Краса

Сечовина в косметиці: що це за компонент і навіщо він потрібен?

Найпоширеніше запитання: “Сечовина в косметиці – це те, про що я подумала…?”. Відповім одразу, що ні. Сечовина є одним з компонентів сечі, яка являє собою водний розчин з безліччю розчинених речовин. Сьогодні я не буду занурювати тебе в складні біологічні процеси створення сечовини в організмі та розповідати навіщо він це робить. Поговоримо виключно про користь цієї речовини в доглядових засобах😉

Що таке сечовина (urea)? І чим органічна сечовина відрізняється від синтетичної?

У цьому контексті органіка має на увазі не натуральну форму речовини в косметичних засобах, а сечовину, яка природно виробляється нашим тілом. Я, чесно кажучи, не зустрічала тих самих кремів з органічною сечовиною в складі, але якщо раптом тобі щось подібне попадеться, знай – це обман. Зараз поясню чому.

Натуральна сечовина – не що інше, як гігроскопічна молекула, яка чудово поглинає воду. Вона присутня в епідермісі, виступаючи вкрай важливим компонентом NMF (природний зволожувальний фактор) і життєво необхідна для оптимальної гідратації та цілісності рогового шару шкіри. Крім зволоження, ця речовина покращує бар’єрну, а також антимікробну функцію шкіри та має ще масу корисних властивостей, про які я тобі розповім трохи пізніше. 

Цікаво на тему: Каолін у косметиці: властивості та використання

Так, усі ми любимо, коли на продуктах, засобах для догляду є приставка “натуральні компоненти” або “organic”. Але далеко не завжди й не всі компоненти можна передати в натуральному вигляді. І urea належить саме до такого випадку. І йдеться навіть не про те, що натуральну сечовину з біологічних джерел (виділену із сечі людини або тварин) не використовують у косметології через гігієнічні, етичні причини. Ефективність і, головне, безпека – ось головні чинники, через які цю речовину використовують у засобах для догляду за шкірою виключно в синтетичній формі.

Звідки беруть сечовину для косметики та засобів для догляду?

Я думаю, що ти не раз ставила собі це питання. Та все насправді елементарно. Просто в лабораторних умовах відтворюють такий самий процес, як під час синтезу сечовини у нас в організмі. Звісно, у цьому разі не потрібно повністю копіювати всі складні шляхи перетворення речовини, а можна перейти одразу до ключової стадії, для якої потрібно два головні елементи – аміак (NH₃) і діоксид вуглецю (CO₂). А далі наука й нічого більше:

  • високий тиск і певна температура запускають реакцію, за якої утворюється карбамат амонію;
  • далі карбамат амонію розкладається на воду та сечовину;
  • останнім етапом виступає очищення і кристалізація найчистішої сечовини.

Цікаво на тему: Що таке ферулова кислота та навіщо вона потрібна в косметиці

І так, синтетичну сечовину широко використовують не тільки в косметології, а й у тій же харчовій промисловості та інших галузях. Але мова не про це. Отже, головні причини, чому в косметиці сечовина тільки синтетична:

  1. Контроль якості. Тільки в такий спосіб виробники можуть максимально точно контролювати якість і, що важливо, концентрацію сечовини. Це необхідно не тільки для дотримання стандартів косметичної індустрії, а й для безпеки використання споживачем.
  2. Ефективність. Синтетична сечовина не просто забезпечує ті самі зволожувальні та кератолітичні властивості (розм’якшення загрубілої шкіри), що й натуральна форма. Вона є більш ефективною.
  3. Чистота. Синтетична форма сечовини абсолютно чиста, стабільна, не містить забруднювальних речовин, а також патогенів, які можуть бути присутніми в натуральних джерелах urea.

З цим розібралися, а тепер переходимо до найцікавішого, а саме корисних властивостей цього компонента.

Користь сечовини в кремі та інших доглядових засобах

Насправді можна написати дуже-дуже довгий список, що складається з позитивних якостей urea для шкіри. Але по суті всі властивості компонента визначаються п’ятьма механізмами впливу.

Сечовина збільшує зволоженість рогового шару

Мова не просто про гідратацію шкірного покриву. Все куди глобальніше:

  • сечовина зменшує ТЕВВ (трансепідермальна втрата вологи), що особливо важливо, якщо ТЕВВ підвищена;
  • збільшує затримку води та стійкість рогового шару до осмотичного стресу. Простіше кажучи, мінімізує ризик зіткнутися з сухістю шкіри;
  • за певних умов довкілля і стану шкірного покриву, urea діє, як природний, внутрішній зволожувач, замінюючи собою воду за низької вологості повітря.

