Краса

Що таке трансепідермальна втрата вологи та як її зупинити

Часто стикаєшся із сухою, стягнутою, сверблячою шкірою, що лущиться? За порадами подруг накупила купу класних зволожувальних кремів, але бажаного ефекту немає? Швидше за все, у тебе надмірна ТЕВВ (трансепідермальна втрата вологи), а тут просто зволожувальні кремчики не особливо допоможуть. Потрібен комплексний підхід до догляду й твоя шкіра одразу засяє красою і здоров’ям. Зараз я тобі розповім, що з себе представляє трансепідермальна втрата води й дам ТОП-5 практичних порад, як швидко зупинити гіперактивну ТЕВВ.

Що таке трансепідермальна втрата води

Цей термін одночасно застосовний до двох абсолютно різних процесів:

  1. Вимірювання цілісності шкіри. Теваметрія, вона ж вимірювання трансепідермальної (черезшкірної) втрати вологи. Ця процедура застосовується для оцінки стану водно-ліпідного бар’єру шкіри, а також може оцінити ефективність використання тієї чи іншої зволожувальної косметики.
  2. Фізіологічний процес. Втрата вологи через шкіру відбувається постійно і є невід’ємною частиною нашого життя.

І ось нас із тобою цікавить саме другий пункт. ТЕВВ дуже просте явище, за якого волога пасивно випаровується через верхній роговий шар епідермісу. Що означає пасивно? Ми не відчуваємо цього фізично, як, наприклад, під час втрати вологи шляхом потовиділення. І ось у такому “невідчутному” форматі в середньому виводиться через шкіру 300-400 мл води на день. Цей процес абсолютно нормальний і неминучий. Трансепідермальна втрата вологи відбувається протягом усього дня, проте вночі (точніше в період сну) її випаровування різко прискорюється.

Цікаво на тему: Найчастіші проблеми, з якими приходять до косметолога

Як ТЕВВ (трансепідермальна втрата вологи) впливає на шкіру

Загалом, цей процес є важливою складовою механізму, відповідального за водний баланс в організмі. Це один із регуляторів, який просто щодня виконує свою функцію. Однак підвищена трансепідермальна втрата води призводить до погіршення здоров’я шкірного покриву. Ознаки зневоднення і сухості шкіри починають проявлятися рівно в той момент, коли здатність рогового шару утримувати вологу знижується. 

Так, роговий шар не тільки є першою лінією захисту шкіри від зовнішніх несприятливих чинників, а й служить ключовим зволожувальним елементом на нашому тілі. Рівень утримання вологи в роговому шарі повністю залежить від двох основних компонентів:

  • природні гігроскопічні агенти – холестерин, жирні кислоти, кераміди, гліцерин. Сукупність усіх цих речовин являє собою природний зволожувальний фактор, який по суті зберігається в тих самих рогових лусочках на поверхні шкіри;
  • міжклітинні ліпіди рогового шару. Вони ідеально розташовані, формуючи бар’єр для оптимальної трансепідермальної втрати води.

Висновок простий: систематичне порушення цілісності рогового шару веде до підвищення ТЕВВ. Ось і уяви, що в цьому випадку протягом дня твоя шкіра відчуває постійний дефіцит вологи. А коли ми спимо трансепідермальна втрата води значно посилюється, оскільки температура тіла знижується, а температура шкіри підвищується. Якщо в період сну в приміщенні буде сухе повітря, то ми отримуємо просто ідеальне комбо для гіперактивного випаровування води зі шкіри – природна посилена ТЕВВ, роговий шар, який погано працює, і сухе повітря, яке додатково висмоктує вологу зі шкірного покриву.

Якщо у тебе надмірна ТЕВВ, ти 100% почнеш помічати мінімальні або яскраво виражені ознаки зневодненої, сухої шкіри, включно з лущенням, шорсткістю і підвищеною видимістю тонких ліній. Відчуття стягнутості та дискомфорту також є ознаками надмірної трансепідермальної втрати вологи. Коли шкіра відчуває підвищену ТЕВВ упродовж тривалого часу, то, крім вищевказаних моментів, додаються запальні дерматози – псоріаз і атопічний дерматит.

