Материнство

Профілактика застуди у дітей: 4 поради для зміцнення імунітету

Осінь і зима по-своєму прекрасні, але ось багато батьків не так райдужно ставляться до цих пір року, адже з приходом холодів діти починають часто хворіти. Як же вберегти дитину від вірусних захворювань і скоротити до мінімуму епізоди застуд? Давай про це і поговоримо. 

Чому діти часто хворіють

У середньому дошкільнята і школярі молодших класів можуть хворіти до 6 разів на рік, а то й більше. Батькам може здаватися, що це триває цілу вічність. Не встиг малюк одужати, як знову застудився…  

Але насправді це цілком нормальний сценарій розвитку подій. Імунітет дитини перебуває на стадії формування і йому необхідно сформувати захисну реакцію (антитіла) на ті чи інші вірусні захворювання. У міру дорослішання малюк буде менше хворіти, оскільки імунна система зможе впевнено боротися з вірусами.

Чому ж саме з приходом осінньо-зимового сезону діти починають хворіти? 

Тут все легко пояснити. Діти, як правило, перебувають в одному приміщенні в тісному контакті один з одним. Чхання, кашель і контакт рук поширює інфекцію з небаченою швидкістю. Сюди ж додаємо той факт, що низька температура і сухе повітря збільшують виживання вірусу і його готовність проникнути в організм людини.   

Головне завдання батьків – навчити дитину елементарних профілактичних заходів:

  • прикривати ніс і рот під час чхання або кашлю;
  • мити руки перед прийомом їжі, після вулиці;
  • не торкатися брудними руками очей, носа або рота.

Звичайно, діти рідко користуватимуться цими порадами, тому що вони не надають їм великого значення. Але це лише справа часу, поступово звичка сформується сама собою. 

Цікаво на тему: Направлення в інфекційну лікарню: що брати із собою мамі та дитині?

Коли потрібно звернутися до педіатра

З відвідуванням лікаря краще не затягувати, тому що застуда може викликати ускладнення. Записатися до педіатра слід у таких випадках:

  • біль у горлі;
  • кашель;
  • нежить;
  • підвищена температура тіла (понад 38 ℃);
  • сонливість та відсутність активності.

Не намагайся займатися самолікуванням та вдаватися до народних засобів лікування вірусних захворювань. Сьогодні існує велика кількість хороших ліків, які допоможуть дитині якнайшвидше одужати та виключити ризик розвитку ускладнень. 

Цікаво на тему: Як збити ацетон у дитини в домашніх умовах?

Як зміцнити імунітет дитини

Гарантувати, що твоя дитина не зіткнеться із застудними захворюваннями в осінньо-зимовий період просто неможливо. Однак, дотримуючись кількох простих правил, малюка швидше зміцнить свій імунітет для боротьби з вірусами та уникне частих застуд надалі. То ж що треба робити? Просто дотримуйся наступних рекомендацій:

  1. Збалансоване харчування. Здорова, багата антиоксидантами, вітамінами та мінералами їжа сприяє гармонійному розвитку дитини, а також допомагає сформувати міцну імунну систему. У щоденному меню обов’язково повинні бути яйця, м’ясо, риба, різні овочі та фрукти, ягоди, горіхи, насіння, кисломолочні продукти, каші. Навіть якщо дитина не любить якісь певні продукти, їх завжди можна чимось замінити або піти на хитрість і замаскувати їх у вже готовій страві. Як це зробити, ми писали тут. Правильне харчування забезпечує зростаючий організм усім необхідним. Також можна доповнити раціон дитячими харчовими добавками як вітамінно-мінеральних комплексів.
  2. Міцний та здоровий сон. Він відіграє важливу роль у формуванні імунітету, адже при нестачі сну організм працює в ослабленому режимі, та й загалом у дитини буде не так багато енергії. Дошкільнятам рекомендують спати 10-13 годин (з урахуванням денного сну), дітям молодшого шкільного віку – 9-12 годин, підліткам – 8-10 годин.
  3. Фізична активність. Діти – ще ті непосиди, але іноді вони просто лінуються рухатися, проводячи вільний час за гаджетами. Щоденні прогулянки на свіжому повітрі та регулярні заняття спортом допоможуть дітям ефективно протистояти сезонним захворюванням.
  4. Керуйте стресом. Стресують не лише дорослі, у дітей теж є 100 та 1 привід для переживань. А, як відомо, нервова напруга (особливо в хронічній формі) здатна робити організм уразливим перед захворюваннями. Проводь більше часу з дитиною, дивись разом фільми/мультики, знайди активне хобі. Будь завжди відкрита до діалогу, щоб дитина могла розповісти про свої хвилювання, а ти своєю чергою підтримати її та заспокоїти у потрібний момент.

Хоча ці поради можуть здатися тобі максимально простенькими та очевидними, проте вони дійсно працюють. 

А як ти зміцнюєш імунітет своєї дитини та чи вдаєшся до загартовування організму? Поділися з нами у коментарях.

Читайте також:

Останні

Тример: вибираємо крутий пристрій для твого чоловіка

Твій чоловік теж хоче бути красивим і стильним, це очевидно. Чоловічі аксесуари рясніють величезною кількістю… Докладніше

Жовтень 3, 2024

Все, що ти хотіла знати про cica-крем

Тобі напевно траплялися на очі баночки з загадковою назвою «cica-крем». Неймінг, звісно, цікавий, ось тільки… Докладніше

Жовтень 2, 2024

Світла немає, а інтернет – є! Як підключити Wi-Fi, коли немає електроенергії

Я на власному досвіді кілька разів пройшла стадії заперечення, гніву та смирення, поки нарешті не… Докладніше

Жовтень 1, 2024

Як навчитися насолоджуватися осінню: поради для тих, хто сумує за літом

Листя, що жовтіє, осіння вогкість і холод, що підкрадається, здатні ввести в стан апатії як… Докладніше

Жовтень 1, 2024

Хто такі квадробери та чи варто батькам переживати: коментар психолога

Усі канали з новинами та соціальні мережі просто розриваються від кількості відео з таким вельми… Докладніше

Жовтень 1, 2024

Когнітивні викривлення: як мозок тебе обманює?

Чи помічала, що часом мозок схиляє тебе до самообману? Підштовхує у пастку ілюзії контролю над… Докладніше

Вересень 30, 2024