Натхнення

Що рекомендують почитати автори EVA Blog

Час від часу всі ми шукаємо, щоб такого почитати. Але що обрати серед безлічі жанрів? Філософські книжки, детективи, наукова фантастика, історії в жанрі фентезі та горору, драми, а може, щось про кохання? Вибір величезний і часом підібрати щось цікаве для затишних осінніх вечорів буває ой як непросто.

І, щоб тобі було підібрати що почитати на дозвіллі, автори EVA Blog діляться з тобою своїми книжковими фаворитами. Від топових бестселерів найпопулярніших письменників до нішевої літератури на будь-який смак. Заварюй улюблений гарячий напій і гайда поповнювати свій список must read.

Цікаво на тему: Які фільми та серіали рекомендують автори EVA Blog

Від романтики до драм — рекомендації від Юлії

Завжди в курсі останніх подій у світі літератури, порадить серіал, від якого нереально відірватися, і зробить фото на будь-яку «мильницю», гідне International Photography Awards.

Фікшн я читаю постійно: знайомлюся з сучасними авторами, відкриваю для себе нові жанри, надихаюся хорошими творами й набираюся читацького досвіду. Але є книжки, до яких я прикипіла всією душею. Вони подобаються мені так пристрасно, що здається, нібито вони написані спеціально для мене. Поки що таких романів небагато, але я постійно перебуваю в пошуках чогось особливого, такого ж вартісного. Я хочу розповісти тобі про ті, що прочитала нещодавно і які запам’яталися мені найбільше.

Ганья Янаґігара «Маленьке життя»

Історія життя чотирьох друзів із Нью-Йорка одразу підкорила моє серце. Сьогодні це моя найулюбленіша книжка з усіх коли-небудь мною прочитаних. У 2015 році роман «Маленьке життя» американської письменниці Ханьї Янагіхари увійшов у шортлист Букеровської премії. Він доволі об’ємний — мало не 900 сторінок, — але читати його дуже цікаво. У книзі описано трагічні події, які, ймовірно, витримає не кожен читач, але якщо тобі подобаються серйозні життєві історії, то обов’язково почитай «Маленьке життя».

Донна Тартт «Таємна історія»

«Таємна історія» – це роман у жанрі campus novel або, як ще кажуть, «темної академії». Оповідання ведеться в ретроспективі від імені одного зі студентів, який розповідає про один випадок і пов’язані з ним події, що серйозно вплинули на їхнє життя. Я спеціально кажу так туманно, тому що в книзі читач ще з передмови дізнається, що сталося, тож не хочу зіпсувати цей ефект.

Цікаво на тему: ТОП-10 книжок, які має прочитати кожен

На мою думку, «Таємна історія» написана в найкращих традиціях американської класики. У цьому романі мова Донни Тартт лаконічна й елегантна, а манера оповіді стильна: це наче в якусь мить між собою перетнулися Том Вулф і Айн Ренд. Нехай це порівняння не здасться тобі дивним, бо Донна Тартт — неймовірно талановита оповідачка, яка втілює собою все найкраще, що є в сучасній літературі. Це беззаперечний мастхев для кожного без винятку.

В.Є. Шваб «Незриме життя Адді Лярю»

Не ти знаходиш книжку, а вона тебе. Згодна? Інакше як пояснити те, що деякі з них з’являються у твоєму житті саме в потрібний момент? Звісно, ти їх обираєш: підшукуєш бажаний жанр, визначаєш автора, читаєш анотацію, але чи так часто вдається вгадувати, чого просить серце? Якщо в тебе це виходить, тоді ти, мабуть, маєш якийсь таємний рецепт (поділися).

От захотілося мені почитати про кохання. Але не таке, де на обкладинці хтось пристрасно обіймається чи щось подібне. Кохання звичайно-незвичайного, такого, яке відгукнеться всередині (повір, знайти подібне — складний квест, навіть серед усього різноманіття сучасної літератури). І ось я тримаю таку книжку у своїх руках, відкриваю і відчуваю, що це Вона. Усередині Нью-Йорк, симпатичні хлопці, що працюють у старих книжкових магазинах, кіношний сленг, невиразні, але стильні імена — все, як я люблю! Трохи для підлітків, але таке привабливе, що аж руки трясуться. Ця книжка читає мої потаємні думки, а я читаю її як зачарована. Вона мій несподіваний подарунок, я її не вибирала. Тож, гадаю, що, якимось загадковим чином, ця книжка обрала мене.

