Насправді рослинне “молоко” – це ніяке не молоко з погляду стандартів харчових продуктів, їхньої харчової цінності та й загалом як речовина. А що ж це тоді? Та назвати можна як завгодно, наприклад, рослинний напій, немолочна альтернатива молоку тощо. Потрібно просто прийняти одну просту істину, що молоко виробляють молочні залози, й рослинам у цьому плані не пощастило, оскільки тих самих залоз у світі флори немає.
І це не просто моя думка, а факт, з яким, до речі, згоден не тільки здоровий глузд, а й “Національна федерація виробників молока”. У 2019 році вони офіційно звернулися до FDA (управління з контролю за продуктами та ліками США) з цікавим запитом. Вимога полягала в тому, щоб рослинне “молоко” перестали класифікувати, як молоко й тим паче продавати його з такою назвою в магазинах. Аргументів було дуже багато, якщо є бажання, можеш сама ознайомитися з цим зверненням. Ось тобі пара аргументів з боку федерації виробників:
В окремих країнах заборонено вказувати на упаковці “соєве молоко”, а можна “напій на основі сої” й тому подібне. Вищевказане управління FDA зрештою погодилося, що це “імітація молока” або “імітація молочних продуктів”.
Цікаво на тему: Навіщо п’ють хлорофіл? Користь і як правильно приймати
Якщо опустити всілякі технологічні, хімічні, виробничі процеси, то по суті цей продукт отримують двома методами. Постараюся пояснити максимально просто.
Метод 1: “дроби та пий”
В основі лежить подрібнення сировини, наприклад, сої або кокоса, щоб отримати жири та інші компоненти. Як це працює:
Якщо вихідний продукт надто крохмалистий, то сировину піддають додатковій обробці, щоб знизити в’язкість. Адже в іншому разі замість рослинного “молока” буде густий кисіль або навіть желе. Цей метод найпростіший та економічно вигідний для виробництва, проте з ним кінцевий продукт може бути неоднорідним (ті самі крупинки на язиці). Усе залежить від виробничих потужностей.
Метод 2: “дрібка цього та он того – ось вам молоко”
Якщо в першому випадку дробиться готовий інгредієнт, то тут та сама “молочна” суміш створюється з нуля. Як це працює:
Я не раз чула фразу “не купуй! Воно ж гемоногеразоване!”. Як тільки не перекручують це слово, так ще й закладають у нього сенс чогось поганого, небезпечного для здоров’я. Пояснюю. У природі рослинна олія не змішується з водою, а за цього методу вона є основою для виробництва “молока”. Так ось, як проходить процес:
Без гомогенізації олія і вода розділяться й в підсумку рослинне “молоко” стане неоднорідним (олійні краплі просто плаватимуть на поверхні). А ще саме завдяки гомогенізації дрібні краплі олії створюють відчуття “вершковості”, навіть якщо в молоці немає тваринних жирів. Такий метод виробництва вимагає не тільки дорогого обладнання, а й наявності в штаті серйозних технологів, а краще вчених-дієтологів. Крім того, що рослинне “молоко” виходить кремовим і однорідним, є одна вкрай вагома перевага для виробника. Він може вибирати, які саме компоненти будуть у складі, а також використовувати різні типи білків і олій для створення практично будь-якого рослинного “молока”.
Зафіксуймо. Ніякого рослинного “молока” не існує – це просто напій на основі рослинної сировини. Як справи йдуть із користю? Зараз розповім🤓
Цікаво на тему: Склянка води натщесерце: навіщо п’ють і як це впливає на організм
Тут усе до непристойності просто. Давай-но відкинемо непереносність лактози, веганство, а спрямуємо фокус виключно на порівняльні цифри. Скажу відразу, що всі рослинні напої з цієї категорії по-своєму корисні. І це очевидно, адже той же мигдаль є чудовим поживним продуктом для нашого організму. Відповідно, й мигдальне “молоко” теж.
Інше питання, що “рослинній молочці” приписують користь якогось божевільного рівня. Але це величезний міф. Дивись, візьмемо за приклад уже згадане мигдальне “молоко”. Якщо просто почитати в інтернеті про його користь, то практично скрізь трапляється на очі кілька тверджень:
Загалом, до чого я веду. Якщо ми беремо чистий рослинний напій, який було виготовлено за методом 1 (дроби та пий), то отримаємо ось таку картину. Натуральне коров’яче молоко має нижчу собівартість і вищу поживну цінність не тільки за білком, а й за більшістю мікроелементів, включно з холіном, цинком, фосфором, рибофлавіном, калієм. А ті ж мигдальні та рисові “молочні” альтернативи мають найвищу собівартість, але при цьому низький вміст білка. Вівсяні “молочні” напої є непоганим джерелом цинку та рибофлавіну, але в них мало білка, кальцію та калію. І так можна продовжувати дуже довго.
