Дім

Очищена вода – міфи та реальність

В кого з нас тече вода з-під крана придатна для пиття? Риторичне питання і саме з цієї причини ми або купуємо питну воду в супермаркетах, або замовляємо доставку очищеної води. Але є куди більш зручне, просте та недороге рішення – поставити вдома фільтри для води, а ще краще – систему зворотного осмосу. Маєш сумніви, що це бездоганний варіант для отримання цілодобового доступу до якісної питної води? Тоді ця стаття special for you.

До яких показників оптимально фільтрувати воду

Відразу постає питання, а чи потрібно її фільтрувати? Раніше середньостатистична людина визначала якість води, орієнтуючись на колір, запах і смак. До речі, ці параметри входять до загального лабораторного аналізу якості води. Але в сучасному світі у людей з’явився доступ до найпростішого та дешевого пристрою – TDS метра. І практично кожна домогосподарка знає, що таке PPM, у якому діапазоні значення оптимальні тощо. Однак ці знання здебільшого мають мало спільного з реальністю. Давай швиденько пробіжимося по азах:

  1. Що таке TDS метр? Це прилад, який дозволяє виміряти кількість твердих розчинених речовин у воді.
  2. Що таке PPM? Це одиниця виміру, яку показує ТДС метр. 1 PPM дорівнює 1 міліграму розчинених твердих речовин на літр води. Наприклад, показник 170 PPM означає, що в літрі води міститься 170 мг розчинених речовин.

Цікаво на тему: 9 ознак, що ви п’єте мало… води

А тепер найцікавіше. Цей показник просто вказує на кількість тих чи інших компонентів, але що саме знаходиться у воді може визначити тільки лабораторія. Кальцій, магній, натрій, калій, нітрати, хлориди, сульфати, розчинені органічні сполуки, важкі метали… У тих 170 PPM можуть міститися виключно корисні речовини або тільки небезпечні сполуки. Ну, або те й інше в різному відсотковому співвідношенні.

Ось і виходить, що питна вода – це не мінімальна кількість PPM, а якість розчинених твердих речовин. Пара простих прикладів:

  • у приватному будинку є дуже глибока свердловина та з неї надходить вода 550 PPM. Лабораторні аналізи показали, що в ній оптимальне співвідношення корисних речовин та не має шкідливих домішок. Чи можна її пити? Звісно;
  • у квартирі з-під крана тече вода 220 PPM. Аналізи показали невеликий вміст корисних мінералів, але рівень заліза значно вищий за норму. Таку воду пити не треба.

Є випадки, коли вода із вмістом солей у 1000 PPM є питною та, навпаки, при 150-170 PPM вона не придатна для пиття. І тут вступають у гру ті самі візуальні та смакові якості. Якщо вода прозора, не має сторонніх запахів, у ній немає жодного осаду й стороннього присмаку, можна сміливо орієнтуватися на такі показники TDS метра:

  • 0-50 PPM. Вкрай низький рівень солей та мінералів. Саме така вода тече після системи зворотного осмосу.
  • 150-300 PPM. Середній рівень мінералізації. Така вода в більшості випадків придатна для пиття, оскільки має мінімальну кількість розчинених речовин. Однак, як ми вже з’ясували, бувають винятки.
  • 300-500 PPM. Допустимий рівень для питної води. Однак, як і в попередньому випадку, краще орієнтуватися на запах, смак, колір та за необхідності здати воду на аналізи для визначення її якості.
  • 500-1000 PPM. Високий рівень розчинених твердих речовин. Така вода може бути придатною для пиття, проте не підходить для тривалого споживання. Для 100% безпеки лабораторні аналізи є обов’язковими.
  • 1000+ PPM. Дуже високий рівень розчинених мінералів, солей та інших речовин. Найчастіше така вода непридатна для пиття.

Судячи з цих даних можна подумати, що зовсім не обов’язково ставити фільтри для очищення води й тим більше систему зворотного осмосу. Але все навпаки. 0-50 PPM – це найкраща вода для пиття. І ось чому.

Цікаво на тему: Як правильно пити воду влітку: рекомендації нутриціолога

Мертва вода – міф, у який віритимуть ще дуже довго

“Система зворотного осмосу прибирає з води всі корисні речовини! Вона стає мертвою та шкодить здоров’ю. Адже в ній немає таких важливих для нашого організму нутрієнтів.”