Наостанок короткий список із мого персонального «золотого фонду». Дуже люблю ці книжки та сподіваюся, що ти теж їх полюбиш:

  • «Кривавий меридіан» Кормак Маккарті
  • «Піранезі» Сюзанна Кларк
  • «Три товариші» Е.М. Ремарк
  • «Привіт, смутку» Франсуаза Саган
  • «Страх і огида в Лас-Вегасі» Хантер С.Томпсон

Містичні трилери від Єви

Експертка з кулінарних експериментів і наукових досліджень, перекладачка складних термінів і процесів на «людську» мову.

Я не особливий книголюб, навіть правильніше буде сказати, взагалі не книголюб, хоча читаю дуууже багато. Просто мені більше подобається бачити художній, документальний твір, ніж читати й гратися зі своєю уявою. Однак, коли я шукаю конкретну інформацію з питання, яке мені цікаве, то з легкістю перечитую десятки, сотні сторінок в інтернеті. І роблю я це із вартою заздрості постійністю.

Пропоную тобі одразу і почитати, і подивитися, оскільки моя добірочка складається з трьох книжок, які я прочитала після перегляду фільмів. Головний плюс у тому, що від прочитання і перегляду ти отримаєш абсолютно різні емоції. Ні, не тому, що книга краща за фільм або навпаки. Просто конкретно в цьому випадку на тебе чекають абсолютно різні історії зі своєю ідеологією, саспенсами та, звісно ж, особливим посмаком.

Стівен Кінг «Туман»

По суті, це психологічний трилер, жахи. Але набагато глибше і насиченіше тут розкривається не тема містики, якихось монстрів та іншої нечисті. Людське нутро — ось, що у всіх фарбах розкриває перед нами «Туман». Дурість, жорстокість, слабкість, відчай, надія, метання між стадним інстинктом і «кожен сам за себе». Якщо хочеш відчути максимальне занурення в історію — читай книжку. А після подивися фільм «Імла» 2007 року. Тільки не переплутай його з серіалом 2017 року — це кардинально різні речі й серіал — відверта бяка.

Цікаво на тему: 10 найкращих трилерів сучасності

Від повісті «Туман» ти отримаєш дуже багато емоційних сплесків, а фільм залишиться надовго у твоїй пам’яті через свою кінцівку. Мені цей твір запам’ятався так – 99% сюжету з повісті й всього лише 1%, але переповнений через край питанням «Та годі?» з фільму.

Ендрю Найдерман «Адвокат диявола»

Якщо не дивилася цей містичний трилер — зроби це просто сьогодні. Кіану Рівз, Аль Пачіно, чудова гра і крутезний сюжет із розкриттям особистісних, соціальних проблем та їхнього переплетення в гру під назвою «життя»… Загалом не розчаруєшся. Або спочатку прочитай книгу. Тут від зміни місць сума не змінюється, бо на тебе чекають схожі, але водночас кардинально різні історії. Навіть не намагайся шукати якісь подібності або говорити самій собі «Ей, так там же не так все було». Книга читається дуже легко, буквально на одному диханні. «Адвокат диявола» 100% заслуговує як на прочитання, так і на перегляд.

Стівен Кінг «Сяйво»

Скажу так, цей екранізований фільм жахів дуже навіть непоганий для свого часу. А найцікавіше, що серед сучасного кінематографа він, знову-таки, абсолютно не лякає, а розкриває набагато глибші речі. І ось у цьому випадку я тобі рекомендую спочатку подивитися фільм, а після прочитати книжку. Адже вона набагато крутіша абсолютно в усьому.

Розкриття персонажів, повороти сюжету, та й сама історія з її фіналом — це небо і земля порівняно з екранізацією. Ні, це не означає, що фільм поганий, просто книжка вже дуже хороша. «Сяйво» за великого бажання можна сприймати «в лоб» і ставитися до твору, як просто до чергової містичної історії. Але це ж Стівен Кінг, а отже, ефект присутності під час прочитання проявлятиметься у кожного по-своєму, здуваючи пил зі, здавалося б, забутих місць у твоїй підсвідомості.

Антиутопія і драма від Вікторії

Фея технічної підтримки EVA Blog, яка залишається за лаштунками, але без неї наш проєкт був би схожий на лінивця з «Зоотрополіса».

