“Рослинне молоко набагато корисніше, поживніше й, що важливо, безпечніше за тваринне молоко!”. Коли ти чуєш таке від виробників того самого рослинного “молока”, то запитань не виникає, оскільки компаніям потрібно просто продавати свій продукт. А ось коли це просувається в широкі маси коучами з правильного харчування і нутриціологами, у мене особисто виникає легеньке здивування. 🤪 Що ж, пропоную тобі зануритися в молочний світ, нудно не буде. 🙃
Насправді рослинне “молоко” – це ніяке не молоко з погляду стандартів харчових продуктів, їхньої харчової цінності та й загалом як речовина. А що ж це тоді? Та назвати можна як завгодно, наприклад, рослинний напій, немолочна альтернатива молоку тощо. Потрібно просто прийняти одну просту істину, що молоко виробляють молочні залози, й рослинам у цьому плані не пощастило, оскільки тих самих залоз у світі флори немає.
І це не просто моя думка, а факт, з яким, до речі, згоден не тільки здоровий глузд, а й “Національна федерація виробників молока”. У 2019 році вони офіційно звернулися до FDA (управління з контролю за продуктами та ліками США) з цікавим запитом. Вимога полягала в тому, щоб рослинне “молоко” перестали класифікувати, як молоко й тим паче продавати його з такою назвою в магазинах. Аргументів було дуже багато, якщо є бажання, можеш сама ознайомитися з цим зверненням. Ось тобі пара аргументів з боку федерації виробників:
В окремих країнах заборонено вказувати на упаковці “соєве молоко”, а можна “напій на основі сої” й тому подібне. Вищевказане управління FDA зрештою погодилося, що це “імітація молока” або “імітація молочних продуктів”.
Цікаво на тему: Навіщо п’ють хлорофіл? Користь і як правильно приймати
Якщо опустити всілякі технологічні, хімічні, виробничі процеси, то по суті цей продукт отримують двома методами. Постараюся пояснити максимально просто.
Метод 1: “дроби та пий”
В основі лежить подрібнення сировини, наприклад, сої або кокоса, щоб отримати жири та інші компоненти. Як це працює:
Якщо вихідний продукт надто крохмалистий, то сировину піддають додатковій обробці, щоб знизити в’язкість. Адже в іншому разі замість рослинного “молока” буде густий кисіль або навіть желе. Цей метод найпростіший та економічно вигідний для виробництва, проте з ним кінцевий продукт може бути неоднорідним (ті самі крупинки на язиці). Усе залежить від виробничих потужностей.
Метод 2: “дрібка цього та он того – ось вам молоко”
Якщо в першому випадку дробиться готовий інгредієнт, то тут та сама “молочна” суміш створюється з нуля. Як це працює:
Я не раз чула фразу “не купуй! Воно ж гемоногеразоване!”. Як тільки не перекручують це слово, так ще й закладають у нього сенс чогось поганого, небезпечного для здоров’я. Пояснюю. У природі рослинна олія не змішується з водою, а за цього методу вона є основою для виробництва “молока”. Так ось, як проходить процес:
Без гомогенізації олія і вода розділяться й в підсумку рослинне “молоко” стане неоднорідним (олійні краплі просто плаватимуть на поверхні). А ще саме завдяки гомогенізації дрібні краплі олії створюють відчуття “вершковості”, навіть якщо в молоці немає тваринних жирів. Такий метод виробництва вимагає не тільки дорогого обладнання, а й наявності в штаті серйозних технологів, а краще вчених-дієтологів. Крім того, що рослинне “молоко” виходить кремовим і однорідним, є одна вкрай вагома перевага для виробника. Він може вибирати, які саме компоненти будуть у складі, а також використовувати різні типи білків і олій для створення практично будь-якого рослинного “молока”.
Зафіксуймо. Ніякого рослинного “молока” не існує – це просто напій на основі рослинної сировини. Як справи йдуть із користю? Зараз розповім🤓
Цікаво на тему: Склянка води натщесерце: навіщо п’ють і як це впливає на організм
Тут усе до непристойності просто. Давай-но відкинемо непереносність лактози, веганство, а спрямуємо фокус виключно на порівняльні цифри. Скажу відразу, що всі рослинні напої з цієї категорії по-своєму корисні. І це очевидно, адже той же мигдаль є чудовим поживним продуктом для нашого організму. Відповідно, й мигдальне “молоко” теж.