Цікаво на тему: Як кава впливає на шкіру
Якщо ж ми говоримо про рослинне “молоко”, виготовлене за методом 2 (дрібка цього та он того – ось вам молоко), то в цьому разі склад може бути як неймовірно багатим, так і вкрай мізерним. Простий приклад. У мигдальному молоці кальцію чимало, проте нерідко ним збагачують продукт додатково й ось уже на вітрині стоїть упаковка з назвою “мигдальне молоко Ca+++”. Тут уже все залежить від виробника й, звісно ж, від ціни на продукт.
Тримай порівняльну таблицю з усередненими значеннями за головними корисними речовинами та їхнім вмістом у натуральному молоці та альтернативних рослинних напоях. У таблиці виключено ароматизоване, підсолоджене рослинне “молоко”, а також виготовлене методом 2:
Примітка: Таблиця взята з National Library of Medicine (National Center for Biotechnology Information).
| Порція 240 мл | Білок (г) | Кальцій (мг) | Магній (мг) | Фосфор (мг) | Калій (мг) | Селен (мкг) | Цинк (мг) | Холін (мг) | Рибофлавін (мг) | Вітамін D (мкг) |
| Молоко тваринне | 8.2* | 309** | 29 | 252** | 387 | 4.8 | 1.1 | 44 | 0,33** | 2.7* |
| Молоко коров’яче, без лактози | 8.2* | 309** | 29 | 252** | 387 | 4.8 | 1.1 | 44 | 0,33** | 2.7* |
| Мигдальне “молоко” | 1.0 | 449** | 15 | 22 | 163 | 0.2 | 0.1 | 8 | 0,02 | 2.4* |
| “Молоко” з кеш’ю | 1.8 | 116 | ДВ | ДВ | 69 | ДВ | ДВ | ДВ | ДВ | 0.0 |
| Кокосове “молоко” | 0,5 | 459** | 0 | 0 | 46 | 0.0 | 0.0 | 0 | 0.00 | 2.4* |
| Конопляне “молоко” | 2.3 | 204* | 54* | 199* | 101 | ДВ | 0,6 | ДВ | 0,42** | 2.5* |
| Вівсяне “молоко” | 2.7 | 248* | ДВ | 170* | 184 | ДВ | 1.0 | ДВ | 0,55** | 2.3* |
| Горохове “молоко” | 7.5* | 385** | 0 | ДВ | 421 | ДВ | ДВ | ДВ | ДВ | 2.5* |
| Рисове “молоко” | 0,7 | 288** | 27 | 137* | 66 | 5.4 | 0.3 | 5 | 0,35** | 2.4* |
| Соєве “молоко” | 6.1* | 294** | 33 | 176* | 280 | 5.2 | 0,5 | 44 | 0,45** | 2.7* |
Чесно кажучи, я б не розділяла натуральне молоко та його рослинні альтернативи за принципом “що корисніше”. Тут, напевно, йдеться більше про смакові вподобання і не більше. Природно, для людей з особливими харчовими потребами рослинне “молоко” є досить непоганою заміною продукції тваринного походження. Однак загалом, якоїсь запаморочливої, позамежної користі, про яку люблять розповідати окремі “експерти”, у рослинного “молока” немає від слова зовсім.
А ти яке більше любиш молоко: натуральне чи альтернативні рослинні “молочні” напої? Обов’язково поділися з нами в коментарях і не забудь жмакнути вподобайку, якщо стаття була для тебе корисною.
Чорна п’ятниця позаду, новорічні свята попереду, а команді EVA Blog не потрібні якісь особливі дати,… Докладніше
База – незручний, невдалий секс трапляється у всіх. Навіть у тих, хто пише книжки про… Докладніше
Давай одразу домовимось: цього року ми не стоїмо біля плити 12 годин поспіль, не нарізаємо… Докладніше
Здавалося б, тільки початок грудня, але він пролетить так швидко, що над своїм новорічним образом… Докладніше
У 2025 році немає дефіциту оздоровчих процедур. Деякі з них абсолютно нові, а деякі відродилися… Докладніше
Ще трохи й почнеться передноворічна метушня: вибір подарунків, прикрашання будинку, підготовка святкового меню… Все за… Докладніше