Мої улюблені книжки заворожують глибиною, змушують замислитися і залишають тривалий емоційний відгук. Кожна по-своєму унікальна, але всі вони допомогли краще зрозуміти себе і світ навколо.

Джордж Орвелл «1984»

Уяви собі світ, де за тобою постійно стежать і де ти не можеш думати інакше, ніж наказує уряд. У цій книзі головний герой, Вінстон Сміт, живе в такому світі, де всі бояться «Великого Брата», який контролює кожен аспект життя. Вінстон починає сумніватися в усьому, що його оточувало, і намагається знайти правду. Але чи можна бути вільним там, де всі твої думки та дії контролюють? Після прочитання цієї книжки ти відчуваєш страх перед тим, що свобода може бути легко втрачена, і залишаєшся з думками про те, як важливо захищати свою незалежність і як чудово жити в саме такій країні!

Антуан де Сент-Екзюпері «Маленький принц»

Це казкова історія про маленького хлопчика, який живе на крихітній планеті разом із трояндою. Одного разу він вирішує мандрувати до інших планет і зустрічає дивних персонажів: короля, марнославного чоловіка, бізнесмена, який рахує зірки, та інших. Вони вчать його різних уроків, але найважливішим є те, що ми маємо бачити серцем, а не очима. Ця книжка ніби повертає тебе в дитинство, нагадуючи про цінність дружби, любові та простих радощів життя. Після неї залишаєшся з теплом у серці та відчуттям, що найважливіше в житті часто невидиме.

Цікаво на тему: 9 книг, які допоможуть краще пізнати себе

Габріель Гарсіа Маркес «Сто років самотності»

У центрі цієї книжки — історія роду Буендія, який живе у вигаданому містечку Макондо. Протягом ста років з ними трапляється безліч неймовірних подій: від магії та чудес до трагічних втрат і самотності. Кожен персонаж має свою унікальну долю, але всі вони пов’язані між собою тісними нитками часу та простору. Читання цієї книжки схоже на подорож крізь покоління, де реальність і фантазія змішані, створюючи атмосферу магії. Після неї залишається відчуття, що життя сповнене як радості, так і смутку. А ще — що всі ми пов’язані невидимими нитками з тими, хто був до нас.

Фентезійний мікс від Світлани

Володарка чорного пояса з червоних помад, трендів у соціальних мережах, пікантних питань і самовираження за допомогою одягу.

Я часто читаю декілька книг паралельно: щось психологічне або професійне, щось художнє коротке та щось розслаблене багатосерійне (зазвичай це фентезі).

Але оскільки все разом потягне на окрему статтю, вирішила зупинитись на фентезійних серіях. Адже якщо якась з історій захопить, гарантовано матимеш на тривалий період відповідь на запитання: «Що почитати?».

Анджей Сапковський «Відьмак»

Цикл із восьми книг, одним із центральних персонажів якого є відьмак Геральт. Він має спеціальний вишкіл, який зробив його серйозним бійцем: з хорошою фізичною силою, блискавичною реакцією та вмінням швидко відновлюватися після поранень. Якщо на початку циклу бореться переважно з окремими чудовиськами, то протягом розвитку подій боротьба зі злом стає більш глобальною. Адже під захистом Геральта опиняється Цирі, яка є принцесою Цинтри. Її сюжетна лінія також має великий вплив на весь цикл книг, адже героїня проходить шлях від маленької наляканої дівчинки до серйозного самостійного бійця.

Загалом у «Відьмаку» сподобалося те, що не лише головний герой усіх рятує, а й жіночі персонажі самі по собі здатні впоратися з викликами, їх не треба постійно рятувати. Окрім Цирі таким персонажем є Йеннефер — чарівниця з потужними магічними здібностями. А тріо Геральт, Йеннефер і Цирі разом утворюють і спільну лінію з «сімейним вайбом», адже відьмак і чарівниця сприймають принцесу як власну названу доньку. «Відьмак» – хороша серія для любителів фентезі, адже в ній є і магія, і бойові сцени, і різноманітні інтриги.

Джей Крістофф «Хроніки безночі»

Серія темного фентезі, що складається з трьох книжок: «Безніч», «Годсгрейв» і «Темний світанок». Дітям точно не пораджу читати, адже багато лайки, крові й загалом «дорослий вайб 18+». Та й чи варто очікувати іншого, якщо головна героїня Мія Корвере — асасин, яка присвятила життя мистецтву вбивати.