Цікаво на тему: 15 найкращих сироваток із ретинолом для всіх типів шкіри

Сечовина покращує антимікробний захист і бар’єрну функцію шкіри

Ні, сама по собі urea не слугує якимось щитом проти мікробів і зовнішніх несприятливих чинників. Вона виступає потужним активізуючим компонентом для більш обізнаних у цьому питанні речовин. Саме сечовина збільшує активність антимікробних пептидів, окремих білків, а також посилює синтез ліпідів і підвищує регуляцію АМФ (аденозинмонофосфату). У сукупності ця “банда” запускає процеси, що дають гідну відсіч патогенній мікрофлорі, й попутно зміцнює шкірний бар’єр.

Сечовина регулює проліферацію епідермісу

“Проліфе… Що?”. Зараз поясню. Функція проліферації епідермісу полягає в оновленні клітин, які необхідні для підтримки здоров’я шкіри, а також її бар’єрної частини. Простими словами, цей процес замінює пошкоджені або старі клітини на нові, тим самим відновлюючи та оновлюючи шкірний покрив. Коли в цьому ланцюжку процесів відбувається збій, то найвиразніший прояв ми відчуваємо, як лущення, огрубіння рогового шару.

Цікаво на тему: Властивості та використання вітаміну Е в косметиці

Сечовина відіграє ключову роль у проліферації через свої зволожувальні, кератолітичні та регуляторні якості. Вона слугує вкрай дієвим стимулятором для нормального клітинного поділу й правильного оновлення епідермісу.

Сечовина має потужні кератолітичні властивості

Urea розпушує і відлущує змертвілі клітини шкіри, що зі свого боку виключно позитивно впливає на процес проліферації. Підтримка здорового циклу поділу клітин і прискорення оновлення епідермісу – не єдина перевага. Кератолітичний вплив сечовини вкрай корисний у разі надмірного зроговіння шкірного покриву (гіперкератозу), адже саме він сприяє зменшенню товщини рогового шару, пом’якшує його та стимулює правильне, здорове оновлення клітин.

Сечовина покращує проникнення лікарських засобів

Так, ця молекула значною мірою полегшує транспортування протигрибкових препаратів, кортикостероїдів і гормонів через шкіру, а також нігті.

Відповідаючи на запитання “Наскільки корисна сечовина в засобах для догляду” – на 100%. Це дійсно дуже крутий компонент із широким спектром впливу. Сечовина здатна поліпшити не тільки стан шкіри, а й волосся, нігтів. При цьому під “поліпшити стан” слід розуміти й терапевтичний вплив, адже сечовина допомагає полегшити, а в деяких випадках усунути чимало патологічних станів:

  • лупа;
  • захворювання нігтів;
  • мозолі та натоптиші;
  • ксероз (сухість шкіри);
  • іхтіоз (підвищене зроговіння шкірного покриву).

Також сечовина за правильного підходу до загальної терапії допомагає істотно подовжити період ремісії за псоріазу. Ну й до слова, цей компонент нерідко виступає доволі дієвим при попередньому лікуванні гіперкератотичних актинічних кератозів.

Цікаво на тему: Водорості в косметиці: навіщо потрібні + добірка класних засобів

Яка концентрація сечовини в сироватці, шампуні або кремі краща: низька чи висока?

Дуже класне запитання, яке я часто зустрічаю на просторах інтернету. Постараюся тобі на нього відповісти. По-перше, потрібно брати до уваги загальний склад того чи іншого доглядового засобу. Адже сечовина може виступати як основним, так і додатковим компонентом, що безпосередньо впливає на її концентрацію. А по-друге, судячи з доволі свіжих даних одного дослідження за 2021 рік із питання сечовини та її використання в дерматології, є можливість поглянути на ефекти та показання за різних концентрацій urea:

  1. Низька концентрація сечовини (2-10%). Зволоження і поліпшення бар’єрної функції шкіри.
  2. Середня концентрація сечовини (10-30%). Зволожувальні засоби й кератолітики (що викликають активне відлущування відмерлих клітин з поверхні шкірного покриву).
  3. Висока концентрація сечовини (30% і більше). Використовується в кератолітиках і в засобах для видалення некрозу тканин.

Більш детально можеш ознайомитися з питанням, поглянувши на таблицю.

