Новорічні свята — чудова нагода зібратися з близькими людьми за одним столом. А щоб наступного ранку не шкодувати про вчорашнє застілля, пропонуємо замінити традиційні калорійні страви легкими, корисними та найголовніше — смачними! В новій статті від EVA Blog ми приготували для вас кілька таких рецептів, котрі неодмінно сподобаються гостям з різними смаками.
Салат з авокадо, груші та солодкого перцю з сиром
Низькокалорійний і дууже смачний!
- авокадо: 2 шт.
- улюблений твердий сир: 60 г
- солодкий перець: 2 шт.
- груша
- горіхова олія (можна замінити на оливкову): 2 ст. л.
- лимонний сік
- часник: 1 зубчик
- перець, сіль за смаком
- Авокадо розріжте, видаліть кісточку та дістаньте м’якуш.
- Наріжте тоненькими скибочками та добре збризніть лимонним соком.
- Груші та перець помийте, очистьте від серцевини, поріжте.
- Наріжте сир.
- Усе змішайте.
- Часник подрібніть, додайте сіль, перець, горіхову олію. Добре перемішайте.
- Додайте заправку до салату.
Лосось у вершках з пряними травами та помідорами гриль
Ніжна рибка та ароматні спеції — пальчики оближеш!
- великі стейки лосося: 4 шт.
- ароматні трави або приправа до риби: 2 ч. л.
- вершки 15%: 200 мл
- перець, сіль за смаком
- помідори: 4 шт.
- соєвий соус
- зубчики часнику: 2 шт.
- оливкова олія: 4 ст. л.
- панірувальні сухарі
- сушена м’ята, сіль, перець
- Стейки посипте сіллю, перцем та травами. Залиште в холодильнику на пару годин.
- Перекладіть у рукав для випікання.
- Ароматні трави змішайте з вершками та полийте ними рибу.
- Рукав запечатайте, покладіть у форму для випікання і підправляйте в духовку, розігріту до 180 °С, на 20 хв.
- Помідори наріжте кільцями біля 1–1,5 см в товщину.
- За допомогою кулінарного пензлика змажте їх соєвим соусом.
- Добре обсипте сухарями.
- Змажте сковороду-гриль оливковою олією та викладіть шматочки помідорів.
- Обжарюйте з обох сторін (під час жарки краще не двигати).
- Викладіть у центр тарілки запечений стейк, довкола — помідори. Посипте перцем, подрібненим часником, сушеною м’ятою.
Печеня в гарбузі з м’ясом та овочами
Здивуйте гостей незвичайною печенею!
- великий міцний гарбуз
- м’ясо (можна взяти нежирну свинину): 800 г
- картопля: 600 г
- середні цибулини: 2 шт.
- зубки часнику: 3 шт.
- морква: 2 шт.
- рослинна олія
- сіль, спеції за смаком
- Гарбуз помийте і зріжте з нього «кришечку».
- Ложкою зніміть м’якуш так, щоб стінки гарбуза лишались достатньо товстими.
- Моркву поріжте соломкою.
- Цибулю — півкільцями.
- Цибулю м’якуш гарбуза та моркву обжарте на рослинній олії. Трохи посоліть. Викладіть на окремий посуд.
- М’ясо поріжте й обжарте майже до повної готовності. Посоліть.
- Картоплю наріжте кубиками й окремо обжарте. Трохи посоліть.
- Часник подрібніть, змішайте з сіллю та спеціями. Натріть ним гарбуз зсередини.
- Викладіть в гарбуз м’ясо та овочі, закрийте кришечкою та змажте її зверху оливковою олією.
- Для стійкості гарбуз можна поставити в сковорідку чи форму для випікання.
- Випікайте в духовці 2–2,5 год. при температурі 160–180 °С.
- Подавайте на стіл прямо в гарбузі.
Низькокалорійний соус замість майонезу
Ну, а якщо ви не уявляєте новорічний стіл без традиційних майонезних салатів: олів’є, «Мімози» та інших, зробити їх більш корисними та менш калорійними можна, замінивши майонез легким соусом:
- йогурт без добавок (можна приготувати домашній): 150 мл
- натуральний оцет: ¼ ч. л.
- гірчиця: 1/8 ч. л.
- сіль та спеції за смаком (куркума, перець, карі, паприка тощо).
Усі інгредієнти збийте у блендері й насолоджуйтесь улюбленими салатами без шкоди для фігури!
Класичний рецепт майонського соусу:
- яйце: 1 шт.
- рослинна олія: 250 мл
- сік лимона: 1 ст. л.
- гірчиця: 1 ч. л.
- сіль, цукор, спеції за смаком
Лайфхак: щоб майонез гарно збивався, усі компоненти повинні бути однакової температури – кімнатної.
- В глибокій мисці міксером чи блендером збийте на середній швидкості яйце.
- Продовжуючи збивати, дуже повільно додавайте олію. Збільште швидкість до максимальної.
- Продовжуйте збивати, доки соус не набуде бажаної консистенції.
- Якщо соус виходить рідким, на ваш погляд, повільно додайте ще трохи олії та збийте.
- Додайте усі інші компоненти та збийте ще раз.
Такий соус з авокадо й кефіром надасть улюбленим салатам нових відтінків:
- спіле авокадо: 1 шт.
- кефір: 425 мл
- оливкова олія: 4 ст. л.
- сік лимона чи лайму: 2 ст. л.
- цукор: ½ ст. л.
- трохи зеленої цибулі
- сіль, перець, гірчиця
Усе збийте блендером до однорідності. Інгредієнти можете заміняти іншими чи додати щось своє, наприклад, взяти морську сіль, коричневий цукор, замість лимонного соку трохи оцту. Експериментуйте з компонентами та спеціями — і ви неодмінно знайдете свій ідеальний рецепт домашнього майонезу.
Як бачите, новорічні страви зовсім не обов’язково повинні бути важкими та калорійними. Сподіваємось, наші рецепти стануть вам у нагоді.
Бажаємо неймовірного Нового року та Різдва!