Цікаво на тему: 7 найкращих серій книг у жанрі фентезі

Досить цікавий промальований світ, який живе під сяянням трьох сонць, які не дають настати справжній ночі. Історія особистої помсти переплітається з політичними інтригами. Заради досягнення мети Мія не лише стає професійною вбивцею, а й продає себе в гладіатори — все заради того, щоб мати можливість поквитатися з ворогами.

Лі Бардуго «Шістка воронів»

Якщо дивилася серіал «Тінь і кістка», то точно впізнаєш героїв цієї фентезі серії з двох книжок: «Шістка воронів»і «Королівство шахраїв». Компанія в шістці зібралася знатна: шпигунка, яка рухається як привид, влучний стрілець, майстер із вибухівки, жінка, що вміє зупиняти серця, і закоханий у неї мисливець за відьмами. А об’єднав їх Каз Бреккер — геній хитромудрих схем.

У літературному оригіналі історія шістки воронів розвивається окремо від лінії Аліни Старкової та Мала, і мені здається набагато цікавішою. Є і магія, і особисті вольові якості, але немає показного святенництва і прагнення здаватися кращими, ніж насправді. Головні герої одразу кажуть — ми будемо дбати про свої інтереси. Вони народилися і росли в непростих умовах, які змусили здобути навички виживання. Але попри це, вони дуже цінують дружбу, що склалася в їхній компанії. І часто діють набагато благородніше, ніж люди в білих пальто.

Роберт Джордан «Колесо часу»

Довга фентезі-серія з 14 книжок. Воно й не дивно, адже історія розгортається одразу навколо багатьох персонажів. Але умовно центральним є Ранд аль-Тор, який, згідно з пророцтвом, має стати Відродженим драконом і кинути виклик Темному. Традиційна для фентезі дуальність Добро-Зло. Але тут хоч і є умовно один головний персонаж, інші також мають цілісні власні історії. Є і сильні чаклунки, і вправні бійці, і незвичайні здібності. Багато окремих ліній сплітаються в загальний візерунок.

У світі «Колеса часу» багато магії, але жіноча її половина умовно світла й безпечна, а чоловіча — зіпсована злом, тож чоловіки мають ризик божевілля при її використанні. І протягом циклу навколо цього буде багато поворотів історії.

З мінусів мушу зазначити, що перші книжки краще опрацьовані сюжетно. Логіка дій персонажів більш наочна і зрозуміла. Надалі часом з’являється відчуття, що рішення героїв ухвалюються не з огляду на обставини, а досить грубо підганяються під бажання автора. До речі, за цим циклом є однойменний серіал, у якому вже вийшло два сезони. Теж рекомендую для перегляду на дозвіллі.

Класика фентезі та наукової фантастики від Мар’яни

Любителька доглядових банок і макіяжних лайфхаків, парфумерний маніяк-початківець (поки що), відрізнить у кадрі Раяна Гослінга від Раяна Рейнольдса.

Попри дефіцит вільного часу, я намагаюся періодично викроювати годинку-другу на книжки. З професійною, психологічною або літературою для саморозвитку проблеми у мене рідко виникають (якщо є питання, яке мені цікаво дізнатися глибше, я просто вибираю щось на потрібну тему), але з художньою справи йдуть складніше.

Мені вельми непросто підібрати книжку, яка дійсно «зайде» в той момент, коли вона потрапила до мене в руки. Через це багато гідних творів, від модних бестселерів до класики або лауреатів «Пулітцера», на жаль, я не змогла навіть дочитати. Проте є низка книжок у різних жанрах, які завжди будуть у моєму сердечку. І я дуже їх рекомендую.

Дж. Р. Р. Толкін «Володар перснів»

З цією легендарною трилогією я познайомилася після виходу першого фільму Пітера Джексона. І за це я вдячна попкультура та кінематографу — завдяки їм часто знаходиш багато цікавого, що читаєш і радісно «тягнеш» у свою бібліотеку. 😊

Цікаво на тему: Сімейні саги: 8 ідеальних осінніх книжок

Звісно, я одразу закохалася в цю епічну історію. У ній чудово все — від характерних персонажів і сюжету до стилю написання і глибокої деталізації. Склад Професора, як нерідко називають Толкіна, легкий, але при цьому багатий і красивий — його хочеться смакувати й розтягувати, як келих хорошого вина. Хоч би як акторський склад і постановник не старалися, але книга, на мій погляд, куди більш атмосферна. І попри те, що сюжет знайомий, напевно, всім, раз на кілька років я перечитую трилогію знову. І щоразу знаходжу в ній дедалі більше деталей, а подекуди ловлю інсайти, які дають змогу подивитись на себе чи якісь ситуації в житті під іншим кутом. На мій погляд, це все ще найкраще фентезі в літературі попри те, що цей жанр став неймовірно популярним в останні десятиліття.