Ну, по-перше, якщо ти надто переймаєшся з цього приводу, то до фільтрів можна доставити мінералізатор, який насичуватиме воду корисними речовинами. А по-друге, люди, які висловлюють таку думку, чомусь не замислюються над простими питаннями. Чому, наприклад, саме вода після зворотного осмосу використовується у медичних та лабораторних цілях? Або чому для приготування дитячих сумішей рекомендують використовувати максимально очищену воду? І зворотний осмос – це найкраще рішення.

Річ у тому, що наш організм отримує корисні речовини переважно з їжі. І якщо ми виключимо їхнє надходження з води – не зміниться абсолютно нічого. Подивімось на надходження трьох ключових мінералів з води та їжі, орієнтуючись на дані ВООЗ та NIH (Національний інститут охорони здоров’я США):

  • кальцій з води 5-10%, з їжі 90-95%;
  • магній з води 10-20%, з їжі 80-90%;
  • калій – його кількість, яка отримується з води, знаходиться в районі похибки, а 99% калію ми отримуємо виключно з їжі.

Але, на жаль, усі ці аргументи для деяких людей не мають жодного значення. Чому? Все просто. Вони створили для себе образ “мертвої” води (в якій немає жодних сторонніх домішок) та корисної, майже “лікувальної” (де присутні розчинені солі та мінерали). Насправді все інакше.

Цікаво на тему: Лайфхаки, які допоможуть пити більше води

Чому осмос – це оптимальне рішення для споживання безпечної, чистої, смачної води

Враховуючи все вищесказане, максимально очищена вода має виключно позитивні якості.

100% безпека

Цілком виключається потрапляння в організм важких металів, бактерій, якихось шкідливих хімічних сполук тощо. До того ж вода після якісної системи очищення абсолютно не містить хлору та його побічних продуктів.

Оптимальна гідратація організму

Це головне, що нам потрібно від води у принципі. І очищена вода найкраще відновлює рівень вологи у нашому тілі. Вона дуже швидко засвоюється, оскільки відсутність домішок не вимагає від органів додаткової обробки рідини. Навантаження на нирки нульове, адже знову ж таки їм не потрібно фільтрувати воду від розчинених солей та інших речовин.

Навіть елементарне приготування їжі на такій воді має незаперечні переваги. Жодного осаду, сторонніх присмаків тощо. Встановити фільтри для води, систему зворотного осмосу або організувати комплексну складну систему водоочищення можна в будь-якому приміщенні: квартира, будинок, офіс, не має значення. Зараз маса компаній пропонує величезну кількість крутих рішень щодо водоочищення, наприклад, ВЕНКОН. До того ж можна організувати очищення води не тільки для пиття, але й для довгої, безвідмовної роботи посудомийних, пральних машин та іншої техніки, робота якої пов’язана з водою.

А як ти вважаєш, очищена вода це добре чи краще пити воду з солями, мінералами та іншими домішками? Обов’язково поділися своєю думкою в коментарях і не забудь поставити вподобайку, якщо стаття була для тебе цікавою та корисною.

Читай також:

Останні

Що рекомендують почитати автори EVA Blog

Час від часу всі ми шукаємо, щоб такого почитати. Але що обрати серед безлічі жанрів?… Докладніше

Вересень 18, 2024

Багатошаровість: як правильно зібрати образ та не виглядати капустою

Багатошаровість часто фігурує в добірках ідей для стильних образів. Вона є класним інструментом корекції силуету… Докладніше

Вересень 18, 2024

Як зробити шкіру сяйливою: топ порад і засобів для догляду

Гарна і сяйлива шкіра – це мрія кожної дівчини. Багато хто думає, що домогтися ідеального… Докладніше

Вересень 17, 2024

Гід по каві: що ми п’ємо в кав’ярнях

Привіт, мій любителю ароматного напою, що бадьорить. Пропоную тобі сьогодні трохи зануритися у світ кави… Докладніше

Вересень 17, 2024

11+ інтер’єрних подарунків для тих, хто цінує затишок у домі

У пошуках ідеального подарунка для тих, хто любить створювати затишок? В інтер'єрі важливими є деталі,… Докладніше

Вересень 16, 2024

Олія ши – секретна зброя для тривалого зволоження

У складі засобів для догляду за шкірою і волоссям часто можна зустріти такий цікавий компонент,… Докладніше

Вересень 16, 2024