Інше питання, що “рослинній молочці” приписують користь якогось божевільного рівня. Але це величезний міф. Дивись, візьмемо за приклад уже згадане мигдальне “молоко”. Якщо просто почитати в інтернеті про його користь, то практично скрізь трапляється на очі кілька тверджень:
Загалом, до чого я веду. Якщо ми беремо чистий рослинний напій, який було виготовлено за методом 1 (дроби та пий), то отримаємо ось таку картину. Натуральне коров’яче молоко має нижчу собівартість і вищу поживну цінність не тільки за білком, а й за більшістю мікроелементів, включно з холіном, цинком, фосфором, рибофлавіном, калієм. А ті ж мигдальні та рисові “молочні” альтернативи мають найвищу собівартість, але при цьому низький вміст білка. Вівсяні “молочні” напої є непоганим джерелом цинку та рибофлавіну, але в них мало білка, кальцію та калію. І так можна продовжувати дуже довго.
Цікаво на тему: Як кава впливає на шкіру
Якщо ж ми говоримо про рослинне “молоко”, виготовлене за методом 2 (дрібка цього та он того – ось вам молоко), то в цьому разі склад може бути як неймовірно багатим, так і вкрай мізерним. Простий приклад. У мигдальному молоці кальцію чимало, проте нерідко ним збагачують продукт додатково й ось уже на вітрині стоїть упаковка з назвою “мигдальне молоко Ca+++”. Тут уже все залежить від виробника й, звісно ж, від ціни на продукт.
Тримай порівняльну таблицю з усередненими значеннями за головними корисними речовинами та їхнім вмістом у натуральному молоці та альтернативних рослинних напоях. У таблиці виключено ароматизоване, підсолоджене рослинне “молоко”, а також виготовлене методом 2:
Примітка: Таблиця взята з National Library of Medicine (National Center for Biotechnology Information).
Порція 240 мл | Білок (г) | Кальцій (мг) | Магній (мг) | Фосфор (мг) | Калій (мг) | Селен (мкг) | Цинк (мг) | Холін (мг) | Рибофлавін (мг) | Вітамін D (мкг) |
Молоко тваринне | 8.2* | 309** | 29 | 252** | 387 | 4.8 | 1.1 | 44 | 0,33** | 2.7* |
Молоко коров’яче, без лактози | 8.2* | 309** | 29 | 252** | 387 | 4.8 | 1.1 | 44 | 0,33** | 2.7* |
Мигдальне “молоко” | 1.0 | 449** | 15 | 22 | 163 | 0.2 | 0.1 | 8 | 0,02 | 2.4* |
“Молоко” з кеш’ю | 1.8 | 116 | ДВ | ДВ | 69 | ДВ | ДВ | ДВ | ДВ | 0.0 |
Кокосове “молоко” | 0,5 | 459** | 0 | 0 | 46 | 0.0 | 0.0 | 0 | 0.00 | 2.4* |
Конопляне “молоко” | 2.3 | 204* | 54* | 199* | 101 | ДВ | 0,6 | ДВ | 0,42** | 2.5* |
Вівсяне “молоко” | 2.7 | 248* | ДВ | 170* | 184 | ДВ | 1.0 | ДВ | 0,55** | 2.3* |
Горохове “молоко” | 7.5* | 385** | 0 | ДВ | 421 | ДВ | ДВ | ДВ | ДВ | 2.5* |
Рисове “молоко” | 0,7 | 288** | 27 | 137* | 66 | 5.4 | 0.3 | 5 | 0,35** | 2.4* |
Соєве “молоко” | 6.1* | 294** | 33 | 176* | 280 | 5.2 | 0,5 | 44 | 0,45** | 2.7* |
Чесно кажучи, я б не розділяла натуральне молоко та його рослинні альтернативи за принципом “що корисніше”. Тут, напевно, йдеться більше про смакові вподобання і не більше. Природно, для людей з особливими харчовими потребами рослинне “молоко” є досить непоганою заміною продукції тваринного походження. Однак загалом, якоїсь запаморочливої, позамежної користі, про яку люблять розповідати окремі “експерти”, у рослинного “молока” немає від слова зовсім.
А ти яке більше любиш молоко: натуральне чи альтернативні рослинні “молочні” напої? Обов’язково поділися з нами в коментарях і не забудь жмакнути вподобайку, якщо стаття була для тебе корисною.
Читай також:
Щоб забезпечити косметичним засобам живильну, пом'якшувальну, захисну та відновлювальну дію, в їхніх складах дуже часто… Докладніше
Зупинити б час і залишатися вічно молодою! Про це мріємо всі ми, так, дівчатка? А… Докладніше
Ще трохи й почнеться бурхлива підготовка до Нового року. Вибір гарних келихів для ігристого, шурхіт… Докладніше
Всі ми добре знаємо, що такі компоненти, як гіалуронова кислота, антиоксиданти, ретинол і пептиди, відмінно… Докладніше
"Що за запитання? Звичайно ж, відповідальні обидва!”. Якщо дивитися на ситуацію глобально, то – так.… Докладніше
Хто б що не говорив, а для мене осінь — це найатмосферніша пора року, коли… Докладніше