Джордж Орвелл «Колгосп тварин»

«Колгосп тварин» Орвелла, мабуть, не такий популярний, як «1984», але глобально зачіпає ті самі питання. Ось тільки автор робить це абсолютно під різними кутами. Якщо в «1984» проблеми диктатури та тоталітаризму барвисто і на прикладах показані «в лоб», то «Колгосп» – це скоріше сатирична притча.

Тут події, так само як і персонажі, спочатку взагалі ніяк не асоціюються з «гострою соціальною драмою», нагадуючи до певної міри просто казку про тварин. Ось вони виганяють двоногого «диктатора» і влаштовують утопічний світ у своїй садибі. А ось у них уже з’являються «лідери думок», які починають боротьбу за авторитет і владу. І зовсім скоро тварини на фермі приходять до «анімалізму» – такої собі алюзії на комунізм і диктатуру. Трохи абсурдно, але тонко і вельми алегорично.

Айзек Азімов «Я, робот»

До наукової фантастики я робила кілька підходів. Але, на жаль, нічого з розпочатого не затримувало мою увагу довше за перші п’ять розділів. «Я, робот» потрапив мені на очі не так давно і зовсім випадково. Звичайно, я знаю, що це культовий роман від не менш культового фантаста, але я не мала особливих ілюзій. Особливо добре пам’ятаючи його екранізацію… 🙄

Ох, як же я щаслива, що помилялася. Це найпрекрасніша збірка про роботів і модний сьогодні штучний інтелект. Тут же вперше з’явилися ті самі «Три закони робототехніки», про які чув будь-який фанат наукової фантастики. Кожне оповідання — це окрема історія зі своїм сюжетом (часто — з елементами детектива), але основні герої залишаються тими самими. Кожна з них являє собою роздуми на тему, чи можуть роботи становити загрозу для людства, якщо вони чітко дотримуються тих самих «Законів». Читається книга дуже легко, і вона актуальна сьогодні як ніколи, адже ми починаємо активно використовувати можливості штучного інтелекту, а корпорації по всьому світу шукають способи створити повноцінних роботів для різних цілей. Я думаю, «Я, робот» варто прочитати кожному, хто цікавиться технологіями та прогресом, хоч і написана вона в середині минулого століття.

Сподіваємося, цієї осені в тебе точно не буде питань, що почитати. А, може, і до наступної вистачить. 😁 А що читаєш ти? Які жанри та автори ти вважаєш най-най? Поділися з нами своїми книжковими фаворитами!

Читай також:

Останні

Що таке проєкція у психології

Бувало відчуття, що весь світ змовився проти тебе? Подруга раптово стала забагато критикувати, шеф чіпляється… Докладніше

Вересень 19, 2024

10 сухих шампунів, які реально працюють

У тебе теж бувають дні, коли волосся має не найкращий вигляд, а часу на повноцінне… Докладніше

Вересень 19, 2024

Багатошаровість: як правильно зібрати образ та не виглядати капустою

Багатошаровість часто фігурує в добірках ідей для стильних образів. Вона є класним інструментом корекції силуету… Докладніше

Вересень 18, 2024

Як зробити шкіру сяйливою: топ порад і засобів для догляду

Гарна і сяйлива шкіра – це мрія кожної дівчини. Багато хто думає, що домогтися ідеального… Докладніше

Вересень 17, 2024

Гід по каві: що ми п’ємо в кав’ярнях

Привіт, мій любителю ароматного напою, що бадьорить. Пропоную тобі сьогодні трохи зануритися у світ кави… Докладніше

Вересень 17, 2024

11+ інтер’єрних подарунків для тих, хто цінує затишок у домі

У пошуках ідеального подарунка для тих, хто любить створювати затишок? В інтер'єрі важливими є деталі,… Докладніше

Вересень 16, 2024