”, тіньовитривалі (лірата, сагова пальма тощо).

Цікаво на тему: Як зробити полиці для квітів своїми руками

Якщо говорити про кімнатні рослини, які можна сміливо брати для приміщень з малою кількістю світла, то це: епіпремнум, аглаонема, філодендрон (плющевидний), хлорофітум капський, сингоніум (вушкоподібний), циссус (ромболистий), паперомія зелена. Рослин, яким для росту потрібно мало світла, насправді чимало. І якщо дотримуватися простих правил вибору, то можна без проблем організувати у себе вдома зелений куточок.

Не забудь поставити вподобайку, якщо стаття була для тебе цікавою та корисною.

Читай також:

Останні

Екстракт та олія камелії у косметиці: властивості та добірка засобів

Ти точно бачила цю красиву квітку на упаковках кремів, молочка для тіла та інших доглядових… Докладніше

Вересень 27, 2024

Хюґе-настрій: затишний осінній декор своїми руками

Попереду на нас чекає багато сірих дощових днів, від яких буває страшенно некомфортно. Інколи хочеться… Докладніше

Вересень 27, 2024

Гороскоп на жовтень 2024 для всіх знаків Зодіаку

Жовтень – місяць, коли природа починає готуватися до зимового спокою, а небесні тіла пропонують нам… Докладніше

Вересень 27, 2024

Як вибрати день для стрижки по місячному календарю

На що тільки не підуть жінки, аби мати здорові, гарні локони. І схему професійного догляду… Докладніше

Вересень 26, 2024

Ідеальні штори для кухні: як вибрати та на що звернути увагу

Штори – є тією самою родзинкою в інтер'єрі, яка створює додатковий затишок і комфорт. Також… Докладніше

Вересень 26, 2024

30 найкращих пілінгів для оновлення шкіри восени

Вдаватися до цієї доглядової процедури можна, звісно, й в спекотні дні, проте з особливою обережністю.… Докладніше

Вересень 26, 2024