Речі, які крадуть ваше життя

Пам’ятаєте фільм “In Time” з Джастіном Тімберлейком, у якому головною валютою суспільства був час? А чи замислювались ви, що ми так само розплачуємося за все, що купуємо, годинами власного життя? На цю важливу тему й поговоримо у новій статті з нашою подругою, експертом EVA Blog Анастасією Арьє.

Ми живемо в дивовижний час і стаємо свідками того, як стрімко змінюється світ. Я пам’ятаю телефони з диском, який треба було крутити пальцем, касетні плеєри, перші великовагові мобільні, дискети, громіздкі комп’ютери, перші цифрові фотоапарати. Появу інтернету в кожному будинку. 3G на вулицях міста. А раніше…

Раніше речі купували на ринку, приміряючи те, що сподобалося в кращому випадку за шторкою, обливаючись потом влітку і замерзаючи на холоді взимку. Зараз можна вибрати одяг онлайн, оплатити картою, а кур’єр привезе замовлення прямо додому.

Раніше кредити брали на покупку житла, а зараз – на шуби і телевізори.

Раніше знижку потрібно було вибивати з продавця, слухаючи в черговий раз: «Вибачте, ціна нижче не буде, я просто реалізатор», а зараз тільки встигай ухилятися від всіх акцій, знижок, чорних п’ятниць та інших засобів привернути покупця.

Гарний одяг і взуття, меблі, декор, техніка, прикраси, посуд доступні майже з будь-якої точки світу. У нас з’явився вибір. У нас з’явилася можливість купувати декор – по сезону, сережки – під настрій, другу сукню – тому що при покупці двох дадуть знижку, останню модель айфону – в розстрочку.

І мало хто замислюється про те, чого нам вартий цей достаток товарів. Чого нам варта ця доступність.

За розстрочкою або кредитом часто стоїть понаднормова робота або підробіток у вільний від основної роботи час. А це значить – мінус час з улюбленими, мінус відпочинок, мінус достатня кількість сну.

За дорогим набором посуду ховається страх, що його розіб’ють, тому нехай стоїть поки на полицях, видно, що гарний, а пити можна і зі старої чашки.

За шафою, набитим одягом (і в більшості випадків біля неї все одно звучить «мені нема чого носити») стоять години в магазинах і в примірочних, або час перед монітором в пошуках Тої Єдиної Сукні, вигідних умов доставки і «о, це теж можна подивлюся, раптом знадобиться».

Ми часто платимо за обновки найдорожчим, що є в нашому житті – часом.

Кілька годин, витрачених на розпродажі, можна було б провести вдома, дозволивши собі «нічого не робити» – зазвичай в цю фразу загортають улюблені і «несерйозні» справи. Наприклад, повалятися з книжкою в ліжку, з’їсти морозиво замість супу на обід, включити хіти 90-х років і співати разом з гуртом «Іванушкі». Але ж розпродаж! З п’яти-семи обновок половина, можливо, куплена спонтанно і буде висіти мертвим вантажем в шафі.

Час, який можна було б провести з сім’єю або друзями, відняв проект на роботі. Зате купили нові штори (туфлі, третю ляльку Barbie або черговий конструктор LEGO дітям, телевізор і так далі).

У новій сукні або іграшках для дітей немає нічого поганого. Я закликаю вас подумати про те, що не завжди нові речі нам так вже потрібні. І вже точно не потрібніше вечері з батьками, сміху в компанії друзів, обіймів і Дня Ліні з дітьми на дивані. Мені здається, враження роблять наше життя яскравішим, ніж предмети, а емоції роблять нас живими! Коли бачиш, як зробила перші кроки дитина. Коли приїхала в нову країну і дух захопило. Коли обійняла батьків після розлуки. Коли дивишся комедію з подругами і регочеш на повний голос. Коли гуляєш з чоловіком, тримаючись за руки, вечірніми вулицями… Не впевнена, що ці відчуття можна порівняти з емоціями від покупки нових штор.

Якщо вартість придбаних речей перерахувати з грошей на відмови від зустрічей з друзями та сім’єю, на відсутність повноцінного сну та турботи про себе, на роздратування від втоми, то легко побачити, що вони активно крадуть найважливіші моменти вашого життя.

Зрештою, про що б вам хотілося згадати, озираючись на прожиті роки? Про почуття єднання з близькими, про радість нових відкрить, або про те, як поєднувалися штори з покривалом на ліжку чи яка велика діагональ була у нового телевізора?..

Не накопичуйте речі, накопичуйте емоції. Враження. Почуття. Зустрічі з новими містами. Накопичуйте те, що буде гріти вас все життя.

Останні

Як вибрати ідеальну каструлю

Ну, ось що можна розповісти про вибір каструль? Об'єм, форма, гарні візерунки на стінках посуду...… Докладніше

Травень 7, 2024

Трендові прикраси для модного літнього образу 2024

Двічі на рік на показах Fashion Week імениті бренди задають настрій майбутньому модному сезону. Потім… Докладніше

Травень 7, 2024

З Днем матері 2024: красиві вітальні листівки

Наші матусі — найважливіші люди у нашому житті. Ми безумовно любимо їх за ту увагу,… Докладніше

Травень 7, 2024

Які круті перекладні тату зараз у тренді?

Перекладні тату належать до тих видів прикрас, які мають багато варіантів: від мінімалістичних маленьких до… Докладніше

Травень 6, 2024

♑ Козоріг: характеристика знака зодіаку, сумісність і кар’єра

Козороги – досить загадкові особистості, які навіть для найближчих людей часто залишаються непрочитаною книгою. Абсолютно… Докладніше

Травень 6, 2024

Як вибрати мультипіч?

У сусідів аерогриль Philips – дуже ним задоволені. А друзі настійно рекомендують мультипіч Тефаль, кажуть,… Докладніше

Травень 4, 2024