Цікаво на тему: 16 універсальних кремів для обличчя для різних типів шкіри

Найкращі інгредієнти в доглядових засобах, що допомагають уникнути надмірної трансепідермальної втрати води

Збагачення шкіри високоефективними інгредієнтами допоможе достатньо зволожувати, підтримувати та зберігати шкірний бар’єр та, звісно ж, посприяє зменшенню ознак підвищеної ТЕВВ. Можна виділити чотири ключові компоненти, на які слід насамперед звертати увагу у твоїй б’юті-рутині, щоб допомогти мінімізувати симптоми підвищеної трансепідермальної втрати вологи:

  1. Кераміди (вони ж цераміди). Це натуральні олії (ліпіди) і саме вони є одним з головних компонентів шкіри. Ліпіди являють собою невід’ємну частину бар’єрної функції в роговому шарі та виступають критично важливим інгредієнтом у захисті від надмірної ТЕВВ.
  2. Гіалуронова кислота. Так, гіалуронка – наше все! Це супер зволожувач, який мега ефективно утримує вологу в шкірі. Очищувальні засоби, сироватки, зволожувальні креми з гіалуроновою кислотою – це мастхев для профілактики підвищеної трансепідермальної втрати води та усунення її симптоматики.
  3. Ніацинамід. Крім того, що представлена форма вітаміну B3 покращує здатність шкіри утримувати вологу, вона допомагає заспокоїти шкірний покрив.
  4. Гліцерин. Стоїть в одному ряду з гіалуроновою кислотою і також є дуже потужним зволожувачем. Гліцерин буквально захоплює воду й утримує її в шарах шкіри, попутно покращуючи проникнення інших корисних інгредієнтів.

Цікаво на тему: Твоя чутлива шкіра потребує відновлення. Чому та від чого?

Як запобігти трансепідермальній втраті вологи

Я думаю, ти зрозуміла, що всі ці заголовки в стилі “зупиняємо трансепідермальну втрату води легко та швидко” – звичайний клікбейт, бо неможливо зупинити природний, життєво важливий процес. А ось впоратися з надмірною ТЕВВ справді можна досить швидко, не вдаючись до жодних складних процедур. По-перше, потрібно повернути нормальну функцію шкірного бар’єра в роговому шарі. А по-друге, достатньо зволожувати шкіру. Тримай п’ять найкращих способів, як зупинити надмірну трансепідермальну втрату води.

Використовуй м’який очищувальний засіб

Коли мова заходить про скрабування, то ми намагаємося обирати скраб з максимально активними компонентами. Адже саме за допомогою нього шкіра стає гладенькою, чудово дихає, її колір вирівнюється – просто краса. Надмірне (занадто часте) очищення і використання скрабів із сильнодійними інгредієнтами – це два головні чинники, які з часом послаблюють шкірний бар’єр. Як наслідок, знижується не тільки захисна функція рогового шару, а і його здатність ефективно утримувати вологу.

Цікаво на тему: Гід з вибору скрабу для тіла: секрети та поради

Це не означає, що від скрабування потрібно повністю відмовитися. Просто за надмірної ТЕВВ заміни свій звичний високоефективний скраб на більш м’який очищувальний засіб. Він допоможе підтримувати оптимальне функціонування шкірного бар’єра та дасть раду зростальним симптомам підвищеної трансепідермальної втрати вологи.

Рекомендовані товари:

Використовуй зволожувальну сироватку для додаткового зволоження

Така проста річ, як додавання сироватки до щоденного догляду за шкірою, – це ТОП-варіант для запобігання надмірній трансепідермальній втраті води, завдяки доставленню потужних концентрацій зволожувальних інгредієнтів у шкіру після очищення. 