Концентрація Ефект Показання
Низька (2-10%) Гідрант Підтримка здоров’я шкіри

Ксероз

Профілактика та лікування іхтіозу, атопічного дерматиту та псоріазу

Профілактика радіаційного дерматиту

Середня (10-30%) Гідрант, кератолітик і підсилювач дії місцевих лікарських засобів Підтримка здоров’я шкіри

Ксероз

Іхтіоз, атопічний дерматит і псоріаз

Висока (30-50%) Підсилювач кератолітичної та місцевої дії Локалізований гіперкератоз (псоріаз, кератодермія, мозолі або натоптиші)

Лупа

Захворювання нігтів

Попереднє лікування гіперкератотичних актинічних кератозів

Загалом, якщо брати той самий шампунь із сечовиною в концентрації 5%, то він чудово підійде в разі наявності ксерозу (сухості шкіри) на голові. Ти, можливо, здивуєшся, але засобів для догляду з urea досить багато й список не обмежується стандартними кремами, сироватками та шампунями. Давай на цьому моменті зупинимося докладніше.

У яких косметичних і доглядових засобах може міститися сечовина

Насправді цей компонент можна впровадити до складу чого завгодно, була б мета. Але якщо говорити про основний спектр засобів для догляду, то вони такі.

Зволожувальні креми, лосьйони для обличчя і тіла з сечовиною

Urea досить часто входить до складу зволожувальних лосьйонів і кремів, особливо до тих, які призначені для сухої шкіри. Такі засоби допомагають підтримувати гладкість, м’якість шкірного покриву й утримувати в ньому вологу. Звісно ж, роблять вони це дуже-дуже ефективно.

Рекомендовані товари:

Креми для рук і ніг із сечовиною

Цей компонент активно використовують у кремах для ніг і рук з однієї простої причини – ці ділянки схильні до підвищеної сухості й огрубіння. Концентрація сечовини нерідко перебуває в межах 10-30% і вона ефективно пом’якшує огрубілу шкіру, а також допомагає боротися з тріщинами та мозолями.

Рекомендовані товари:

Кондиціонери та шампуні для волосся з сечовиною

Суха, проблемна шкіра в ділянці голови – це не виклик для шампунів з сечовиною, а стандартна проблема, з якою засоби справляються на 10/10. Вони забезпечують м’яке очищення і зволоження чутливої шкіри, гідратують волосся, зменшують симптоми псоріазу, свербіння і лущення.

Рекомендовані товари:

Ну й звісно, сечовина може входити до складу пом’якшувальних засобів від врослих нігтів, в атиейдж догляд, а також засоби після гоління, депіляції та масу інших косметологічних продуктів. 

Якщо ти до цього часу, бачачи в складі сечовину, якось скептично або навіть гидливо ставилася до цього компонента, то, сподіваюся, ця інформація допоможе тобі змінити свою думку. Не забудь поставити вподобайку, якщо стаття була для тебе цікавою і корисною.

Читай також:

Переглянути коментарі

  • В мене був гель для вмивання від біотрейд с сечовиною. Дуже сподобався, цей компонент дійсно круто працює в засобах для догляду

Останні

11+ інтер’єрних подарунків для тих, хто цінує затишок у домі

У пошуках ідеального подарунка для тих, хто любить створювати затишок? В інтер'єрі важливими є деталі,… Докладніше

Вересень 16, 2024

Олія ши – секретна зброя для тривалого зволоження

У складі засобів для догляду за шкірою і волоссям часто можна зустріти такий цікавий компонент,… Докладніше

Вересень 16, 2024

7 інструментів для нанесення тону: особливості та який вибрати

Бездоганно рівний тон обличчя — одна з першорядних цілей будь-якого макіяжу. Але домогтися його не… Докладніше

Вересень 13, 2024

Ідеї смачного перекусу: 8 незвичайних рецептів

Не встигла поснідати перед роботою або зголодніла посеред дня? Значить, тобі потрібен перекус. Хоча це… Докладніше

Вересень 13, 2024

Що таке саморефлексія та навіщо вона потрібна?

Інформації, задач та справ у сучасному житті так багато, що часто не залишається можливості прислухатись… Докладніше

Вересень 13, 2024

Що таке усвідомлений сон і як у нього потрапити

Тобі знайомий фільм “Початок”? Якщо ні, то обов'язково подивися. Якщо ж ти його вже бачила… Докладніше

Вересень 12, 2024