Рекомендовані товари:

Регулярно нанось зволожувальний крем

Щоб запобігти надмірній ТЕВВ, ніколи не нехтуй зволожувальними засобами. У нас нерідко виникає спокуса зволожувати шкіру лише тоді, коли вона здається нам сухою. Іноді через лінь, а в окремих випадках заради економії зволожувального крему, бо ж “ви ціни на хороші креми бачили?”. Однак я тобі настійно рекомендую наносити зволожувальний крем щодня вранці та ввечері після очищення й використання сироваток для зволоження, зміцнення та підтримання природного бар’єра шкіри. 

Цікаво на тему: Домашній догляд за чутливою та схильною до алергії шкірою

Такий підхід до догляду за шкірою не тільки допомагає зупинити надмірну трансепідермальну втрату вологи, а і є чудовим рішенням, щоб не зіткнутися з сильною ТЕВВ зовсім.

Рекомендовані товари:

Після душу або ванни зволоження потребує не тільки обличчя, а й тіло

Немає сумніву, що тепленька ванна або довге приймання душу заспокоює суху шкіру, тільки ось цієї води абсолютно недостатньо, щоб зберегти шкіру зволоженою. Трансепідермальна втрата вологи відбувається абсолютно на всіх ділянках шкірного покриву, й зволожити руки та обличчя після душу – це можна вважати базовим, але не повноцінним доглядом. Чудовим рішенням буде використовувати насичений, густий зволожувальний крем для всього тіла після банних процедур, щоб зволожити всю шкіру і запечатати вологу.

Рекомендовані товари:

Використовуй зволожувач повітря

Ми вже говорили з тобою про те, що низька вологість повітря посилює трансепідермальну втрату води. Логічно, що навіть простенький зволожувач повітря в кімнаті унеможливить цю проблему.

Насамкінець хотілося б акцентувати твою увагу на тому, що саме здоровий шкірний бар’єр відіграє ключову роль у цьому питанні. Надмірна трансепідермальна втрата води та ослаблений шкірний бар’єр завжди знаходяться поруч, тому всі вищевказані рекомендації спрямовані насамперед на підтримку його нормального функціонування. Відмова від жорстких скрабів, агресивних інгредієнтів і надмірного очищення, регулярне використання якісних зволожувальних засобів – це базові принципи зміцнення шкірного бар’єра й зупинка надмірної ТЕВВ.

А ти стикалася з підвищеною трансепідермальною втратою вологи? Якщо так, то обов’язково поділися в коментарях, які доглядові засоби допомогли тобі повернути шкірі здоровий зовнішній вигляд. І не забудь поставити вподобайку, якщо стаття була для тебе цікавою і корисною.

Читай також:

Останні

Що рекомендують почитати автори EVA Blog

Час від часу всі ми шукаємо, щоб такого почитати. Але що обрати серед безлічі жанрів?… Докладніше

Вересень 18, 2024

Багатошаровість: як правильно зібрати образ та не виглядати капустою

Багатошаровість часто фігурує в добірках ідей для стильних образів. Вона є класним інструментом корекції силуету… Докладніше

Вересень 18, 2024

Як зробити шкіру сяйливою: топ порад і засобів для догляду

Гарна і сяйлива шкіра – це мрія кожної дівчини. Багато хто думає, що домогтися ідеального… Докладніше

Вересень 17, 2024

Гід по каві: що ми п’ємо в кав’ярнях

Привіт, мій любителю ароматного напою, що бадьорить. Пропоную тобі сьогодні трохи зануритися у світ кави… Докладніше

Вересень 17, 2024

11+ інтер’єрних подарунків для тих, хто цінує затишок у домі

У пошуках ідеального подарунка для тих, хто любить створювати затишок? В інтер'єрі важливими є деталі,… Докладніше

Вересень 16, 2024

Олія ши – секретна зброя для тривалого зволоження

У складі засобів для догляду за шкірою і волоссям часто можна зустріти такий цікавий компонент,… Докладніше

Вересень 16, 2024